Ogledano: Psi brezčasja (2015)
Imdb.com8.3
Filmstart.si3
Pozitivno
  • izgled noira
Negativno
  • nezanimiva zgodba
  • neprepričljivi dialogi in igranje
5.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
8.6

PSI BREZCASJA (Case Osterberg)
Naslov: 
Psi brezčasja
Premiera:
 5. 11. 2015 (Slovenija)
Žanr:
 triler, drama
Država: 
Slovenija
Igrajo: 
Primož Vrhovec, Vida Breze, Niko Goršič, Ivo Barišič, Blaž Setnikar
Režija: 
Matej Nahtigal


OPIS:

Rok Osterberg (Primož Vrhovec) se po letih odsotnosti vrne v svoj domači kraj, ki je preplavljen s korupcijo in kriminalom. Njegov namen je, da razišče izginotje svojega brata Maksa, ob tem pa se mora soočiti z mnogimi starimi obrazi, ki niso več enaki, kot so bili pred njegovim odhodom. Film je posnet po romanu Zorana Benčiča.


FILMSTART. RECENZIJA:

V letošnjem letu je v naših kinematografih za kratek čas lomastil prvi slovenski noir triler z naslovom Psi brezčasja. Prvenec Mateja Nahtigala je na lanskem Festivalu slovenskega filma slavil med kritiki in tako premagal Idilo, prvo slovensko grozljivko. To, da smo že dvakrat uporabili pridevnik prvi, ni naključje in je lep pokazatelj, kako je slovenska filmografija žanrsko povsem podhranjena ter vsak malo drugačen izdelek vreden vsaj manjše pozornosti. Idila je svojo nalogo – biti poceni grozljivka – solidno opravila, toda Psi brezčasja bi morali glede na žanr ponuditi še veliko več vsebine.

Ustvarjalcem je potrebno priznati, da so ujeli vzdušje in izgled žanra. Če se ozremo kakih deset let v preteklost, potem se lahko spomnimo Mesta greha, ki je eden najboljših komercialnih noir filmov in četudi niste ravno velik poznavalec žanra, bi ju utegnili popredalčkati v isto skupino. Umazanost in sivina, začinjena s korupcijo, seksom in prevarami, sta bili ustvarjeni povsem solidno in dokaj prepričljivo. Žal pa tega ne bi mogli trditi za skorajda vse druge elemente.

PRIMOŽ VRHOVEC in TOMI MATIC

V naključnih gostilniških pogovorih na temo filma je ob opisu izkušnje ogleda marsikdaj mogoče zaslediti besedo “dolgočasen”. Beseda, ki si zasluži veliko prezira, saj je najlažje reči, da je neka stvar dolgočasna, a obenem je težko dodati še kak drug pridevnik. Kljub vsemu bi se Psi brezčasja zlahka imenovali tudi “Psi dolgočasja”, saj zehanja ob ogledu ne povzroča pomanjkanje kisika v prostoru. Razlogi za to so predvsem v sami zgodbi, ki je neverjetno neprivlačna in razvlečena, film je slabo tempiran, k vsemu skupaj pa ne pripomorejo niti klišejski, enodimenzionalni in pozabljivi liki.

Morda knjiga nima teh pomanjkljivosti, toda pri scenariju je vidnih ogromno težav. Film je tako pretirano resen, neigriv in skorajda v vsakem prizoru je mogoče zaslediti, kako se tisti pred in za kamero pretirano trudijo. Pravzaprav edina karakterizacija glavnega lika je njegovo prekomerno kajenje in glede na to, kje vse si privošči cigareto brez kakršnih koli posledic in opazk, se film definitivno ne dogaja v Sloveniji, saj bi Rok Osterberg že v 54. minuti zaradi vseh kazni bankrotiral. Dialogi in predstave so povečini površni in leseni (Primer: glavni lik napodi policista iz svoje hiše in mu zabrusi, da naj ob izhodu tudi zaklene za seboj. Popolni tujec naj bi torej zaklenil tuje stanovanje iz zunanje strani? Zelo verjetno, kajne?). Ko pride do igralcev, pa se še najbolje odreže ravno omenjeni policist, ki ga upodobi Blaž Setnikar, medtem ko so ostali povečini zelo medli, nenaravni in nekateri za svoje vloge tudi slabo izbrani.

Slovensko filmsko sceno čaka še kar veliko dela, preden bomo dobili gledljive (žanrske) filme, ki ne bodo sami sebi namen, ampak bodo ob ogledu ponujali tudi določene užitke. Naj bodo vsaj tako slabi, da so že dobri. Ne pa mukotrpno sivo povprečje.

RADKO POLIC RAC

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me