Ogledano: Prvi maščevalec: Stotnik Amerika (2011)
METACRITIC.COM6.6
IMDB.COM6.8
ROTTENTOMATOES.COM7.9
FILMSTART.SI6.8
POZITIVNO
  • Chris Evans je pravi za vlogo Stotnika
  • Hayley Atwell je močan ženski lik
  • dobri akcijski prizori
NEGATIVNO
  • Hugo Weaving, kot Rdeča lobanja
  • malo preveč patriotski
  • film je "filler"
7Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
7.7

MV5BMTYzOTc2NzU3N15BMl5BanBnXkFtZTcwNjY3MDE3NQ@@._V1_SX214_AL_Naslov: Prvi maščevalec: Stotnik Amerika
Premiera:
28.7.2011 (Slovenija)
Žanr:
znanstvena fantastika, akcijski film
Država:
ZDA
Igrajo:
Chris Evans, Hayley Atwell, Hugo Weaving, Stanly Tucci, Tommy Lee Jones
Režija:
Joe Johnston


OPIS:

Studio Marvel predstavlja film o enem izmed prvih ameriških stipovskih superjunakov. Steve Rogers je mlad fant iz Brooklyna, ki se med drugo svetovno vojno, poskuša pridružiti ameriški vojski. Vendar Rogersa, zaradi slabe telesne kondicije vsakokrat zavrnejo. Priložnost se mu ponudi, ko dr. Erskine izumi serum, ki lahko človeku dajo supermoči. Rogers je zaradi svojega dobrega značaja izbran za supervojaški eksperiment in s pomočjo seruma dobi nadčloveške moči. Kot Stotnik Amerika, se Rogers odpravi s svojimi novimi močmi v osrčje spopadov.


FILMSTART. RECENZIJA:

Prvi maščevalec: Stotnik Amerika je bil zadnji film Marvela pred odlično superherojsko uspešnico Maščevalci. in je, kot ime nakazuje, bil nekakšen “filler”, ki nam je ublažil čakanje do velikega 2012 filma.

Stotnik Amerika je morda najmanj zanimiv heroj z vidika občinstva, vendar igralec Chris Evans ga odlično upodobi in si težko predstavljamo koga drugega v tej vlogi. Steve Rogers je edini Marvelov heroj, ki je 100% dober že od samega začetka. Sprva, bodočega superjunaka vidimo brez kakršnihkoli moči in izgleda že, da lahko samo pihnemo v njegovo smer in ga bo odneslo. Kljub svoji telesni nezmogljivosti, je velik patriot in hoče storiti svoj del za ameriško vojsko. Zato se tudi prostovoljno javi za supervojak eksperiment, ki ga spremeni v stotnika Ameriko. Njegova fizična preobrazba v filmu je zelo dobro narejena, zato je treba pohvaliti ekipo, ki je poskrbela za posebne učinke, ki so Evansa naredili v takšno malo figuro na začetku filma.

captain-america-the-first-avenger

Stranski igralci so tudi dobri v filmu. Haylee Atwell je še posebej dobra v vlogi stotnice Carter. Je močan ženski lik, kar je redkost v Marvelovih filmih, zato ni čudno, da je dobila lastno TV serijo. Stanley Tucci in Tommy Lee Jones tudi opravita dostojno delo v filmu. Še Jonesov lik polkovnik Chester Phillips ponudi veliko humornih trenutkov v filmu. Hugo Weaving pa žal potrjuje dejstvo, da Marvel slabo prikaže antagoniste v svojih filmih. Lik Rdeče lobanje je zelo enoličen in nima druge motivacije, kot pa svetovna dominacija, kar smo videli že prevečkrat. Rdeča lobanja naj bi bil smrtni sovražnik našemu stotniku, vendar tega občutka v filmu ne dobimo.

captain-america-first-avenger-movie-13

Sama zgodba pa ni ravno preveč zanimiva. Najboljši prizor v filmu po mojem mnenju, je bila krajša montaža akcijskih sekvenc s stotnikom Ameriko ter njegovimi Rjovečimi komandosi. Gledat to ekipo, kako se borijo proti nacistom celotni film bi bil bolj zanimiv, kot to kar smo videli tukaj. Zelo dobri so tudi prizori, ko stotnik uporablja svoj ikoničen ščit in se ni za čudit, kako ga lahko uporablja proti drugim močnejšim superherojem, kot na primer proti Thoru.. Film je zelo patriotski, zato lahko pričakujete veliko poveličevanja ZDA. Kaj več, kot pa samo akcija pa film ne ponuja (bolj zanimivo in zepleteno zgodbo lahko pričakujete v Stotnik Amerika: Zimski vojak).

Za ta film se čuti, da je bil ustvarjen da zapolni vrzel pred prvim delom Maščevalcev. To je tudi razvidno iz samega naslova. Kozmična kocka, ki vodi zgodbo je velik del Maščevalcev in tudi post-credit scena je napovednik za istoimenski film. Stotnik Amerika: Prvi Maščevalec je po definiciji “filler” za razliko od drugih Marvelovih filmov, ki lahko samostojno stojijo brez povezave z Maščevalci projektom. Film, je kljub temu solidna “popcorn” zabava. Chris Evans je dober v vlogi ikoničnega superjunaka in film ima dosti akcije.

captainamerica-tvspots

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x