Ogledano: Projekt Florida (2017)
Metacritic.com9.2
Imdb.com7.8
Rottentomatoes.com9.6
Filmstart.si9.5
Pozitivno
  • igralska predstava
  • sporočilo
  • vizualna podoba
9Skupna ocena
Ocena bralcev: (7 Votes)
8.2

Naslov: Projekt Florida (The Florida Project)
Premiera: 11. november 2017
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe
Režija: Sean Baker


OPIS:

Šestletna Moonee (Brooklyn Prince) skuša s prijatelji preživeti čim bolj razigrano in dogodivščin polno poletje. Z mamo Halley (Bria Vinaite) živita iz dneva v dan, sicer pod budnim očesom upravnika stavbe Bobbyja (Willem Dafoe), vse skupaj pa se odvija v neposredni bližini Disney Worlda.


FILMSTART. RECENZIJA:

Projekt Florida je bilo prvotno, delovno ime za Disney World, utelešenje ameriških otroških sanj, polnih cvilečih živalic in princesk. Sladkorna pena pa ni za vsakogar, še posebej, če si mama samohranilka v kapitalizmu, kakor se zgodi Halley, prefrigani in z vsemi žavbami namazani ženski brez dlake na jeziku. Fokus filma pa ostaja na njeni hčeri Moonee, ki drugega življenja ne pozna, zato se ne predaja tragiki, ampak v vsaki še tako običajno stvari najde razlog za čudenje in uživanje (hrana dobrodelne organizacije služi za piknik na drevesu, opazovanje krav na bližnjem pašniku pa se spremeni v safari). Njen optimizem je na videz nezlomljiv, a zato še toliko bolj boli, saj dobro vemo, da ne more trajati večno.

Posebnost filma so zagotovo živahne barve, ki spominjajo na Wesa Andersona, in čeprav na ozadju čutimo razpadajočo, kaotično in zanikrno okrožje (nekje v drugem planu se dogajajo prostitucija, kraje, uboji …), je to podoba sveta, kakor ga skozi otroške oči doživlja navihana Moonee, zato deluje prepričljivo in resnično. Film po vzdušju spominja na lansko Ameriško ljubico (American Honey, 2016), a Starr je iz oči vselej sijalo upanje, Projekt Florida pa nam srce najprej poboža z imenitno otroško domišljijo, samo da nam ga lahko kasneje izruva iz prsi in neizprosno potepta v prah. Sistem nima posluha za posameznika, saj je posploševanje hitrejše in bolj učinkovito, zato je Projekt tudi premišljena kritika mehanizmov, ki zavestno in privoščljivo poganjajo začaran krog revščine.

Pomembna je le fasada, koga briga za razpoke, in Bobby jih na vijoličasti, 20,000-dolarski fasadi obsedeno prekriva z vedno novo, svežo barvo. Dafoe, ki ga lahko vidimo v vlogi življenja, v Bobbyju prebudi empatičen lik, ki tej druščini z družbenega roba pripada ravno toliko, kot ji ne pripada, zato so konflikti neizbežni in nujni, vseeno pa se v resnih situacijah pokaže njegovo mehko srce. Čeprav je električen in napet odnos med Bobbyjem in Halley res pristen, film še vseeno stoji na ramenih najmlajše Moonee, kar Brooklyn Prince očitno sploh ne zmoti, ampak ji da še dodatno energijo za vse to preklinjanje, pljuvanje, hitenje, tekanje, poskakovanje, smejanje, riganje, spakovanje … Vse, kar bi poštirkani Disney World z veseljem izbil iz nje.

Baker, ki se je proslavil s Tangerine (2015), slavno posneto izključno z iPhonom, je v polno zadel tudi s Projektom Florida. Dogajanje je potisnjeno v ozadje, saj gre za izseke iz življenja, za težke prizore, ki jih je udobno in skoraj bogokletno gledati iz zavetja kinodvorane, zato nimamo pravice po tem, da bi zahtevali kaj več. To ni puhasta mikimiškasta predstava, ampak iztegnjen sredinec proti helikopterjem, ki izbrance hrupno dostavljajo v Disney World in nazaj. Moonee že ve.

O avtorju

Veronika Šoster

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x