Ogledano: Priskledniki (2015)
Metacritic.com3.8
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com3.2
Filmstart.si7
Pozitivno
  • Zaključek kot si ga serija zasluži
  • dobra kemija glavnih igralcev
  • Jeremy Piven kot Ari Gold
Negativno
  • Ericova ponavjlajoča se romanca
  • zvezdniški nastopi na trenutke prepogosti
5.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

entpostnew
Naslov:
 Priskledniki (Entourage)
Premiera:
3.6.2015 (ZDA)
Žanr:
 komedija
Država:
ZDA
Igrajo:
Kevin Conolly, Adrian Grenier, Kevin Dillon, Jerry Ferrara, Jeremy Piven
Režija: 
Doug Ellin


OPIS:

Vincent Chase (Adrian Grenier) je hollywoodski zvezdnik, kateremu delajo družbo nepogrešljivi prijatelji Eric (Kevin Conolly) obenem tudi njegov menedžer, voznik in deklica za vse Turtle (Jerry Ferrara) ter starejši brat Johnny Drama (Kevin Dillon), ki se ravno tako preizkuša v igralstvu. Kot naslednji izziv se Vince odloči sprejeti projekt svojega dolgoletnega agenta, sedaj vodje velikega filmskega studia Arija Golda (Jeremy Piven), toda le pod pogojem, da film tudi režira. Med ustvarjanjem tega ogromnega projekta se mora družba tudi spopasti z investitorji (Billy Bob Thornton in Haley Joel Osment) ter rešiti marsikatero zasebno zagato. Film je nadaljevanje istoimenske HBO-jeve humoristične serije.


FILMSTART. RECENZIJA:

Entourage oz. Priskledniki, kot pravi slovenski uradni prevod, je ena izmed HBO-jevih humorističnih serij in je sedaj tako kot njena ženska verzija Seks v mestu (Sex and the City) naredila preskok na veliko platno v obliki celovečernega filma. Serija je svoj čas bila nekaj unikatnega, saj je ponudila vpogled v ozadje Hollywooda in to z nadvse avtentičnem pristopom po zaslugi predvsem pogostih pojavljanj kopice znanih imen s sveta slavnih v obliki t.i. “cameov”, ki so stalnica, predvsem komedij kar se tiče filmskega sveta. Poleg vsega tega so liki osnovani na resničnih osebah in za izhodišče so bile vzete hollywoodske izkušnje Marka Wahlberga, ki ustvarjalce vseskozi spremlja tudi kot producent.

Film se začne vsega 9 dni po zadnji epizodi serije in priznati je treba, da so fantje še vedno v taki formi kot so bili prejšnjih 8 let. Kemija med njimi je še vedno zelo naravna in gledalec ima občutek kot, da gleda prave prijatelje namesto igralcev na velikem platnu. Tak kot smo ga nazadnje videli je tudi ostal lik Arija Golda, ki ga je izjemno upodobil Jeremy Piven. Med drugim je za to vlogo prejel kar tri nagrade emmy in lahko rečemo, da je Ari eden najboljših komičnih likov vseh časov. Poleg likov se je vrnil tudi (malce pretiran) blišč Hollywooda ter stvari, ki si jih lahko na račun slave ter denarja fantje privoščijo in je popolnoma v slogu serije.

556dd1f51a37e0544e12cd4a_entourage-movie-adrian-grenier-jeremy-piven

Zadnja sezona je bila milo rečeno zelo bleda in med drugim je film imel priložnost popraviti marsikatero napako iz serije in to jim je uspelo fantastično. Tako so pobrali le tiste najboljše stvari, ostale pa vrgli v smeti že v uvodnih petih minutah. Lahko bi rekli, da smo spremljali štiri res dobre epizode, ki so bile združene v celovečerec in v skladu z uvodnimi sezonami serije. Kot se za večje zadeve spodobi je bilo tudi v filmu ogromno pojavljajočih se zvezdnikov. Sicer je na trenutke vse skupaj že kar malo utrujajoče, toda vsi ti prizori so vsebovali ogromno referenc in humorja vezanega na njih. Tako smo lahko videli ogromno spremljevalcev serije, ki so vsakega oboževalca spomnili na določene situacije iz preteklosti, toda po drugi strani pa je za nekoga novega večina teh prizorov povsem nesmiselnih.

entourage-movie-3

In ravno to je največja težava filma. Zelo težko navduši nove gledalce, saj je tekom igralnega časa ogromno mežikanja že obstoječim oboževalcem in tudi igralni čas je prekratek, da se bi kdorkoli navezal na katerega izmed glavnih likov. K temu ne pripomore niti zgodba, ki resda ni bila nikoli v ospredju serije in je podobno kot v marsikaterem akcijskem filmu namenjena le smiselnemu pogonu dogajanja, resda pa je zanimivo kot nekakšnega antagonista videti nekdanjo otroško senzaijo Haleya Joela Osmenta (Sixth Sense), kateremu puberteta resnici na ljubo ni bila ravno naklonjena. Malce nesmiselna je bila tudi vključitev Ericove romance, ki smo je gledalci bili že siti skozi serijo in tudi novinca ne pritegne toliko, da bi mu bilo mar zanjo. Je pa v zvezi s tem uspela ena boljših komičnih scen v filmu, ki je še toliko bolj smešna za tiste, ki lik Erica poznajo že iz serije.

Filmska različica Prisklednikov je celovečerec, ki je popolnoma posvečen oboževalcem in lep dodatek ter zaključek serije, ki pa ima težko nalogo navdušiti nove gledalce. V primeru, da je tudi kakšnemu novincu film všeč je vsekakor priporočljiv ogled serije, ki ponudi še večji satirični vpogled v ozadje Hollywooda in zvezdniškega uživanja življenja. V obdobju, ko se na televiziji pojavlja vse več t.i. “spin-offov” bi bilo nadvse zanimivo morda videti samostojno serijo osnovano okoli lika Arija, kot pa morebitno nadaljevanje filma, ki je solidno zaokrožil celotno zgodbo.

maxresdefault

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x