Ogledano: Pripravnik (2015)
METACRITIC.COM5.1
IMDB.COM7.2
ROTTENTOMATOES.COM6
FILMSTART.SI7.3
POZITIVNO
  • elegantni in simpatični Robert De Niro
  • kultni potencial
NEGATIVNO
  • kljub nepredvidljivosti na koncu nekoliko izgubi gledalca
6.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
7.5

bNaslov: Pripravnik (The Intern)
Premiera: 24. 9. 2015 (Slovenija)
Žanr: komedija
Država: ZDA
Igrajo: Robert De Niro, Anne Hathaway, Rene Russo, Anders Holm, Adam DeVine, Zack Pearlman, Jason Orley
Režija: Nancy Meyers


OPIS:

70-letni vdovec Ben Whittaker (Robert De Niro) se odloči začiniti upokojensko življenje. Postane pripravnik v zagonskem podjetju, ki na spletu prodaja modna oblačila. Vodi ga mlada, zagnana Jules Ostin (Anne Hathaway) …


FILMSTART. RECENZIJA:

Pripravnik ali “Voznik gospodične Jules” je film, ki tako kot začetek te recenzije ponudi referenco na Beresfordov izdelek iz leta 1989, poleg tega pa še na številne stare in nove pripetljaje. Robert De Niro se vrne v Brooklyn, na kraj zločina, kjer je (bilo je) nekoč (v Ameriki) naokoli hodil v družbi dobrih fantov.

Če smo (pred)lani uživali v Birdmanu tudi zato, ker je ponudil zanimivo vzporednico med likom in glavnim igralcem, lahko za Pripravnika trdimo podobno. Ben Whittaker, sila prijeten, šarmanten, eleganten upokojenec, želi življenje preživljati čim bolj aktivno. Enako kot Robert De Niro. Mnogi ga (zadnje čase) kritizirajo zaradi vlog, ki naj bi bile “puhle”, zanj “pod nivojem” in “slabo izbrane”. Deloma lahko temu pritrdimo. Sila čudno je namreč opazovati Don Vita Corleoneja, kako nastopa v istem filmu kot Zac Efron, a to je že druga zgodba … De Niro resda ni več najbolj zaželena roba v Hollywoodu, a to ne spremeni dejstva, da verjetno uživa v svojem poklicu in ga želi tudi naprej opravljati. Naj bi se zavoljo drugih odrekel nečemu, kar rad počne? Je mar Sinatra prenehal snemati plošče?

c

Sodelavci …

Film promovira aktivno življenje in vrednote 21. stoletja, pa ne samo prek ostarelega pripravnika, temveč tudi njegove šefice, izjemno zaposlene ustanoviteljice zagonskega podjetja, katere mož je prevzel vlogo “gospodinje” in doma ostal z njuno malo hčerko. Hkrati časti dobre stare stvari, najbolj nostalgično v sorazmerno cenenem prizoru, ko Ben in Jules v hotelu gledata Pojmo v dežju, najbolj elegantno pa prek Benovih manir, ki so lahko današnji mladini v vzor že zaradi njegove galantne prezentacije.

A v osnovi gre vendarle za komedijo, kar dokaže nekaj res zabavnih prizorov, glede na režiserko Nancy Meyers (Kaj ženske ljubijo, Počitnice) pa bi ji lahko dodali pridevnik romantična. To potrjuje posredno in neposredno sledenje vsaj štirim različnim zvezam, najbolj pa De Niro in Hathawayeva s svojim presenetljivo funkcionalnim platonskim odnosom. Po “seinfeldovsko” se film lepo prevesi v odjavno špico z istim prizorom, kot se je začel, za piko na i pa skrbi glasbena spremljava, ki asociira na tisto iz Starbucksovih kavarn. Poleg vsega Pripravnik nekoliko spominja na Rockovo romantično komedijo Končno slaven (avtor prevoda naj se mi javi) in na dela pokojne Nore Ephron (Ko je Harry srečal Sally, Romanca v Seattlu, Čaka te pošta), kar je zadosten razlog, da si ga (ponovno) ogledamo. Nasploh se zdi Meyersova nekakšna sodobnica slednje in Pripravnik ima odlične predispozicije, da postane enako opevan kot prej našteti filmi Ephronove. Ni si namreč težko zamisliti, kako ga s svojimi zanamci gledamo v soboto popoldne na eni izmed komercialnih televizij in ob tem razlagamo, kakšno srečo smo imeli, da smo še odrasli v dobi, v kateri je deloval izvrstni glavni igralec. Za kultni material bi šlo lahko tudi zaradi že omenjenega dejstva, da je film po svoje ujel duha časa; prizor, kjer se v ozadju predvaja oddaja Jimmyja Fallona, bo čez desetletja gotovo izvrstna referenca!

This photo provided by Warner Bros. Pictures shows, Anne Hathaway, left, as Jules Ostin, and Robert De Niro as Ben Whittaker scene from the comedy, "The Intern," a Warner Bros. Pictures release. (Courtesy Warner Bros. Pictures via AP)

S šefinjo.

Vloge Roberta De Nira ne moremo označiti za njegov “comeback”, saj je igralec neprenehoma aktiven že skoraj pol stoletja, vendar se ne spomnim, kdaj smo ga imeli nazadnje priložnost videti v takšni formi. Celo sam Quentin Tarantino je pred časom izjavil, da gre za enega njegovih najljubših filmov preteklega leta, predstavo glavnega igralca pa označil za vredno … oskarja. Očitno je siva res nova zelena.

“You’re never wrong to do the right thing.”

Ben Whittaker…še prej Mark Twain…

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x