Ogledano: Priklicano zlo 2 (2016)
metacritic.com6.4
imdb.com8.4
rottentomatoes.com7.4
filmstart.si7.2
Pozitivno
  • odlična produkcija in režija
  • dobro napisani liki
  • dobra kemija med igralci in dobre igralske predstave
Negativno
  • nekaj klišejev
  • zgodba glavnega demona je malo nejasna
7.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.0

theconjuring2-posterNaslov: Priklicano zlo 2 (The Conjuring 2)
Premiera:
 9. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 grozljivka
Država:
ZDA
Igrajo: 
Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe
Režija: 
James Wan


OPIS:

V Londonu, vse dokler v svoji hiši ne naleti na paranormalne zadeve, skupaj s štirimi otroci skromno in preprosto živi samohranilka Peggy Hodgson. Zatem postanejo noči neprespane in dolge, preseliti se brez denarja ne da, mediji pa dogajanje v njihovi hiši širijo po celotni Angliji. Daleč stran, v ZDA, zakonca Warren, izganjalca duhov, razmišljata o premoru, saj Lorraine prav tako dobiva grožnje demona, oblečenega v nuno. A ko izvesta za dogajanje v Londonu, se odločita medijski fenomen preveriti in pomagati.


FILMSTART. RECENZIJA:

Priklicano zlo 2 se na prvi pogled ne razlikuje od številnih grozljivk, ki redno prihajajo na kino sporede in v internetne videoteke. Tudi napovednik oz. sam povzetek zgodbe v žanru grozljivk ne obljublja nič originalnega. Vseeno so bila pričakovanja velika in temu primerno je imel film prvi konec tedna svojega predvajanja zelo uspešno gledanost. Razlog za to tiči v uspešnem prvemu delu, ki je bil tudi ena od kritiško najbolj priznanih grozljivk leta 2013, še bolj pa v samem režiserju Jamesa Wana, ki je za mnoge aktualno najboljši režiser žanra.

Pa ostanimo še malo pri Wanu, ki je že večkrat pokazal ljubezen do grozljivk in pravo oko ter občutek za kamero. Hollywoodska vrata so se mu odprla šele, ko je predstavil svoj kratki film Žaga, ki se je razvil v veliko filmsko franšizo, ki jo poznamo vsi. Kasneje je posnel še kar nekaj grozljivk, lansko leto pa zamenjal žanr in režiral Hitre in drzne 7. Vendar se je sedaj vrnil in, kot je izjavil, prišel povrniti žanru grozljivke dobro ime, kot ga je davno nazaj že imel.

Že v prvih minutah filma je razvidno, da se je zadeve lotil resno. Tako kot že v prejšnjih filmih nas je ponovno navdušil s pametno in kreativno uporabo kamere. Snemanje in rezanje sta enostavno odlična. Prehodi med scenami so zelo tekoči, kot je to tudi premikanje kamer po notranjih in zunanjih prostorih. Prav tako se Wan povsem izogiba tresenja kamere in podobnih trikov, ki bi lahko pokvarili kvalitetno fotografijo filma. K tej veliko prispevajo tudi detajlirane kulise, na katerih je bil posnet.

Patrick Wilson ter režiser James Wan v njunem četrtem filmu skupaj.

Patrick Wilson in režiser James Wan v njunem četrtem skupnem filmu.

Tako kot prvi del je tudi nadaljevanje postavljeno v sedemdeseta, vendar pa se tokrat družina, ki potrebuje pomoč Warrenovih, nahaja v Enfieldu. Dogodke v filmu ponovno inspirira resnična zgodba zakoncev Warren. Prav ta zgodba hkrati velja za največjo in najbolj raziskovano paranormalno odkritje. Brata Hayes, ki sta spisala scenarij, in ostali udeleženi pri produkciji so tesno sodelovali s pravo Lorraine Warren. Film se dotakne tudi medijev in skeptikov ter poskuša pokazati, zakaj je bilo takrat tako težko dokazati obstoj paranormalnih bitij. Seveda so bili pravi posnetki teh dogodkov, ki jih je mogoče videti na internetu, dosti manj spektakularni kot v filmu, kar pa je tudi za pričakovati.

Priklicano zlo 2 vsebuje kopico “jump scare”-ov, tako kot so jih že ostali Wanovi filmi. Kljub temu, da pri Filmstartu nismo oboževalci pretirane uporabe le-teh, je bilo zanimivo videti, kako se film igra s pričakovanji gledalcev. Iz tega je nastalo kar nekaj zelo napetih scen, čeprav je pri nekaterih možno razbrati, kdaj bo prišel veliki pok. Wan je velik ljubitelj srhljivih lutk, saj je imela skoraj vsaka njegova grozljivka neko nevarno lutko, katero občinstvo ni zlahka pozabilo. V prvem delu Priklicanega zla je bila to Annabelle, ki je dobila celo svoj “spin-off”, tokrat pa imamo malo drugačno igračko z imenom Crooked man. To vidimo v akciji v zanimivi sceni, kjer pa njeni gibi spominjajo na “stopmotion” animacijo. Vendar, kot je bilo rečeno v intervjuju, je te nenavadne gibe vendarle ustvaril človek v kostumu in ne lutka sama.

A Crooked man ni glavno zlo, temveč je to demon, ki nosi obleko nune in čigar imena v dobro našega portala ne bomo napisali. Imel je nekaj strašnih scen, ki so nam bile zelo všeč. Kljub temu, da se pojavlja bolj redko, je k filmu dodal dovolj groze in napetosti. Posebno pri tem demonu je, da ne straši preprostih in nedolžnih družin, temveč lovce na duhove, v tem primeru našo protagonistko Lorraine Warren, ki ji napoveduje smrt njenega moža Eda. Žal moramo reči, da nas je malo zmotilo, ko so demona na koncu vendarle uporabili kot razlog vsega, kar se dogaja v Angliji. Zdi se malo preveč naključno, da bi demon sledil Warrenovi v ZDA in hkrati izvajal nek večji načrt pri družini Hodgson v Londonu. Še najbolj smešno pa je dejstvo, da je kar demon sam Warrenovi dal namig, kako ga uničiti. Glede na to, kako zanimivo je gledati zakonca Warren pri njunem že skoraj detektivskemu delu, bi se lahko te zadeve lotili malo bolj premeteno.

Zakonca Warren in zlo, ki ju preganja.

Zakonca Warren in zlo, ki ju preganja.

Za konec pa poglejmo še najboljšo plat filma, in sicer njegove like. Vera Farmiga in Patrick Wilson imata odlično kemijo in sta v vlogah zelo subtilna. Film si sicer pusti kar nekaj časa, da naleti na družino Hodgson, kar pa nas ni tako motilo, temveč smo se veselili prav vsake scene z zakoncema Warren. Malo bolj v ospredju je družina Hodgson, ki ni samo ves čas prestrašena, ampak ima tudi kar nekaj zelo lepih trenutkov, v katerih nam liki prirastejo k srcu. Najlepši trenutek omogoči kar Patrick Wilson, ko skupaj z otroci zapoje Elvisovo pesem Can’t Help Halling in Love. Marsikdo lahko ob tej sceni kar pozabi, da gleda grozljivko. Igralsko so bili vsi presenetljivo dobri, tudi najmlajši v družini. Prav tako tridimenzionalni in s svojimi ozadji so bili ostali stranski liki, kot na primer novinar Maurice Grosse (Simon McBurney).

Priklicano zlo 2 je odlična grozljivka, ki bo zadovoljila oboževalce tega žanra. Prav tako pa lahko uživajo tudi ostali gledalci, saj se film dovolj posveti likom, poleg vsega pa pripoveduje resnično zgodbo. Premore sicer nekaj klišejev, vendar je produkcija tokrat zares kvalitetna, kot tudi režija in igranje. Če niste gledali prvega dela, boste lahko vseeno brez problemov sledili zgodbi. Kdor pa si želi bolje razumeti like, si naj najprej ogleda prvi del franšize, ki je prav tako vreden ogleda.

 

Hodgson družina ima težave s spanjem.

Družina Hodgson ima težave s spanjem.

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x