Ogledano: Prehod (2016)
Imdb.com 6.5
Filmstart.si2
Pozitivno
  • poskusi svežih idej
Negativno
  • nenamerna komika
  • antiklimatičen konec
  • nezanimiv, dolgočasen film
4.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

PREHOD (The Rift)
Naslov:
 Prehod (The Rift)
Premiera: 28. 4. 2016 (Slovenija)
Žanr: znanstvenofantastična shrljivka
Država: Srbija, Južna Koreja, Slovenija
Igrajo: Ken Foree, Katarina Čas, Monte Markham
Režija: Dejan Zečević


OPIS:

Speča agentka Cie Liz Waid (Katarina Čas) je poslana na skrivno misijo v Beograd, kjer se pridruži izkušenemu Johnu Smithu (Ken Foree), Nasinemu uslužbencu Dysartu (Monte Markhaam) in domačemu agentu Darku (Dragan Mičanović). Ekipa mora poiskati ostanke zrušenega vojaškega satelita, toda na lokaciji najde nekaj nepričakovanega.


FILMSTART. RECENZIJA:

Vse je enkrat prvič, pravijo. Tako smo lani Slovenci, vsaj po besedah marketinških mojstrov, dobili prvo pravo grozljivko, Srbi pa se po novem lahko pohvalijo z znanstvenofantastičnim filmom, ki pa je v osnovi bolj srhljivka. Tudi Slovenci smo pristavili svoj lonček, saj v filmu lahko vidimo našo edino pravo (hollywoodsko) zvezdo Katarino Čas, ime naše države pa se pojavi tudi med producenti. Pomanjkanje žanrskih filmov na prostoru bivše skupne države je več kot očitno, zato se zdi vsakršen tak film nadvse dobrodošel in vzbudi zanimanje pri gledalcih. Toda, ko po ogledu potegnemo črto, ali je to za filmsko produkcijo tega območja dobra ali slaba reklama?

Prvo vprašanje, ki zanima slovenske gledalce, je zagotovo to, kako se odreže Katarina Čas. Odgovor je: solidno in sveže v primerjavi s prejšnjima vlogama v hollywoodskih celovečercih Volk z Wall Streeta in Danny Collins, kjer je služila bolj kot ženska, ki moške zapeljuje s svojo lepoto. Tokrat je njen lik od vseh v filmu najbolj kompleksno spisan in tudi center celotne zgodbe. Že v premisi lahko zasledite, da igra ameriško agentko, kar je malce nenavadno, glede na to, da spada v polovico glavne igralske zasedbe, ki ne prihaja iz države onkraj luže. Med filmom izvemo, da gre pravzaprav za Slovenko, priseljeno v ZDA, toda še vedno bi jo bilo, zavoljo njenega nenaravnega naglasa, smotrneje spisati kot bolj eksotično.

KATARINA CAS

Poleg nje v filmu velja omeniti še Kena Foreeja, starega znanca žanra, ki se lahko pohvali z eno glavnih vlog v kultni Zori živih mrtvecev Georgea A. Romera iz leta 1978, ki pa v zadnjih letih bolj tava v filmih b-produkcije. Američanu se pozna, da je v takih filmih domač in se v igralnem času vidno zabava. Večina humorja je posledica njegovega lika. Zdi se, kot da Foree edini ve, v kakšnem filmu igra, in temu primerna je tudi njegova predstava.

To pa je tudi ena največjih težav. Z izjemo njega se vsi drugi igralci in celoten film jemljejo popolnoma resno, a kaj, ko na vsake nekaj minut doživimo moment nenamernega humorja. Atmosfera ni prav prepričljiva in jo rešuje mladi Denis Murić, umetno pa jo poskuša ustvariti nadvse nadležna glasbena podlaga, ki je inspiracijo verjetno dobila v napovedniku Scottovega Prometeja. Filmu bi veliko bolj koristil ščepec samozavedanja, tako pa nas vseskozi prepričuje, kako je resen, napet in na trenutke tudi filozofski. V tem popolnoma pade, saj kar mrgoli prizorov, za katere nismo čisto prepričani, ali so z namenom malce humorni ali se je tako v kontekstu filma samo izšlo. Vrhunec tega sta zagotovo ekspozicijski monolog Monteja Markhaama na sredini in lomastenje Kena Foreeja s sekiro. Mimogrede, slednje bi razvlečeno na devetdeset minut verjetno delovalo veliko bolje kot Prehod. Resnici na ljubo je film kljub naštetim elementom – suhoparno zapisano – docela dolgočasen.

KEN FOREE

V uro in pol je stlačenih tudi neverjetno veliko žanrov. Tako dobimo primesi filmov o zombijih, malce Medzvezdja (Interstellar) in Stika (Contact) ter teorij zarote. Seveda je treba razumeti, da je imel film izredno majhen proračun, toda tudi veliki spektakli, kot je letošnji Batman proti Supermanu, se lahko zlomijo pod težo prenatrpanosti idej, kaj šele nizkoproračunec, kot je ta. Tako je funkcija naslovnega prehoda popolnoma neobrazložena, s čimer načeloma ne bi bilo prav nič narobe, a kaj, ko ima v vsakem prizoru drugačno funkcijo in tako poleg žanrske zmešnjave na površje priplava tudi scenaristična, ki je začinjena z neumnim ravnanjem mnogih likov. Režiser se v filmu poigrava tudi z versko simboliko, na katero se navezuje konec. Subtilna je podobno kot Snyderjevo doživljanje Supermana, toda kaj, ko je konec popolnoma antiklimatičen, četudi lahko v njem najdemo eno ali še več sporočil režiserja.

Ob tem velja stopiti korak nazaj in se vprašati, ali imamo na našem prostoru prihodnost tudi v žanrih grozljivke in znanstvene fantastike. Zagotovo so sredstva velika ovira, predvsem pri znanstvenofantastičnih filmih, toda na drugi strani so grozljivke že mnogokrat znale prepričati kljub nizkim sredstvom. Severno od nas je leta 2014 ugledala luč sveta Lahko noč, mamica (Ich seh, ich seh), ki je doživela večinoma topel sprejem po svetu in je leta 2014 slavila tudi na Liffu, v Španiji pa so leta 2007 lansirali film Snemaj! ([Rec]), ki je bil tako dober, da je vmes že doživel hollywoodski “remake”. Njuna proračuna se gibljeta nekje v okolici najdražjega slovenskega filma Šanghaj. Torej, vse se da in morebiten uspeh kakšnega podobnega filma bi prinesel večjo prepoznavnost našemu filmu tudi v tujini.

Prehodu žal manjka osredotočenja na določen žanr, veliko boljši scenarij in nekaj samozavedanja. Po pričakovanjih ni nič kaj več kot le b-film in definitivno ne bo na novo definiral produkcije žanra znanstvene fantastike in grozljivke, ne pri nas ne v Srbiji. Zanimiv utegne biti vsem oboževalcem podobnih filmov, ki jih lahko vidimo v raznih podkastih, kot je Best of the Worst. Po “hat-tricku” PolicistVolk z Wall StreetaDanny Collins Katarini Čas ni uspel film, ki bi v njen življenjepis dodal dobro referenco, ampak prej nasprotno.

THE RIFT_Ken Foree in Katarina Cas

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x