Ogledano: Pr’ Hostar (2016)
Imdb.com9
Filmstart.si7
Pozitivno
  • poklon oboževalcem
  • predstavljeno ozadje priljubljenih likov
  • prizor med odjavno špico
Negativno
  • ne deluje tako prepričljivo v filmskem formatu
  • nedodelan scenarij
8Skupna ocena
Ocena bralcev: (178 Votes)
5.5

c
Naslov:
Pr’ Hostar
Premiera: 17. 10. 2016 (Slovenija)
Žanr: komedija
Država: Slovenija
Igrajo: Goran Hrvaćanin, Mario Ćulibrk, Dejan Krupić, Luka Marčetič
Režija: Luka Marčetič


OPIS:

Prigode gorenjskega hotela Pr’ Hostar, v katerem najdemo pisano druščino zaposlenih. Natakar Jerč (Goran Hrvaćanin), receptor Matevž (Dejan Krupić), sobarica Tatjana (Mateja Terseglav) in mnogi drugi so prisiljeni združiti moči, da preprečijo prodajo hotela tujemu kupcu (Luka Marčetič) in tako obdržijo svoje službe.


FILMSTART. RECENZIJA:

MZP Video Produkcija, ki je širši javnosti bolje poznana pod imenom Gojko Ajkula oz. po novem Ajkule, je eden izmed fenomenov, ki so zadnja leta obnoreli Slovenijo. Humorni skeči z izvirnimi liki in citati, ki so postali del našega vsakdana, so sestavni del enega najbolj gledanih Youtube kanalov naše male podalpske države. Resda razni igrani skeči niso bili pred tem nič nenavadnega, toda svoje rojstvo so doživeli na malih ekranih, izpod rok že priznanih komikov in igralcev (Jurij Zrnec in Lado Bizovičar sta eden izmed novejših primerov), tako da je uspeh Ajkul eden lepših pokazateljev kakšno evolucijo v medijskem uspehu je prinesel prej omenjeni svetovno znani spletni portal. Ekipa je naredila še korak naprej in iz povprečno deset minut trajajoče epizode spletne serije Pr’ Hostar, ki je ena izmed njihovih zaščitnih znakov, pripravila kar celovečerni film.

Razlogov, zakaj so se mnogi videoposnetki tako prijeli pri občinstvu, je veliko, toda eden glavnih je gotovo ta, da se lahko z mnogimi njihovimi liki in situacijami poistovetimo pa čeprav je njihov prikaz povsem pretiran. Pr’ Hostar tako podobno kot serija primerno ujame vzdušje določenih podeželjskih okolišev in karikatur, ki jih je možno srečevati v gostilnicah in podobnih mestih. Adut Ajkul je tudi njihova iskrenost in domišljija, ki spremljata mnoge njihove skeče ter sta tudi del prvega celovečerca nadebudne ekipe.

pr-hostar_5

Oboževalci so razgrabili prve vstopnice in lahko rečemo, da ne bi smeli biti razočarani, saj jim je ekipa pripravila lep poklon. Tako nas pričakajo vsi najljubši liki, ki pa imajo dodanega še veliko več ozadja in informacij o njihovem zasebnem življenju. Najbolj blestita seveda Goran Hrvaćanin in Dejan Krupić, medtem ko sta lika Marka (Mario Ćulibrk) in Bobija (Aljoša Armuš) malce manj prepričljiva kot v predhodnih epizodah. Poleg nekaj novih znanih obrazov sta se v vlogi “glavnih zlikovcev” vrnila Luka Marčetič in Niko Zagode, prav tako YouTube fenomena, in ravno lik slednjega je izjemno popestril dogajanje s svojo slovensko interpretacijo hrvaščine, ki jo Slovenci zelo radi prakticiramo med dopustovanjem pri naših južnih sosedih.

Največje vprašanje, ki se je porajalo pred ogledom filma, je zagotovo, če lahko nekajminutni skeč ponudi dovolj materiala za celovečerni film. Lahko bi rekli, da ne popolnoma. S to težavo so se ubadale že mnoga veliko slavnejša imena. Mnogi filmi komične oddaje Saturday Night Live so povsem pogrnili pri izvedbi in tudi nekatere razširitve iz televizijskih serij na velika platna so se spotaknile ob nekaj ovir (Priskledniki so zadnji primer). Tako smo priča mnogim odličnim scenam, ki pa se nekako slabše povezujejo v celoto in bi veliko bolje delovala kot krajši izsek. Lep primer je tako prizor, ki se odvije med odjavno špico in je eden izmed najbolj smešnih prizorov v filmu, toda kaj ko bi se jo težje integriralo v sam film.

pr-hostar_4

Malce več popravkov bi lahko bil tudi deležen sam scenarij, ki se na trenutke osredotoča na preveliko število manj zanimivih likov in pusti tudi nekaj lukenj. Lahko bi rekli, da gre za kar večji simptom mnogih komedij, ki postrežejo z zelo zanimivo idejo, toda se začnejo opotekati, ko naletijo na zaplet zgodbe (lep primer je hollywoodska komedija Skoraj policaja izpred dveh let).

Pr’ Hostar je tako lep poklon oboževalcem, ki jih bo zagotovo uspel zadovoljiti in nasmejati, toda malce težje pa bo pri pridobivanju novega občinstva. V kolikor ste oboževalci ekipe Ajkula potem je ogled skorajda obvezen, v nasprotnem primeru pa celovečerec težko ponudi kaj novega. Je pa film zagotovo lepa vzpodbuda za nadobudne filmarje, saj je lep prikaz kaj se z domišljijo in veliko volje da narediti in zanimivo bo videti kam utegne zanesti Gorana Hrvaćanina in ekipo tudi v prihodnje.

pr-hostar_6

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
6 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
greg
greg
4 leta nazaj

en slabših slovenskih filmov, poln preklinjanja in pačenja. zgodba pa…

AK
AK
4 leta nazaj
Reply to  greg

Eden najboljših SLO filmov tega časa.

anon
anon
3 leta nazaj
Reply to  AK

Žalost!

jure
jure
4 leta nazaj

zanima me če slučajno kdo ve kako je naslov tisti pesmi ko jo poje pod tušem? Neko idilično mesto…

Marko
Marko
3 leta nazaj

Žalost od filma .. primitiven humor, ki temelji na kletvicah.

Guest85734
Guest85734
3 leta nazaj
Reply to  Marko

Tepec

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x