Ogledano: Power Rangers (2017)
Metacritic.com4.4
Imdb.com6.5
Rottentomatoes.com4.6
Filmstart.si5
Pozitivno
  • poskus razvoja likov
  • solidni igralci
Negativno
  • trk dveh popolnoma različnih tonov
  • akcija
  • dizajn Power Rangerjev
5.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Power Rangers
Premiera: 23. 3. 2017
Žanr: akcijska pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: Dacre Montgomery, Naomi Scott, RJ Cyler, Ludi Lin, Becky G.
Režija: Dean Israelite


OPIS:

Skupina najstnikov iz mesta Angel Grove najde skrivnostne kristale, ki jim dajo supermoči, s pomočjo katerih morajo obvarovati svet pred zlobno Rito Repulso (Elizabeth Banks). Pri tem ji bosta pomagala tudi starodavni Zordon (Bryan Cranston) in robot Alpha 5 (Bill Hader).


FILMSTART. RECENZIJA:

Tvojih 5 minut.

Pred dvema letoma je na splet pricurljal kratki film o Power Rangerjih, narejen s strani oboževalcev, ki je imel realističen in temačen ton. Mnogi oboževalci serije so bili navdušeni, drugi pa so bili mnenja, da bi film moral biti lahkotnejši. Kakorkoli, zanimanje kot kaže obstaja in hollywoodski veljaki so takoj ukazali snovanje visokoproračunskega blockbusterja. Ob kroničnem pomanjkanju idej in oživljanju vseh mogočih franšiz ima Power Rangers ravno toliko potenciala kot recimo Obalna straža (Baywatch, 2017) ali Chips (2017), toda žal živimo v takšnih časih, ko so to glavni prodajni produkti svetovnih kinematografov.

Originalna serija Mighty Morphin Power Rangers (1993-1999) in njeni televizijski ter filmski derivati so izredno otročji in namenjeni najmlajšemu občinstvu. Kako iz nečesa takega sploh ustvariti film, ki bi se na kakršen koli način povezal s sodobnim občinstvom? Lahko rečemo, da so se ustvarjalci za razliko od prej omenjenih filmov vsaj potrudili, kar je tudi vidno tekom filma. Spremljamo namreč skupino petih najstnikov, katerim se čez noč spremeni življenje in da bodo znali ravnati s svojimi na novo pridobljenimi močmi, se morajo naučiti ekipnega dela in odrasti. Upodabljajo jih povsem neznani igralci, ki pa svoje delo opravijo solidno in ustrezajo najstniški drami, ki preveva skorajda tri četrtine igralnega časa filma. Resda ustvarjalcem ni uspelo nič spektakularnega, toda prav fascinantno je, da se v filmu Power Rangers nekdo celo trudi s kakršnim koli razvojem likov in razdeli pozornost vsem petim protagonistom.

To pa je tudi dvorezen meč. Ko je izvorni material tako otročji, je potem kar malce neprimerno iz tega ustvarjati bledo različico Sobotnega kluba (The Breakfast Club, 1985) in odlašati z dejanskimi Power Rangerji vse do sklepnega dejanja filma. Tudi ton je zelo neenakomeren, saj na eni strani poslušamo depresivne zgodbe, ki so obenem še podprte z povsem monotono fotografijo, na drugi pa igralka Elizabeth Banks neverjetno uživa v vlogi dežurne zlobnice in je tako za lase privlečena, da bi ji zlahka našli mesto tudi v seriji iz devetdesetih. Za iskren nasmešek pa poskrbi tudi sam Heisenberg, saj lahko v uvodnih minutah vidimo Bryana Cranstona, ki je zamaskiran v nekakšnega vesoljca. A ko potegnemo črto, je izdelek vse preveč resnoben in se ne igra s svojo premiso kot se npr. Varuhi galaksije (Guardians of the Galaxy, 2014).

Power Rangers so bili za marsikaterega otroka neverjetno “frajerski”, saj so se pretepali kot ninje, obenem pa so si lastili tudi orjaške robote, ki so bili v obliki različnih živali. Tu film naredi usodno napako, saj so že sami kostumi Rangerjev izredno medli in povsem nebarviti, medtem ko so t.i. Zordi prav ogabni in povsem nenavdahnjeni. Samo oglejmo si koncepte Ognjenega obroča (Pacific Rim, 2013), kjer smo bili priča odličnim kreacijam tako s strani pošasti kot robotov. Glede na to, da je bil celovečerec Power Rangers najverjetneje ustvarjen tudi za povečano prodajo igrač, si tudi odrasel človek težko predstavlja, da bi navdušili kakega malega otroka. Povrhu vsega pa je tudi sama akcija povsem generična in spominja na tisto v Transformerjih (Transformers, 2007) ali pa v Jeklenem možu (Man of Steel, 2013), ko se gledalec sprašuje kaj se pravzaprav dogaja.

Tako film žal pogrne na obeh straneh. Za otroke je enostavno preveč dolgočasen, medtem ko je za starejše preotročji. Toda težko bi rekli, da se ustvarjalci niso potrudili in poskušali iz osnove iztisnili kar je bilo mogoče. Če ne drugega pa bo film odšel v zgodovino, kot tisti, ki je imel najbolj bizarno oglaševanje izdelka v ameriškem filmu. Zack Snyder in Michael Bay, sedita in se učita. Ko prodajalna krofov Krispy Kreme primakne tolikšen prispevek, da je ključ do prevlade zlobne kraljice pokopan pod njo, potem se na to niti ne splača jeziti.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

Komentirajte in ocenite novico!

avatar
  Subscribe  
Obvesti me