Ogledano: Potnik (2018)
Metacritic.com5.6
Imdb.com6.5
Rottentomatoes.com5.8
Filmstart.si6.2
Pozitivno
  • napetost
  • preobrati
Minus
  • neizkoriščena Vera Farmiga
6Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

Naslov: Potnik (The Commuter)
Premiera: 12. januar 2018
Žanr: akcija, kriminalka
Država: Francija, VB, ZDA
Igrajo: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Jonathan Banks
Režija: Jaume Collet-Serra


OPIS:

Zavarovalniški agent Michael MacCauley (Liam Neeson) se v službo vsak dan vozi z vlakom, po delu pa nekaj časa preživi s prijateljem in nekdanjim sodelavcem, policistom Alexom Murphyjem (Patrick Wilson), dokler se ne vrne domov k ženi in sinu. Nekega dne pa se rutina prekine, ko mu skrivnostna Joanna (Vera Farmiga) ponudi veliko vsoto denarja, če preprosto poišče nekoga, ki na vlak ne spada, in vse to ravno na dan, ko je odpuščen.


FILMSTART. RECENZIJA:

Svetovna gospodarska kriza leta 2008 je bila najhujša prav za majhne ljudi, saj si od nje nikoli ne bodo zares opomogli. Eden izmed njih je Michael (Neeson), ki takrat izgubi vse življenjske prihranke, zato ni nič čudnega, da zaposlenemu pri Goldman Sachs pokaže sredinca. A zdaj že prehitevam. Michael je torej brez prihrankov, nepričakovano izgubi službo, potem pa mu Joanna (Farmiga) pred nosom nesramno pomaha s šopom bankovcev. Nič čudnega, da Michael takoj ugrizne v vabo, pri tem pa celo ostaja poštenjak v očeh gledalcev – ni ne prvi ne zadnji, ki ga je gnili kapitalizem podkopal pod sabo, s tem se je še prelahko poistovetiti. Bolj problematično je, da nam Američani spet prodajajo socializem, sploh v razpletu, čeprav vsi dobro vemo, od kod je grabežljivi sistem prišel.

Največji čar Potnika pa je po drugi strani v njegovi akcijskosti. Resda niti malo ne poruši žanrskega okvirja, a zaradi (večinoma) enotnega prostora dogajanja, ki je povrh vsega še drveči vlak, in zdravega pomanjkanja posebnih učinkov gre za napeto naracijo, ki ne popušča. Režiser se je s podobnim pristopom izkazal že v Nevarnosti iz globine (2016) in Nočnem lovu (2015), zato ga ni spreminjal. Rezultat je nadpovprečen in kvaliteten (a ne izjemen) akcijski film, ki izpolni pričakovanja. Res škoda, da ni bilo več narejeno z dvojico Neeson-Farmiga, ki ima v tistih skupnih petih minutah minutaže dobro kemijo, pa tudi sicer je odlična igralka prav površno zapravljena, saj Joanne Michaelu vsa nadaljnja navodila sporoča po telefonu. Gre za res zgrešeno režijsko odločitev.

Seveda si moremo kaj, da ne bi potegnili vzporednic z Umorom na Orient Ekspresu in vsemi ostalimi filmi, ki se odvijajo na vlaku (in res jih ni malo), vendar pa je Potnik v prvi vrsti akcija, ki bi se lahko dogajala kjerkoli, na ulicah Istanbula ali pa v zaporu. Vlak deluje bolj kot simbol – podobno kot v Snowpiercerju (2013), a veliko manj pretenciozno – za delovno ljudstvo, ki se vsakodnevno prevaža v svoje navadne službe, od koder jih lahko vsak trenutek odpustijo. To vzdušje nadomestljivosti posameznika še dodatno potrjuje temačnost fotografije. A vse še ni izgubljeno, vsaj dokler nas rešuje Neeson.

O avtorju

Veronika Šoster

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x