Ogledano: Pot do slave (2015)
Metacritic.com7
Imdb.com7.5
Rottentomatoes.com8.5
Filmstart.si8
Pozitivno
  • pripovedni stil
  • umetniški posnetki
Negativno
  • za odtenek preveč duhovitosti (duhovičenja?)
7.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
8.5

thewalkNaslov: Pot do slave (The Walk)
Premiera: 1. 10. 2015 (Slovenija)
Žanr: biografska drama
Država: ZDA
Igrajo: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Guillaume Baillargeon, Ben Kingsley
Režija: Robert Zemeckis


OPIS: 

Leta 1974 vrvohodec Philippe Petit zbere skupino ljudi, ki mu pomaga uresničiti sanje: na 400 metrih višine se sprehoditi od ene stolpnice do druge, ki sta bolje znani pod imenom World Trade Center. Petit se iz Francije odpravi v ZDA, kjer ga čaka nepozabna pustolovščina.


FILMSTART. RECENZIJA:

Zadeva je preprosta: popolnoma običajen državljan Francije v reviji zagleda projektno sliko danes dobro znanih stavb v ZDA – dvojčkov – in se odloči po vrvi prehoditi razdaljo od ene stavbe do druge. No, načrt, kako to izpeljati, pa ni tako preprost. In na tem načrtu sloni celoten potek zgodbe.

Film se začne pripovedno, in sicer v angleščini s francoskim naglasom. Za glasom stoji Joseph Gordon-Levitt, ki igra protagonista. Treba je priznati, da Američani niso ravno talenti, ko morajo spregovoriti v tujih jezikih, Levitt pa govori francosko, kot da bi bil to njegov materni jezik. Tudi francoska angleščina mu je pisana na kožo, saj naglašene besede niza kot po tekočem traku. Protagonistovega mentorja igra Ben Kingsley, a izvrstni Joseph Gordon-Levitt navdušuje tako močno, da še sam oskarjevec Kingsley ne pride do izraza. Resda je njegova vloga precej majhna, a ob Levittu se še bolj porazgubi.

Zaradi šaljivega, lahkotnega tona vsa narativna struktura drame deluje duhovito, v tem stilu pa vztraja vse do konca. Kljub resno začrtanemu življenjskemu cilju protagonista lahko sicer biografski film zato označimo za komedijo, predvsem zaradi komične drže glavnega lika. Duhovitost je vsekakor dobrodošla, saj razblini morebitno dolgočasnost in težkost resne teme, a meja med duhovitostjo in duhovičenjem je tanka. Film tako na momente žal preskoči tudi na drugo stran.

Philippe Petite (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures' THE WALK.

Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) izračunava razdaljo od ene do druge stolpnice

V filmu spozna(va)mo, kako sta determiniranost in močna volja pomembni točki pri osvajanju lastnih ciljev, in to za vsako ceno. To nam dokaže protagonist sam, saj ga k osvojitvi začrtanega cilja vodi tako velika gorečnost, da se postavi po robu celo avtoritetam (njegovo dejanje bi namreč bilo in tudi je protizakonito). Prijatelji in punca sproti uvidijo, da se mu že meša, saj ne daje znakov treznega razmišljanja, a mu kljub vsemu stojijo ob strani. Brez njih izvedba načrta pravzaprav niti ne bi bila mogoča, zato je prav, da ga podpirajo, saj film lepo kaže, kako včasih človekova blaznost ni ravno norost v pomenu duševnega bolezenskega stanja, temveč le zagnanost pri dosegi ciljev.

Robert Zemeckis je uveljavljen režiser, znan predvsem po filmih Nazaj v prihodnost 1, 2 in 3 (1985–1990), Forrest Gump (1994) in Brodolom (2000), od katerih je srednji klasika, ki se je ne bomo nikoli naveličali. Pot do slave ni take vrste celovečerec, da bi nam zlezel pod kožo, je pa dober približek. Če je že iz ene tako enostavne ideje nastala čudovita pripoved, je film vreden ogleda. Od navedenih celovečercev je preteklo že kar nekaj časa, a Zemeckis je dokazal, da ima še vedno režisersko žilico.

Lepoto filma Pot do slave spremljamo skozi umetniške posnetke, ki dosežejo vrhunec v momentu, ko se glavni junak poda v uresničitev svojih sanj oziroma ko stopi na vrv, ki povezuje stolpnici. Zadimljena scena predstavlja njegove sanje, ki pa se hitro sprevržejo v realnost. V trenutku ni več poti nazaj. Gledalci – ravno tako kot mimoidoči opazovalci in prijatelji, ki njegov sprehod po vrvi spremljajo od spodaj – trepetamo ob njegovi drznosti. A vsem je jasna ena stvar: uspelo mu bo. In res mu uspe.

Philippe Petite (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures' THE WALK.

Zadimljena scena, ki predstavlja uresničitev protagonistovih sanj

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Filmstartu sem se pridružila zato, ker so nujno potrebovali lektorico. Sicer pa tudi sama že deset let pišem filmske kritike, tako da smo se zaradi skupnega interesa – čezmernega gledanja filmov – hitro ujeli. Ko ne gledam filmov, fotografiram, lektoriram, prevajam in se prehranjujem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x