Ogledano: Pete in njegov zmaj (2016)
METACRITIC.COM7.1
IMDB.COM7.3
ROTTENTOMATOES.COM8.7
FILMSTART.SI7.6
Pozitivno
  • enostavna zgodba
  • CGI zmaj
Negativno
  • slaba predstava večine glavnih igralcev
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Pete in njegov zmaj (Pete’s Dragon)   
Premiera:
25. 8. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 domišljijska pustolovščina
Država:
ZDA
Igrajo:
Oakes Fegley, Robert Redford, Oona Laurence, Bryce Dallas Howard, Wes Bentley, Karl Urban 
Režija:
David Lowery


OPIS:

Hči lastnika ogromne lesnopredelovalne tovarne Natalie (Oona Laurence) nekega dne v gozdu opazi majhnega dečka, ki se ji predstavi kot Pete (Oakes Fegley). Kmalu za tem ga najdejo tudi delavci in odpeljejo seboj v mesto. Tam gozdni čuvajki zaupa, da v gozdu ni preživel sam, temveč mu je na pomoč priskočil prijazni zmaj Elliot. Vendar pa je lakomni stric Petove najditeljice (Karl Urban) zmaju že prišel na sled in ga želi za vsako ceno imeti za svojega.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kaj mislite, kaj bi se dandanes zgodilo, če bi nekje v oddaljeni Glažuti, sredi prostranih gozdov dinarskega gorstva, raztezajočih se med Alpami in Balkanom, našli ogromno, za avtobus ali dva veliko doslej še neznano bitje. Jasno in glasno bi ga videlo in slišalo recimo 600 ljudi, nato pa bi za vedno izginilo? Bi preostanek sveta verjel in bi v osnovnošolskih učbenikih biologije po tistem dodali par strani za nenavadno novo bitje? Bi novica sploh zapustila deželo, v kateri bi se dogodek pripetil? Bi vse navzoče označili za norce in jih po hitrem postopku strpali v pristojne ustanove, od koder se o nenavadnem pripetljaju ne bi izmuznila nobena novička več? Ali pa bi se nekje našli domišljivci, ki bi okrog vsega napletli burno teorijo zarote, ki bi jo nato različni spletni vetrovi in verižna elektronska sporočila še desetletja nosili v glave lahkovernih ljudi po celotni obli?

Pete in njegov zmaj Peter Pete's Dragon

Pete in ob njem za dvonadstropni avtobus veliki Elliot.

Nekaj podobnega se zgodi, ko deklica iz majhnega mesteca, katerega glavna panoga je lesnopredelovalna industrija, v gozdu najde pobiča, za katerega se po obilni iskalni akciji podatkov izkaže, da očitno že šest let, od prometne nesreče, v kateri sta mu umrla oba starša, sam živi v gozdu. Fantič pove, da v gozdu ni preživel sam, temveč mu je na pomoč velikodušno priskočil zeleni zmaj. Ta košček informacije pa v ospredje ponovno privede zgodbo starega rezbarja o njegovem srečanju z zmajem izpred več desetletij, ki jo poznajo vsi prebivalci mesta.

Robert Redford Pete in njegov zmaj Peter Pete's Dragon

Robert Redford kot rezbar Meacham med pripovedovanjem svoje dogodivščine z zmajem.

K sodelovanju v letošnji osvežitvi Disneyjevega mjuzikla iz leta 1977 so povabili imena, ki so v svoji karieri že nekajkrat pokazala svoje lice, s čimer so zagotovo želeli zaigrati na podzavestne odzive gledalcev, ki se mnogo lažje poistovetijo z že znanimi obrazi, kakor pa s popolnimi tujci. Vendar pa niso vsi vpoklicani mojstri igralske obrti svoje naloge opravili preveč prepričljivo. Še najbolj je prepričal Robert Redford v vlogi starejšega mojstra rezbarjenja. Redford pri svojih zavidljivih osemdesetih očitno še ne kaže znakov pešanja in ga lahko v prihodnosti zagotovo še pričakujemo na filmskih platnih. Ostali odrasli liki so tekom celotnega filma izpadli precej bolj medlo. To bi sicer lahko pripisali tudi času, ki so ga Bryce Dallas Howard (Jurski svet) v vlogi gozdne čuvajke, Wes Bentley (Medzvezdje) kot lastnik lesnopredelovalne tovarne in Karl Urban (Zvezdne steze: Onkraj) kot njegov brat, imeli na voljo za razvoj svojih likov v zgodbi. Tudi najmlajša igralca, Oakes Fegley in Oona Laurence, ki sta se preizkusila v vlogi naslovnega Peta in njegove simpatije Natalie, ter imata vsak v svojem žepu že kar lepo bero igralskih izkušenj, nista pokazala kakšnih pretiranih presežkov.

Karl Urban Pete's Dragon Pete in njegov zmaj Peter

Karl Urban v vlogi lakomnega antagonista med lovom na zmaja.

Poleg že omenjene mlačnosti večine igralcev film zmoti tudi s par manjšimi nesmisli, ki se tičejo razvoja zgodbe, in drugimi nerodnostmi. Sprva recimo kot malce nelogično izpade dejstvo, kako blizu Elliotove in Petove jame se nahaja že precej široka gozdna cesta, ne da bi jo onadva kadarkoli prej opazila ali slišala njeno izgradnjo in uporabo. Nadalje se za nedosledne izkažejo tudi izvedbe nekaterih posameznih krajših kadrov, ki se ne zdijo ravno vredne visokoproračunske filmske produkcije.

Wes Bentley Bryce Dallas Howard Pete in njegov zmaj Peter Pete's Dragon

Bryce Dallas Howard in Wes Bentley kot starša male Natalie, ki je našla Peta.

Navkljub medlim predstavam večine igralcev in omenjenim težavicam pa film gledalca ne pusti kaj preveč ravnodušnega. Če že lepo zeleni široki kadri neokrnjenih gozdov ne vzdramijo gledalčeve nravi, pa to zagotovo stori prikaz Petovega prijatelja Elliota. Zmaj je v 39 letih razvoja tehnologije vstavljanja nerealnih sličic v končno različico filma iz risankastega zeleno-roza prikupneža postal prava kosmata mrcina, ki se lahko spremeni iz prijazno-ustrežljive vreče bolh v enem trenutku v razjarjeno goro mišic v naslednjem. Dober vtis pustijo tudi pristna kostumografija in scenografija iz sedemdesetih ter glasbena podlaga v stilu etno folk Mumford & Sons, z ogromno akustične kitare, banja in klavirja, ki se lepo prileže poletno-podeželskemu vzdušju in okolju, v katerem se odvija zgodba.

Gledano v celoti film nikakor ni slab, vendar bo imel pri zadovoljevanju zahtev filmofilov, ki so vajeni zgodb s kompleksnimi preobrati in obilnim razvojem likov, zagotovo malce težav. Bo pa dobro sprejet pri ne tako rednih gledalcih, po možnosti starših mlajših otrok, ki bi si zaželeli preživeti umirjen večer ob prigrizkih in prijetnem filmu.

Elliot gets lost Elliot se izgubi Pete in njegov zmaj Peter Pete's Dragon

Elliot se izgubi.

O avtorju

Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x