Ogledano: Petdeset odtenkov teme (2017)
metacritic.com3.3
imdb.com4.7
rottentomatoes.com0.9
filmstart.si1.6
Pozitivno
  • nov lik Aninega šefa (Eric Johnson)
Negativno
  • nezainteresiranost večine igralske ekipe
  • neumen razvoj zgodbe
  • dialogi
2.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (12 Votes)
4.6

Naslov: Petdeset odtenkov teme (Fifty shades darker)
Premiera: 9. 2. 2017 (Slovenija)
Žanr: romantično erotična drama
Država: ZDA
Igrajo:  Dakota Johnson, Jamie Dornan, Hugh Dancy, Eric Johnson, Jennifer Ehle, Luke Grimes, Rita Ora, Victor Rusak
Režija: James Foley


OPIS:

Anastasia Steele po krašji ločitvi od multimilijarderskega mogotca Christiana Greya kaj hitro zopet pade v njegovo mrežo. Vendar tokrat zahteva svoja pravila oziroma nobenih pravil. Izgleda, da stvari začnejo teči lepo, dokler se v njuno zvezo ne začnejo umešavati Christianove bivše podrejene.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ob pisanju teh vrstic se skrivam za srebrno čipkasto masko. Prav takšno, kot jo nosi Anastasia v prizoru plesa v maskah in so jih na premieri delili med obiskovalce. Za masko pa se skrivajo tudi vsi denarja željni kravatarji, ki pod pretvezo ugajanja zahtevam občinstva omogočajo ustvarjanje slabih filmov, kakršen je tudi Petdeset odtenkov teme.

V celem filmu zares težko najdemo kakršenkoli delček, ki bi mu lahko namenili povsem pozitivno kritiko. Še najbolje izpade šala o nakupovanju in nemoteča izbira glasbene podlage. Tu pa se seznam s pohvalami že bolj ali manj konča. Tudi zgodbi je sicer zelo enostavno slediti, vendar nikakor ni jasno, zakaj je takšna, kot je.

Naj spomnimo, da se je prvi del zaključil nekako tako, da je Anastasia prosila Christiana naj jo našeška in je potem, ko je to storil, vsa užaloščena odvihrala iz njegovega življenja. Kako grozno, da mu je v očeh videla, kako uživa ob opazovanju njenega trpljenja. Sedaj pa vpademo v zgodbo, ko “fanatik” na fotografski razstavi Aninega kolega kupi vse fotografije, na katerih je prikazana. Skupna večerja, nekaj sladkih besed in obljub ter že sta nazaj skupaj.

Petdeset odtenkov teme fifty shades darker Jamie Dornan Dakota Johnson

Vajeni smo, da imajo liki na filmskem platnu po navadi malce poseben način razmišljanja in temu primerno logiko, ki jim včasih narekuje, da sprejemajo odločitve, do katerih ne bi pri belem dnevu prišel niti človek, ki ima IQ podobnejši omejitvi hitrosti v območju umirjenega prometa. Vendar pa tu zadeva meji na popolnoma neverjetno. Čeprav sodba odločitev, ki jih sprejemajo liki, morda ne sodi ravno najbolj v kritiko filma, saj vse skupaj izvira iz knjige in je osnovni lok zgodbe že začrtan, bi ob prenosu vsebine v scenarij vseeno lahko izdelali precej pristnejše dialoge.

Po drugi strani pa ne gre spregledati amaterskega opravljanja dela s strani igralcev, kjer se v nekaterih prizorih to izkaže za povsem katastrofalno. Izvrsten primer tega je prizor srečanja Ane in Christianove gospe Robinson (ona ga je vpeljala svet fetišev), ki se zaključi z izbruhom jeze prve in nato slednja v obraz dobi kozarec pijače. Vsak gledalec, ki je v svojem življenju videl več kot šest filmov, je ob ogledu najbrž tako zavrtel oči, da je vsaj trikrat preveril notranjost svoje lobanje. Večino dejanj bolj ali manj žene le medsebojna pohota med Christianom in Anastasio, ki ju ponovno upodabljata Dakota Johnson in Jamie Dornan. Igralca od prvega dela nista pridobila kaj dosti igralskih spretnosti in lahko bi rekli, da sta se očitno uspešno izognila letnemu etatu (tj. količina lesa, ki je določena za posek z namenom ohranjanja lesne mase) v gozdu za Juretovo hišo, ki bi spremenil stopnjo njune lesenosti.

Petdeset odtenkov teme fifty shades darker Eric Johnson

Prav tako svoje delo podpovprečno opravlja tudi velika večina ostalih igralskih kolegov, ki se tekom filma pojavijo na platnu. Če že niso odkrito okorni, so pa zelo povprečni in prav noben po ogledu ne ostane v posebnem spominu. Razen novega lika Aninega šefa, ki je navkljub kratko odmerjeni minutaži uspel pokazati dober potencial, vendar bomo očitno morali na njegov resnični izkaz počakati na tretji del.

Glede na to, da zadeva sloni na romanih, ki se tržijo kot erotične drame, je ameriška oznaka primernosti za starejše ob 18 let na prvi pogled ustrezna. Ob dejanskem ogledu pa razen parih prizorov, kjer se razkrijeta zadnji plati in bradavičke obeh igralcev ne vidimo česa predrznejšega. Po pripovedovanju naj bi drugi film vseboval več takih prizorov, kar je glede na pričakovanja gledalcev logično, vendar se tudi v njih najde kar precej neumnosti. Poglejmo si na primer prizor kunilingusa v katerem Ana stoji pred Christianom, on pa jo kleče oralno zadovoljuje. Zadeva je fizično precej neizvedljiva, razen če ima mogoče Christian jezik, ki bi spadal v Guinnessovo knjigo rekordov. Drugače zagotovo ne seže do področja, ki bi ga moral dražiti, Ana pa ob tem vseeno vzdihuje na vsa pljuča. Zagotovo bi se lahko našli zlobni jeziki, ki bi trdili, da je vse v glavi in ji lahko že samo navadni poljubi povzročijo ekstremno ugodje, vendar se tako mišljenje nekako ne sklada s preostalimi prizori v filmu, kjer si Ana nedvoumno želi več.

Anastasia Steele Ana Steele Miss Steele Fifty Shades Darker Petdeset odtenkov teme

Poleg tega velja izpostaviti tudi nekonsistentnost Christiana s svojimi lastnimi “omejitvami”. Več kadrov tekom filma je namenjeno orisovanju njegovega problema z dotikanjem in kako počasi korak za korakom dovoljuje svoji izbranki, da se ga lahko dotika na vedno več mestih. Kontradiktorno pa se naša ljubimca v vseh prizorih ljubljenja brez kakršnihkoli težav dotikata povsod.

Še eden izmed prijemov, ki jasno kaže na grabežljivost studia, ki stoji za ustvarjanim je tudi število podjetij, ki so film jasno izkoristile za svoje oglaševanje. Tako skozi celoten razvoj zgodbe opazujemo golobčka, ki si dopisujeta SMS sporočila preko najnovejših mobilnih telefonov, ki jasno oznanjujejo plod katerih podjetij sta. Prav tako je nekaj cekinov primaknil tudi Audi, katerega avtomobile uporablja Grey Enterprise. Še najbolj pa oglaševanje moteče pade v oči v prizoru, kjer ima Christian na zabavi govor in je v enem izmed spodnjih kotov ekrana celoten čas jasno viden napis imena podjetja zapisanega na škatli kvazinaključno stoječi v bližini.

Glede na vse zapisane pomanjkljivosti je gledalcu precej oteženo navezovanje ali poistovetenje z liki in razen tega, da “če ne “f*kaš” cel čas, nisi dovolj zaljubljen” tudi ne ponudi nikakršnega globljega sporočila.

Fifty shades darker petdeset odtenkov teme sive ana anastasia steele

 

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x