Ogledano: Petdeset odtenkov sive (2015)
Metacritic.com4.6
Imdb.com4.2
Rottentomatoes.com2.4
Filmstart.si2.5
Pozitivno
  • Dakota Johnson
Negativno
  • Slab scenarij, obupen dialog
  • lesenost Jamieja Dornana
  • na trenutke dolgočasen film
3.4Skupna ocena


1382Naslov:
Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey)
Premiera:
12.2.2015 (Kolosej, Cineplexx)
Žanr: Drama, romatnični, erotični film
Država:
ZDA
Igrajo: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle
Režija:
Sam Taylor Johnson


OPIS:

Anastasia Steele (Dakota Johnson) je mlada študentka angleške literature, ki po manjšem naključju dobi priložnost, da intervjuja lepega in bogatega Christiana Greya (Jamie Dornan). Med njima poskoči iskrica, kar neizbežno pripelje do romantičnega razmerja. Toda Christian ni to kar se zdi na prvi pogled in s seboj prinaša tudi svojo temno stran, ki vključuje neobičajne posteljne aktivnosti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Za nekatere težko pričakovana filmska predelava istoimenske svetovne knjižne uspešnice je končno ugledala luč sveta in mimogrede postavila nov rekord v gledanosti slovenskih kinematografov. Glede na knjižno predlogo ni bilo za pričakovati kakšnega filmskega presežka, toda tu smo, da ocenjujemo film in ne knjige. Sam moram reči, da sem ob priložnosti prebral le dve strani knjige, tako da razen zapleta nisem vedel kaj točno pričakovati ob ogledu filma.

Film je lepo posnet kar se glede na proračun tudi spodobi. Toda to je približno vse kar bi znal dobrega povedati o filmu. Film že po prvih nekaj minutah zasije v vsej svoji veličini in sicer v prizoru, ko Anastasio sprejmejo v pisarno gospoda Greya in se mlada sramežljivka nerodno spotakne. Prizor je odigran na nivoju kakšnega filma narejenega za TV in tudi dialog, ki se potem vzpostavi med glavnim akterjema je spisan zelo klišejsko in amatersko. Potem bi omenil še prizor, ko Christian posesivno vskoči v prepir med Anastasio in njenim prijateljem (ta je mimogrede zagledan vanjo), ki je odigran in spisan približno na podobnem nivoju kot že prej omenjeni. Samo prvo dejanje filma je tako za lase privlečeno in milo rečeno obupno kot v redko katerem filmu.

50shadesmovie

Po prvem vročem prizoru se film sicer kot celota rahlo pobere, kar je zasluga igralke Dakote Johnson. Če odmislimo, da je sprememba v njenem liku nadvse nerealistična v film vnese nekaj humorja ter živahnosti, medtem ko je njen soigralec Jamie Dornan še vedno približno tako lesen kot smrekov gozd za mojo hišo. Zdi se kot, da je igralka doumela neumnost scenarija in se je ob delu poskušala čimbolj zabavati. Tudi sama kemija med igralcema je precej pomanjkljiva in neprepričljiva. Sicer lahko to pripišemo scenariju, ki jima resnici na ljubo ne ponudi prav veliko.

Sicer je razprava o glavnih likih malce brezpredmetna glede na to, da sta osnovana na knjigah katerim je bila vzor saga Somrak (Twilight), toda Christian Grey in Anastasia Steele sta tako nerealistična lika kot le redkokateri. Christian je ves čas precej kontradiktoren samemu sebi. V enem prizoru govori kako se on ne ljubi in ne spi poleg žensk in že čez pet minut ga vidimo kako crklja svojo Anastasio in zaljubljeno bulji vanjo. Tudi njegovo dekle ni nič kaj boljše. Potem, ko jo Christian sili v stvari, ki so resnici na ljubo samo njemu všeč se ona šibko vrača ob prvi ponujeni priložnosti. Enostavno ne more živeti brez svojega lepega in bogatega moškega. In tu se mi tudi poraja precej provokativno vprašanje. Bi se Ana zaljubila v Christiana in se prepuščala njegovim igricam, če bi bil on namesto bogat telekomunikacijski magnat, nek vodovodar s povprečno plačo in s prevoznim sredstvom kot je Reanult Clio namesto vseh športnih avtov ter helikopterjev, ki si jih lasti lik v filmu?

Fifty Shades of Gray

Kot že rečeno je scenarij slab. Dialog je nadvse medel in klišejski, pogovori med glavnima junakoma večinoma vključujejo eden, največ dva stavka pred izmenjavo s sogovorcem. Tudi ko se dotakneta bolj občutljivih tem kot je Christianovo otroštvo delujeta kot, da bi se nezainteresirano pogovarjala o vremenu. K neprepričljivosti le-tega pripomore tudi glasbena podlaga, sicer priznanega filmskega skladatelja Dannya Elfmana (samo poslušajte glavno temo Burtonovega Batmana iz leta 1989), ki deluje zelo poceni in hoče dati vtis skrivnostnosti in napetosti.

Film se v drugi polovici začne precej ponavljati, saj Christian Ano prepričuje v njemu ljuba dejanja, ki ji jih ona izpolni, za nagrado pa kasneje dobi darilce. Začne se s seksom med katerim jo zveže, za kar si Ana prisluži prenosnik, nato pa ji po bičanju kupi kar nov avto. Tudi celotna režija filma deluje precej zmedeno, saj na trenutke film deluje kot parodija s svojim humorjem kar najbolj pokaže med pogajanji glede pogodbe, ki jo je gospod Grey sestavil za svojo izbranko. Film ne varčuje s klišeji tipičnimi za ljubezenske prizore (že prvi dotik Christiana je dovolj, da Ana na ves glas vzdihuje) in tudi sami prizori seksa so v filmu bolj z namenom, da Beyonce proda soundtrack ciljnemu občinstvu. Samo sklepno dejanje filma je melodramatično in prikladno pusti odprti konec, ki gledalcu v obraz vrže dejstvo, da bomo gledali še nadaljevanje (napovedana sta še dva filma).

Če povzamem je film slab in v prid mu govorita samo lahkotnost glavne igralke Dakote Johnson in dejstvo, da iz slabe knjige zelo težko posnameš dober film. Toda pri temu izdelku se zdi, kot da se ustvarjalci niso kaj preveč trudili narediti zadevo vsaj kolikor toliko kvalitetnejšo. Petdeset odtenkov sive je torej tipični film Hollywoodskega stroja in je narejen z namenom, da zasluži kar največ denarja. In ta stroj nam bo s sivo postregel še dvakrat.

1415972636_50-shades-zoom

Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] ustvaril studio Universal, ki je pobiral denarce s filmi kot so Jurski svet (Jurassic World), Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey) ter Hitri in drzni 7 (Furious 7) v zadnjem mesecu so pa kraljevali z animiranimi Minioni (Minions) […]

trackback

[…] se glede strukturiranja dialogov očitno niso naučili prav nič novega že od prvega dela, ko smo v naši prvi recenziji franšize – Petdesetih odtenkov sive zapisali: “Dialog […]

2
0
()
x