Ogledano: Pepelka (2015)
METACRITIC.COM6.7
IMDB.COM7.2
ROTTENTOMATOES.COM8.5
FILMSTART.SI8
POZITIVNO
  • predstava in kemija glavnih junakov
  • Cate Blanchett kot zlobna mačeha
  • dobri, stari Disney magic
NEGATIVNO
  • slabo dodelani nekateri stranski liki
  • morda ne bo navdušil vso odraslo občinstvo
7.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
8.3

MV5BMjMxODYyODEzN15BMl5BanBnXkFtZTgwMDk4OTU0MzE@._V1_SX214_AL_Naslov: Pepelka (Cinderella)
Premiera: 12.3.2015 (Kolosej, Cineplexx)
Žanr: fantazija, družinski film 
Država:
ZDA
Igrajo: Lily James, Richard Madden, Cate Blanchett, Stellan Skarsgard, Holliday Grainger, Sophie Mcshera, Derek Jacobi, Helena Bonham-Carter 
Režija:
Kenneth Branagh


OPIS:

Nova igrana adaptacija zgodbe o Pepelki, ponovno pričara zgodbo prijaznem dekletu, ki se ji po smrti tako matere kot očeta, življenje obrne na glavo. Kljub zatiranju zlobne mačehe in njenih ošabnih hčera, junakinja poskuša ostati hrabra in prijazna. Vendar, nekega dne spozna šarmantnega princa in takrat se njena zgodba zares začne.


FILMSTART. RECENZIJA:

Studio Disney se vedno hitreje širi in bo počasi imela filmski monopol, če bodo še naprej začeli kupovati različne filmske franšize. Pod svojim okriljem imajo že Marvel Studios ter Vojna zvezd in Indiana Jones franšizi. Vendar Disney ni pozabil svojih korenin in to je razvidno iz najnovejše adaptacije zgodbe o  Pepelki.

Če niste novi prebivalec planeta Zemlja, po vsej verjetnosti že poznate zgodbo o Pepelki. Film tej zgodbi ne doda ničesar novega, tako da če ste pričakovali drugačno ali temnejšo različico zgodbe o zatirani junakinji boste morda razočarani. Če ste pa ljubitelji klasičnih Disney filmov je pa to film, ki si ga morate ogledati.

Igralka Lily James je  perfektna v vlogi titularne Pepelke. James je je odlično ujela lepoto in optimizem, ki jo ima lik Pepelke. Skozi celoten film sočustvujemo z njo in zanjo seveda tudi navijamo. Lik šarmantnega princa pa v filmu upodobi škotski igralec Richard Madden, ki smo ga lahko videli v seriji Igra prestolov v vlogi Robba Starka. Madden je tudi odličen v vlogi skromnega princa, ki se zaljubi v preprosto podeželsko dekle. Glavna igralca imata skupaj odlično kemijo in pri njima lahko verjamemo na ljubezen na prvi pogled.

61f16a4efad643513aa91b572249d67f

Preostanek zasedbe tudi ne razočara. Cate Blanchett je perfektna izbira za vlogo zlobne mačehe in prvič lahko tudi vidimo globje razloge za sovraštvo, ki jo nosi do Pepelke. Na določene trenutke tudi sočustvujemo z zlobno mačeho, vendar kljub vsemu jo z velikim zadovoljstvom v filmu sovražimo. Omeniti je treba tudi Heleno Bonham Carter, ki v filmu igra dobro vilo. Bonham Carterjeva je bila odlična v vlogi optimistične in šarmantne vile in se vidi, da se je igralka zabavala v svoji vlogi.

Najšibkejša člena igralske zasedbe sta zlobne polsestri, ki ju upodobita igralki Sophie McShera ter Holliday Grainger. Za razliko od ostalih likov v filmu, sta zelo slabo dodalani. Polsestri sta plitki in neumni ponujajo dokaj cenen humor v filmu. Lahko bi argumentirali, da sta bi takšna lika tudi v originalni zgodbi, vendar igralki nista bile prave izbire in za razliko od zlobne mačehe, pri njima ni dobro predstavljen njun razlog za sovraštvo do Pepelke. Tudi Stellan Skarsgard, ki je sicer odličen igralec, je tukaj povsem nadomestljiv v vlogi pretkanega vojvode.

Cinderella-2015-Lady-Tremaine

Pepelka je film, ki je bil narejen primarno za otroke. To sicer ne pomeni, da odrasli ob gledanju tega filma ne bi mogli uživati (zagotovo lahko), vendar resnični svet nas je navadil na precej manjšo količino cukra in svetlobe, ki sta prikazana v tem filmu.

Pohvaliti je treba režiserja Kennetha Branagho ter scenarista Chrisa Weitza, ki sta se odločila ohraniti originalno zgodbo o Pepelki, namesto da bi jo prilagodila modernemu občinstvu. Namen je bil sigurno ta, da predstavita zgodbo o tej klasični junakinji novim generacijam mlajših, ki prejšnjih filmov po vsej verjetnosti še niso gledali. Branagh, ki je znan po svoje shakersperijanskem stilu snemanja, je edini režiser primeren, da bi lahko to ponovno predstavil gledalcem. Film ima zelo dobre vizuale, ki odlično ujamejo magijo, ki nam jo je prinašal Disney vsa ta desetletja.

Res je, film nikakor ni za vsakogar. Mnogo odraslega občinstva, bo šlo film gledat, zato ker bodo njihovi otroci potrebovali spremljevalce. Vendar če ste dolgoletni oboževalci Disneya in potrebujete optimizma v življenju, vsekakor priporočamo ogled filma. Končno sporočilo filma je preprost nasvet, ki je sicer namenjen otrokom, vendar nikakor ne škodi če bi se po njemu ravnali tudi odrasli: “Bodi prijazen in bodi pogumen!”. Disney je dokazal, da imajo njihove zgodbe še potencial v filmskem svetu in upam, da bodo nadaljevali s takimi filmi tudi v prihodnosti.

CINDERELLA

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x