Ogledano: Ostrostrelec (2014)
Metacritic.com7.2
Imdb.com7.5
Rottentomatoes.com7.3
Filmstart.si6.7
Pozitivno
  • Igra Bradleya Cooperja
Negativno
  • Črno-beli svet
  • Proameriški film
7.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
8.0

american-sniper-poster-2Naslov: Ostrostrelec (American Sniper)
Premiera:
19.2.2015 (Slovenija)
Žanr: Biografski film, drama
Država:
ZDA
Igrajo: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner
Režija:
Clint Eastwood


OPIS:

Najnovejši film legendarnega Clinta Eastwooda govori o ostrosrelcu ameriške vojske Chrisu Kylu. Kot pripadnik specialne enote Navy SEALs (Tjulni) je bil znan kot najsmrtonosnejši ostrostrelec v zgodovini Združenih držav Amerike. Dogajanje se ostredotoča predvsem na njegov vzpon na bojišču ter težavami, ki mu jih je vojskovanje prineslo v osebno življenje. Film je nominiran za 6 oskarjev.


FILMSTART. RECENZIJA:

 

Film, ki je med drugim nominiran za najboljši film je dodobra razburkal ameriško in svetovno javnost. Zagotovo se lahko strinjamo, da je ta film najbolj kontroverzen izmed vseh, ki se borijo za prestižne nagrade. Toda ali je ta kontroveznost na mestu? To smo želeli tudi sami preveriti na našem spletnem portalu.

Že takoj na začetku se mi poraja vprašanje zakaj so slovenski prevajalci izpustili besedo ameriški iz originalnega naslova? Ker Chris Kyle je definitvno ameriški ostrostrelec, vsaj tako je prikazan v filmu. Upodobil ga je Bradley Cooper, ki se zadnja leta izjemno dobro uveljavlja v dramskih vlogah. Glavnega junaka, ki je izjemen domoljub ter junak in je pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje za svojo domovino in soborce je odigra izjemno dobro. Prepričljiv je tako kot junaški patriot sredi bojišča, kot tudi zlomljen vojni veteran, ki se težko spopada s post-travmatskim stresom. Oskarjevska nominacija zagotovo ni sporna, toda treba je priznati, da so bili nekateri konkurentje še boljši. V filmu je prisotnih kar nekaj momentov suspenza ter tudi vso dogajanje na bojišču je predstavljeno izjemno dobro. Izstopa predvsem zadnja bitka sredi puščavskega viharja, ki je posneta vrhunsko.

bg05

Kot že rečeno Cooper opravi navdušujoče delo v filmski upodobitvi Chirsa Kylea. Toda ali je ta upodobitev pristna? Žal ne morem reči tega. Eastwood vzpostavi v filmu črno-bel svet. Američani so v Iraku zato, da zavarujejo svojo preljubo državo, medtem ko so Iračani divjaki in nimajo skorajda nobene dobre lastnosti. Še v enem prizoru, ko se že morda kaže, da bodo domačini prikazani tudi z druge strani, se nekaj trenutkov kasneje situacija takoj vrne v obstoječ svet dobrega in zla. Filmu manjka sivine, ki bi upodobila tako Kylea kot domačine v kakšni drugačni luči.

Razumljivo je, da je film biografija in da se je najsmrtonosnejši ostrostrelec v zgodovini ZDA resnično počitil kot varuh oz. ovčarski pes kot je omenjeno na začetku filma. Marsikateri vojak, ki je na misiji občuti ta prezir do mož, ki stojijo na drugi strani bojišča, toda film prikladno izpusti drugo, precej zaskrbljujočo stan večkratnega odlikovanega vojaka. Sam Chris Kyle je zapisal v biografiji, da bi ubil vsakega, ki nosi turban in mu je žal, da jih ni pobil še več med svojimi štirimi misijami na tujem. Kyle je med drugim pobil tudi nekaj nedolžnih ljudi kar seveda ni upodobljeno v filmu. Vsaka njegova odločitev je prava in na trenutke se zdi, da je na bojišču skorajda nepremagljiv. Edina njegova slabost so psihične težave, ki mu preprečujejo asimilacijo v normalen svet. Pa tudi tu je prikazan kot nekdo, ki ne obžaluje stvari, ki jih je moral storiti ampak obžaluje, da ni rešil še več svojih sovojakov.

APphoto_Film Review American Sniper

Tudi sama struktura filma se žal premalo posveča njegovim težavam v zasebnem življenju in tako večino časa preživimo na bojišču. Liki okoli Cooperja so precej nedodelani, še največ pokaže njegova žena, ki ga vztrajno prepričuje naj se vrne k njej in poišče pomoč za svoje duševne probleme. Tudi sama režija ni nič posebnega, treba je pa še omeniti kiks s plastičnim dojenčkom, ki je sedaj že dodobra znan na svetovnem spletu.

(Ameriški) Ostrostrelec sicer ni slab film, toda ne izkoristi svojega poteniciala. Ameriško politiko sicer ne zagovarja direktno, toda medvrsticami se da marsikaj interpretirati. Ogromno zanimivih in spornih stvari se film ne dotakne in tudi preveč posplošuje. Tako žal ne vidim razloga zakaj je film med peščico nominirancev za najboljši film, razen dejstva, da potrka na čustva Američanov.


O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] noči (The Hangover) ter seveda tudi oskarjevskih v Ameriških prevarah (American Hustle) in Ostrostrelcu (American Sniper). Vloga Adama Jonesa je nekakšen skupek vseh omenjenih in igralec se zelo dobro odreže kot […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x