Ogledano: Ostrina (2018)
METACRITIC.COM7.7
IMDB.COM8.3
ROTTENTOMATOES.COM9.2
FILMSTART.SI9
Pozitivno
  • zaplet
  • igra
  • liki
Negativno
  • počasen tempo
8.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

Naslov: Ostrina (Sharp Objects)Rezultat iskanja slik za sharp objects poster ostrina
Premiera:
 8. julij 2018 (HBO)
Žanr: drama, kriminalka
Država: ZDA
Igrajo: Amy Adams, Patricia Clarkson, Eliza Scanlen
Režija: Jean-Marc Vallée


OPIS:

Novinarka Camille Preaker (Amy Adams) se vrne v svoje rodno mesto napisat članek o brutalnih umorih dveh deklic. Tam se bo spet srečala s svojo obsesivno materjo Adoro (Patricia Clarkson) in spoznala svojo mlajšo polsestro Ammo (Eliza Scanlen). Amma je stara toliko kot umorjeni deklici. Ali je ona naslednja na vrsti?


FILMSTART. RECENZIJA:

Wind Gap je mesto, v katerem živijo le svinjarji in njihovi gospodarji. Vsak človek je in ni človek, oziroma je nekakšno polbitje, ki je obsojeno na svojo trpečo, živalsko vlogo. Svinjam ne pripada svoboda, pa tudi gospodarjem ne, vsi so ujeti v začarani krog svinja‒človek‒človek‒svinja, edina ločnica med njimi je, seveda, old money (podedovani denar). Spričo tega začaranega kroga so vsa naravna čustva onemogočena ‒ v Wind Gapu živijo le prikazni, ki ne iščejo resnice, ampak zadoščenje.

V tem smislu je Wind Gap mesto duhov pa tudi mesto nimf ‒ takoj je razvidno, da so ženske vloge najmočnejši atribut serije. Amma, Adora, Camille, celo Jackie O’Neill (Taylor John Smith) ‒ vse lebdijo v polbožanskem svetu, so predstavnice svojih korenin v Wind Gapu. Amma je kraljica podzemlja Perzefona, Adora je čarovnica Kirka, pred katero se vsi preobrazijo v svinje in pozabijo na svoja prejšnja življenja (proslava mestne legende o mučeni in posiljeni deklici, simbolu Wind Gapa, ki jo organizira Adora kljub vsemu) … Camille pa prihaja kot nekakršen Orfej, ki bo rešil Ammo iz podzemlja.

Rezultat iskanja slik za sharp objects amma ostrina

Najbolj zanimiv lik je Amma, še bolj kot Camille. Scanlen portretira Ammo kot smrtnico, ki se spogleduje z bogovi Wind Gapa ‒ nežna je, hkrati pa napadalna, mehka in lepa, pa tudi nevarna in groteskna. Avstralska igralka razširja metaforo Gillian Flynn (Ni je več (Gone Girl, 2014), Temačni kraji (Dark Places, 2015)) o Ammi kot boginji Perzefoni, ki jo je Had zaradi silovite ljubezni ugrabil in odpeljal v podzemlje, na malo morje odtenkov ‒ prikupna najstnica, ki le pretrpeva muke odraščanja, upornica znotraj matriarhata bolno pedantne matere, ranljiva deklica, ki išče zdravega in zanesljivega prijatelja v sestri, ki jo je šele spoznala, agresivna, patološko razvajena pošast, ki se brez zadržkov in požrešno igra s tujimi čustvi …

Camille, glavna junakinja, je v bistvu nepomemben junak ‒ in to je še en, mogoče najpomembnejši, razlog, zakaj je treba pogledati Ostrino. Njena psihotičnost je naključna, njeno sovražje do Wind Gapa je predvidljivo (saj se le redkokdaj pojavi junak, ki je srečno vezan na svoje rodno mestece), njena vezanost na druge like je v bistvu sekundarnega pomena, le vezivno tkivo v zgodbi, ki se zelo počasi razpleta. Camille bi lahko bila faktor X, lahko bi bila ključna za razplet zločinov, a je namesto tega ob robu vsega, je na meji, da bi bila pasivna. To je zanimivo, ker ni naraščajoče napetosti kot v bolj klasičnih kriminalkah.

Rezultat iskanja slik za sharp objects camille ostrina
Tretji (ali četrti?) razlog, zakaj je nujno treba pogledati Ostrino, je način, kako je igralsko izpeljan odnos mati‒hčerka, Adora‒Camille. Clarkson (Zelena milja (Green Mile, 2001), Daleč od nebes (Far From Heaven, 2003), Hiša iz kart (House of Cards, 2013‒2018)) je Adora, in sicer obsesivna, hipohondrična perfekcionistka in Mati z veliko začetnico. Adams (Prihod (Arrival, 2016), Batman proti Supermanu: zora pravice (Batman v Superman: Dawn of Justice, 2016)), hčerka, je v bistvu Adorin padli angel ‒ nežensko bitje z izrazito moško seksualnostjo, že kot otrok je ni ubogala. Zdi se, da je Camille »nad« tem, da se je odrekla svoji preteklosti in materini ljubezni, ampak se ta nit hitro raztrga, ko ji Adora prizna, kako se je vedno počutila glede nje. Niti tokrat se ne moremo izogniti čudoviti Ammi, struni, ki povezuje Adoro in Camille ‒ Amma lahko oscilira med popolno hčerko, ki je blizu Adori, in drzno upornico, ki spominja Camille na njo samo. Se pravi, da se igralsko izpopolnjen odnos med dvema junakoma ne vzpostavlja v izolaciji od drugih likov, ampak je vedno potrebna še tretja možnost, ki bo sprostila tenzijo med močnima osebnostima, kot sta Adora in Camille.

Rezultat iskanja slik za sharp objects adora ostrina

Kanadski režiser Jean-Marc Vallée (Majhne laži (Big Little Lies, 2017), Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club, 2014), Mlada Viktorija (The Young Victoria, 2009)) in Marti Noxon, glavno ime za Ostrino, sta subtilno uravnovesila razsežnost številnih zločinov v Wind Gapu tako, da sta primerjala malo z velikim, nepomembno z usodnim. Tik preden bo ena izmed deklic, ki se pojavljajo v seriji (ampak ne bomo odkrili, katera), posiljena, se zagleda v žival na vlažni zemlji ‒ spet se pojavlja motiv brezpomočne živali. In v psihiatrični kliniki, kamor gre Camille, bo edina tolažba bolnikom poslušanje glasbe, tako, kot se je Alan Crellin (Henry Czerny), Adorin mož, zaprl med svojo kolekcijo plošč, ki nadomešča njegovo pusto spolno življenje. Malo in veliko, nepomembno in usodno, varno in nevarno ‒ diskrepanca med minimalnim obročem svobode, ki si jo lahko privoščijo prebivalci Wind Gapa, in med absolutno svobodo, ki jo ima v rokah morilec, je breme vseh junakov, breme, ki ga niti po razpletu ne bodo premagali.

Miniserijo si lahko ogledate na HBO GO (www.hbogo.si), ki ponuja online video streaming najboljših modernih serij in filmov.

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
Matej Patljak
Matej Patljak
2 leta nazaj

“Miniserijo si lahko ogledate na HBO GO (www.hbogo.si), ki ponuja online video streaming najboljših modernih serij in filmov.”

“najboljših” bi izpustil. Ima dobre serije/filme in ima tudi slabe serje/filme; tako kot vsi preostali ponudniki.

Matej Patljak
Matej Patljak
2 leta nazaj

“Miniserijo si lahko ogledate na HBO GO (www.hbogo.si), ki ponuja online video streaming najboljših modernih serij in filmov.”

“najboljših” bi izpustil. Ima dobre serije/filme in ima slabe serje/filme; tako kot vsi preostali ponudniki.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x