Ogledano: Odred odpisanih (2016)
Metacritic.com4
Imdb.com6.9
Rottentomatoes.com2.7
Filmstart.si3.8
Pozitivno
  • igralska zasedba
Negativno
  • neizkoriščeni liki in obupen zlikovec
  • tonska zmešnjava
  • dejanska misija odreda
4.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (6 Votes)
6.6

B1_SUICIDE-SQUAD_SLO
Naslov:
 Odred odpisanih (Suicide Squad)
Premiera: 4. 8. 2016 (Slovenija)
Žanr: akcija, stripovski
Država: ZDA
Igrajo: Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto, Joel Kinnaman, Viola Davis
Režija: David Ayer


OPIS:

Tajna vladna organizacija, ki jo vodi pretkana agentka Amanda Waller (Viola Davis), zbere skupino smrtonosnih zlikovcev, iz strogo varovanega zapora, da postanejo zasilni ukrep vlade, pred nadnaravnimi grožnjami. Vodja ekipe je vojak Rick Flag (Joel Kinnaman), med druščino pa še najdemo morilca Deadshota (Will Smith), noro Harley Quinn (Margot Robbie) in mnoge druge.


FILMSTART. RECENZIJA:

Suicide Squad oz. Odred odpisanih, kakršen je uradni slovenski prevod naslednjega stripovskega filma, ki s tem bolj spominja na kak partizanski film, kot pa na naslednji hollywoodski blockbuster, je imel pred sabo pomembno nalogo. Odrešiti letošnje skorajda obupno filmsko poletje, ki je poplavljeno z neštetimi brezidejnimi nadaljevanji in ponovnimi zagoni franšiz. Obetavni napovedniki in predvsem svež ter zanimiv koncept, ki je bil ključ do uspeha pri Varuhih galaksije in letošnjem Deadpoolu, sta zagotovo vzbudila zanimanje tudi pri gledalcih izven ciljne skupine. Da bi breme bilo še težje, je tu še neuspešen začetek DC-jevega filmskega sveta, ki še čaka na hit, ki bi gledalce zagrabil in jih navdušil, namesto popolnoma razdvojil.

V tretje gre rado, toda s tem se zagotovo ne bi strinjali pri studiu Warner Bros., ki je zadolžen za adaptacijo DC-jevih stripovskih predlog. Finančni uspeh še visi v zraku, toda kar se tiče kvalitete filma, je Odred odpisanih nadgradnja letošnjega Batmana proti Supermanu in besedi zmešnjava, doda nov pomen. Toda najprej se velja osredotočiti na pozitivne lastnosti filma.

SUICIDE SQUAD

Glavni adut filma je zelo dobra igralska zasedba, v kateri največji vtis pusti Will Smith. Zvezdnik je tako malce spomnil na svoje najboljše čase, ko je bil eden izmed razlogov, da so ljudje gledali njegove filme, razlog za to pa je tudi dejstvo, da so vsi liki spisani zelo površno in tako Smith igra “samega sebe”, namesto zanimivega poklicnega morilca, kar pa ob danem materialu niti ni slabo. Poleg njega zagotovo velja omeniti Avstralko Margot Robbie, ki je edina prava izbira za vlogo Harley Quinn, Jokerjeve spremljevalke, toda žal ji ni namenjeno prav veliko uporabnega materiala in zapomnljivih prizorov ter tako ne ukrade filma, tako kot se je pričakovalo pred njegovim izidom. Viola Davis je odlična kot agentka Amanda Waller in poseduje močno prezenco in bi v katerih drugih okoliščinah bila lahko odlična zlikovka. Omeniti še velja Jaija Courtneya kot Boomeranga, saj je Avstralec končno pokazal nekaj karizme, ki mu je kronično primanjkovala v nekaterih drugih franšizah (Terminator: Genisys, Umri pokončno: Dober dan za smrt), toda zagotovo sta ženski tisti, ki dasta največ od sebe (kot kaže Sony le ni bil edini, ki je pripomogel k raznovrstnosti v velikih filmih).

Velika atrakcija promocijskega materiala je bila tudi vključitev lika Jokerja, ki se ga je lotil še dokaj sveži oskarjevec Jared Leto. Ogromno črnila je bilo tako ali drugače prelitega v ta namen, toda končni rezultat je lik, ki je tako bled, kakršna je njegova slavna polt. Slavni zlikovec v filmu nima prav velike ali pomembne vloge in je skupaj z igralčevo predstavo izredno pozabljiv. Leto bolj kot na dejanskega Jokerja, spominja na nekoga, ki je njegov oboževalec in se je za pusta oblekel v njegov kostum in se še lovi pri svoji interpretaciji. Je pa potrebno priznati, da je dinamika med njim in njegovo največjo oboževalko zanimiva, toda žal premalo raziskana in poleg tega je lik imel premalo razpoložljivega časa za kakšne končne sodbe.

SUICIDE SQUAD

Kot že rečeno imajo liki izredno malo manevrskega prostora, saj ti enostavno nimajo časa, da bi skupaj s filmom sproščeno zadihali. Namesto, da bi bili v filmu priča prizorom, ki jih vodi dialog in tako dobili občutek kdo so ti liki in zakaj sploh so na tem mestu, dobimo kompilacijo YouTube predstavitev z ogromno ekspozicije, ki bolj spominjajo na kak videospot, kot pa na dejanski film. Sicer film na trenutke poskuša dodati nekaj karakterizacije z določenimi sentimentalnimi momenti, ki pa pridejo prepozno ali pa delujejo zelo klišejsko in generično. Je pa zanimivo, da je to že četrti letošnji film tega žanra, ki poskuša humanizirati svoje junake s povezavo starš-otrok, le da so tokrat postavljeni na stran prvih, kar tudi priča o pomanjkanju idej v sami branži. Potrebno pa je priznati, da je ta tema tudi dokaj pogosta v drugih žanrih, ne samo pri stripovskih adaptacijah.

Promocijski material je skrbno skrival glavnega zlikovca filma, kar se je izkazalo za povsem upravičeno metodo, saj bi se ga marsikdo sramoval. V zadnjih letih je čutiti izredno praznino v formiranju dostojnih antagonistov (Marvel npr.), toda Odred odpisanih se ponaša z enim najslabših do sedaj. Lika, ki bolj sodita v kako nadaljevanje Mumije in zaključek, ki spominja na Izganjalce duhov z obveznim modrim žarkom, navpično usmerjenim v nebo (resno? Tudi film o antijunakih je moral imeti ta element zapleta?), je že tako prežvečena metoda za udejanjenje zaključnega spopada, da je njegova vključitev, kar fascinantna. Glede na like v samem odredu bi bila veliko bolj smiselna prizemljena in intimnejša zgodba v slogu filma Dredd iz leta 2012, toda kot kaže je bolj smotrno nasproti norice z velikim kijem postaviti bitje z nadnaravnimi močmi, ki bi še Supermanu naredile nekaj preglavic.

1280_suicide_squad_will_smith_margot_robbie_harley_quinn

Četudi niste ravno najbolj sledili novicam okoli filma, je vidno že na prvi pogled, da studio ni bil najbolj prepričan kaj storiti s filmom. Na režiserski stolček so posadili zanimivega režiserja in scenarista Davida Ayerja, ki je v preteklosti ustvaril mnoge zelo dobre filme kot sta recimo Dan za trening (samo scenarij) ali pa Zadnji obhod. Pripeljan je bil predvsem zaradi slovesa po realističnih in malo bolj umazanih filmih. Toda veliki uspeh Deadpoola in kritike Batmana proti Supermanu sta prestrašila velike glave studia, ki so se potem odločili posneti material z dodatnimi prizori spremeniti v svoje Varuhe galaksije in povsem neprimerno montažo. Tako nas v prve pol ure pričaka plejada popularnih pesmi, ki so povsem na prvo žogo in na trenutke celo preglasi dialoge. Med drugim lahko slišimo vse od Rolling Stonesov do Eminema in Skrillexa. Da pa bi bil absurd še večji, je v enem izmed prizorov uporabljena pesem iz že omenjenih Varuhov galaksije, kar je še dodaten dokaz, kako so si producenti brez sramu želeli izposoditi videz konkurenčne uspešnice. Film si tako močno želi biti “kul”, da je kar presenetljivo, da odred ob prihodu na kraj zločina ni posnel še kakega “selfieja”.

Ayer in njegova zasedba je podobno, kot pred njim Snyder s svojo kompanijo, užaljeno zatrdil, da filme delajo za oboževalce in ne za kritike. Toda tukaj se je potrebno vprašati, če je to sploh tisto kar si oboževalci zaslužijo? Resda je zelo fascinantno, da smo po dolgih letih čakanja končno na velikem platnu končno videli lik Harley Quinn, toda ni dovolj le njena pojava, ampak tudi kakšen končni vtis pusti. Warner Bros. je z Nolanovimi Batmani prestavljal mejnike v kvaliteti stripovskih filmov in nam je predstavil izredno dobre dialoge in odlične like. Sedaj pa se zdi, kot da ta isti studio dela korake nazaj in v kinematografe pošilja skrpucala, le z namenom, da bodo tisti oboževalci katerim tako pihajo na dušo, plačali ceno vstopnice. Era stripovskih filmov, ki smo ji priča danes je posledica ravno nekaterim izjemno dobrih filmov, ki smo jim bili priča v prejšnjem desetletju. Ustvarjalci so se začeli zavedati, da imajo stripi zanimive like in zgodbe, toda v nekaterih primerih se zdi, kot da so na to zopet pozabili in je primarna naloga čim hitreje posneti nov film in tako pristaviti še svoj lonček pri zaslužku.

SUICIDE SQUAD

Odred odpisanih je jed, ki jo je zapovrstjo pripravljajo pet kuharjev in med njimi je moral vsak uveljaviti svoj recept pa čeprav je bila ta že skoraj skuhana. Osnova je sicer dobra in ima veliko potenciala, toda mnoge spremembe tekom post-produkcije so naplavile ogromno zmešnjavo, ki na trenutke deluje povsem amatersko. Zasedba z Margot Robbie in Willom Smithom na čelu je solidna, toda žal se je znašla v napačnem filmu. Če ne drugega, se bo pa film vsaj postavil ob bok tistim ostalim slavnim sorodnikom, ki jih je pokopala prevelika vpletenost studia.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
4 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
MatejS
MatejS
4 leta nazaj

Dodal bi pri dobrih likih, da mi je bil zelo všeč Jay Hernandez kot Diablo. Na splošno kot napisano dobri liki, vendar plehka zgodba. Joker pa je bil po mojem mnenju ravno dovolj na zaslonu, saj ni član SS in je dejansko v filmu samo zato da so lažje prodali vstopnice. Predvsem nekatere scene v katerih je bil so mi bolj kot izboljšale sam film, tega nekako pokvarile. Njegov smeh je pa zvenel preveč “try too hard”. Morda bi moral biti naslednji Joker kar Mark Hamill, ki njegov glas tako dobro posoja v animiranih serijah/filmih ;p.

Blaž
4 leta nazaj

Jared Leto je nasploh precenjen kot igralec, ker je v HW izgled skorajda vse ima legijo oboževalcev, drugače pa obstaja precej boljših mlajših igralcev od njega. Podobno zgodba je Jake Gyllenhaal. Mimo enih stvari pač ne morem. Kar se pa DC in Marvela tiče, once you’ve seen one, you’ve seen them all. Tako shajpanega in praznega filmskega univerzuma pa še ne. Sorry fanboys 🙂

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x