Ogledano: Odklikana (2015)
Metacritic.com5.9
Imdb.com6
Rottentomatoes.com6.2
Filmstart.si6.8
Pozitivno
  • solidna predstava vseh igralcev
  • originalen koncept
  • realističen prikaz uporabe družabnih medijev
Negativno
  • ne more se izogniti tipičnim klišejem
  • poceni uporaba "jump scare" prizorov
  • težko se poistovetimo z liki
6.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
8.3

MV5BMTUwNzg3Mzg1OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDY2NTAwNDE@._V1_SX214_AL_ (1)Naslov: Odklikana (Unfriended) 
Premiera:
16.4.2015 (Slovenija)
Žanr:
 grozljivka
Država:
ZDA
Igrajo:
Heather Sossaman, Matthew Bohrer, Courtney Haverson, Shelley Hennig, Will Peltz, Moses Storm, Renee Olstead
Režija: 
Levan Gabriadze


OPIS:

Najstnico Lauro Barns je nekega dne internetno nadlegovanje pahnilo v samomor. Leto dni zatem sledimo šestim najstnikom preko večernega Skype pogovora, ko se nenadoma v njihov pogovor vmeša neznana oseba. Vsi sprva mislijo, da gre za neko potegavščino, saj se je vsiljivec prijavil z imenom njihove preminule sošolke Laure. Kmalu se navaden prijateljski večer spreobrne v grozljivo bitko za njihova življenja.


FILMSTART. RECENZIJA:

Odklikana je režiserski prvenec za Levana Gabriadza in je ena izmed bolj inovativnih grozljivk, kar sem jih doslej imel priložnost pogledati. V filmu spremljamo 6 najstnikov, ki se pogovarjajo preko Skypa, vendar tokrat v njihov pogovor vdre duh preminule najstnice Laure Barns, ki ima neporavnane račune s svojimi bivšimi “prijatelji”.

Moram pohvaliti samo kreativnost filma. Celotna zgodba poteka preko enega računalniškega zaslona in preko njega spremljamo Skype konferenčnemu videoklicu med šestimi najstniki. Koncept dejansko deluje in ustvarjalcem filma je uspelo ustvariti napeto vzdušje med gledanjem. Duh Laure Barns internet popolnoma obrne proti uporabnikom in ravno to naredi film tako dober in grozen kot je. Režiser je bil zelo skrben tu in odlično prikaže najstniško družbeno življenje preko družbenih medijev. Gmail, Facebook, Skype in mnogo več internetnih storitev je prikazanih v filmu, ki bi v drugem filmu izpadli kot zelo očitna promocijska poteza, so tu uporabljeni zelo dobro (zaradi filma sem že moral zamenjati standardno Skype zvonenje).

unfriended-horror-movie

Zelo pogosta in legitimna kritika proti grozljivkam je ta, da so igralci večkrat zelo slabi (ne pozabimo, da je tudi Paris Hilton začela svojo “igralsko” kariero z grozljivkami). Odklikana se je na srečo izognil temu stereotipu, saj so vsi igralci v filmu solidni v svojih vlogah (čeprav so te vloge dokaj klišejske). Zelo dobro ujamejo občutek strahu, kar je zelo pomembno, če ustvarjalci želijo, da je tudi ciljno občinstvo prestrašeno.

Vendar se film preveč naslanja na uporabo poceni in izjemno predvidljivih “jump scare” prizorov. Vendar klišejskost se ne ustavi le pri “jump scare” prizorih. Vse like v tem filmu smo videli že stokrat v drugih ameriških grozljivkah. Vsi klišejski arhetipi iz grozljivk so predstavljeni v tem filmu. Filmu tudi ne pomaga to, da je obnašanje vseh likov v situacijah v katerih so bili postavljeni zelo neumno. Priznam, da so moja gimanizijska leta že nekaj let mimo, vendar dvomim, da se bo lahko kdorkoli poistovetil s temi najstniki, tudi če ste približno njihove starosti.

unfriended-2

Film reši (do neke mere) sama originalnost koncepta. Kaj takega še nikoli nisem videl doslej in bolj kot pretirani “jump scare” prizori me je prestrašilo to kako grozna stvar je lahko internet, ki nikoli ničesar ne pozabi. Vendar, uporaba prej omenjenih predvidljivih strašnih prizorov ter klišejski arhetipi, ki smo jih videli v nešteto grozljivkah preprečijo, da bi film dosegel svoj polni potencial.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x