Ogledano: Očka proti fotru (2015)
Metacritic.com4.2
Imdb.com6.5
Rottentomatoes.com3
Filmstart.si2
Negativno
  • Neverjetno plehek scenarij
  • Slabe šale
3.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
8.5

POSTER_OCKA PROTI FOTRUNaslov: Očka proti fotru (Daddy’s Home)
Premiera: 27. 1. 2016 (Slovenija)
Žanr: komedija
Država: ZDA
Igrajo: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Linda Cardellini, Thomas Haden Church
Režija: Sean Anders


OPIS:

Brad Whitaker (Will Ferrell) je ljubeč družinski človek in urednik radijske postaje. Težava je v tem, da je pravzaprav le očim in je pri ženinih dveh otrocih zelo nepriljubljen. Ko končno doseže nekaj napredka, se kot strela z jasnega pred vrati pojavi njun pravi oče, Dusty (Mark Wahlberg), ki je Bradovo popolno nasprotje. Tako se med moškima začne bitka za obstanek in prevlado v družini.


FILMSTART. RECENZIJA:

Medtem, ko je režiser Adam McKay presedlal na ustvarjanje filmov, ki se potegujejo za najvišje nagrade (Velika poteza), se je njegov pogosti sodelavec Will Ferrell v kinematografih pojavil s svojo novo komedijo, ki nosi naslov Očka proti fotru. Družbo mu dela stari znanec iz Rezervnih policistov, Mark Wahlberg, ki je v zadnjih letih postal precej raznovrsten igralec, ki se preizkuša v mnogih žanrih. Ferrell se je v preteklosti spopadel s posvojenim bratom, tokrat pa mu nasproti stoji ženin bivši. Kdo bo končni zmagovalec dvoboja?

Hollywoodske komedije in njihovi ustvarjalci se držijo svoje strukture kot “pijanec plota”. To drži tako za tiste iz Rogenovega klana “čudakov in piflarjev”, kot tudi za komike, ki so se kalili v oddaji Saturday Night Live. Will Ferrell, podobno kot marsikateri komik pred njim, deli občinstvo s svojimi filmi. Nekaj od teh je postalo skorajda kultnih (Voditelj vrača udarec), se pa vmes najdejo tudi polomije (V objemu čarovnice). Žal Očka proti fotru spada med slednje. Film je 90-minutna kolobocija, ki opravi vse drugo, kot izpolni prvotni namen – nasmejati gledalca.

DADDY'S HOME

Celotna premisa bi bila lahko zelo zabavna, toda udejanjena je v zelo površnem in na hitro spisanem scenariju. Težko je ugotoviti, kakšnemu občinstvu je film s svojimi šalami namenjen. Večina jih je skrajno neprimernih za mlajše občinstvo, toda po drugi strani je to, da presežejo osnovnošolski nivo, velika redkost. Tudi same situacije so neverjetne, saj služijo le namenu, da se okoli njih izpelje prizor, v resnici pa se v realnosti nikoli ne bi dogodile. Seveda gre za komedijo in dogajanje je marsikdaj potrebno vzeti z rezervo, toda v filmu je to žal pripeljano do višav, ko je vse skupaj že zdavnaj pretirano.

Will Ferrell vlogo v skladu s pričakovanji izpelje povsem solidno in nekako v slogu svojih prejšnjih izletov na veliko platno. Na drugi strani Mark Wahlberg deluje kar malce zdolgočaseno (kljub izjemni pričeski) in zdi se, kot da komaj čaka, da dobi obljubljeno bančno nakazilo. Ostali liki so nekakšen potrošni material. Še največji vtis pusti Thomas Haden Church (Spiderman 3) v sicer klišejski vlogi Ferrellovega prijatelja/šefa, ki mu deli take in drugačne življenjske nasvete. Lik žene Sare (Linda Cardellini) je bolj kot ne paša za oči, medtem ko je prisklednik Griff (Hannibal Buress) v prvih nekaj poskusih še smešen, a kasneje že dokaj obrabljen. Zanimivo je tudi, da se v filmu pojavi Bobby Cannavale (Danny Collins), ki si je v letu 2015, kot kaže, z raznimi stranskimi vlogami precej napolnil žepe.

Film se sicer konča s povsem tipičnim moralnim zaključkom, ki nas uči o skrbi za družino in kako je naša dolžnost zanjo poskrbeti, pa če si pravi oče ali ne. Toda kljub dobremu namenu je scenarij enostavno preveč plehek in vsebuje šale, ki niti približno niso na minimalnem nivoju. V kolikor si želite ogledati film, kjer Ferrell in Wahlberg upravljata z veliko boljšim materialom, vam svetujemo, da si ogledate Rezervna policista, ki je povsem solidna popestritev mirnega večera pred zaslonom.

DADDY'S HOME

*Foto: Karantanija cinemas

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x