Ogledano: Oceanovih 8 (2018)
Metacritic.com6.1
Imdb.com6.3
Rottentomatoes.com6.7
Filmstart.si6.5
Pozitivno
  • dinamika roparske ekipe
  • humor
Negativno
  • ujetost v okvirje
6.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
9.2

Naslov: Oceanovih 8 (Ocean’s EightRezultat iskanja slik za ocean's 8)
Premiera: 18. junij 2018
Žanr: akcija, komedija, kriminalka
Država: ZDA
Igrajo: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway
Režija: Gary Ross


OPIS:

Takoj ko mlajšo sestro razvpitega Dannyja Oceana, Debbie Ocean (Sandra Bullock), izpustijo iz zapora, prepriča partnerko Lou (Cate Blanchett) v nov roparski podvig. Skupaj z ekipo pretkanih strokovnjakinj bodo sredi Met Gala z vratu nadute igralke Daphne Kluger (Anne Hathaway) ukradle 150 milijonov dolarjev vredno Cartierjevo ogrlico.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ko ropajo moški, je dovolj zanimiva že gora denarja, malo mahanja s pištolami in nekaj črnih mask, ko pa se tega lotijo ženske, je treba veliko več glamurja, vsaj če vprašate Hollywood. »Ropanje banke je pač dolgočasno,« se v nekem trenutku priduša Debbie, kar je precej ironično, saj se Oceanovih 8 nenehno trudi, da bi dokazal, da so lahko tudi ženske enako izjemne tatice kot moški. In ravno v tem je srž problema pričujočega filma. Po eni strani predstavi totalno badass ekipo noro sposobnih tatic, ki ob nevarnosti niti ne trznejo, po drugi strani pa že premisa uteleša zlajnano krilatico o diamantih, ki so dekletovi najboljši prijatelji. Le zakaj bi se res ukvarjale z denarjem, če lahko najprej petnajst minut vzdihujemo nad prečudovito Cartierjevo ogrlico? Zato izpade še bolj zmedeno, ko scenarij nastavi nekaj pikrih bodic podobnim poskusom (recimo Čudežni ženski (Wonder Woman, 2017)) v smislu: »nekje tam zunaj je osemletna deklica, ki sanja, da bi postala zločinka, pokažimo ji, da ji lahko uspe!« Še najbolj pa udari mimo nesrečen slovenski prevod naslova, ki nakazuje na to, da gre za osmerico Oceanovih tatic, ko pa gre v resnici za Oceaninih osem.

Rezultat iskanja slik za ocean's 8

Scenarij je precej šablonski glede na ostale dele franšize, kar je veliko razočaranje, v času Deadpoola, ki z veseljem mrcvari takšne in drugačne okvirje, je pač škoda, če se slepo sledi že začrtanim smernicam. Posledično se zdi film tudi bolj razvlečen, še dobro, da postreže s posrečenim preobratom in da v njem ne manjka humorja, ki razelektri ozračje. Pozitivno je tudi, da se nam načrt za rop razkriva kar sproti, nekaj pa celo po koncu, saj se informacije vsaj ne podvajajo, prav tako pa navdušijo sposobnosti posameznih udeleženk, ki so vsaka na svojem področju očitno neprekosljive in imajo obenem še dobro skupinsko dinamiko.

Rezultat iskanja slik za ocean's 8

Na čelu je sicer Sandra Bullock, ki jo Blanchett precej zasenči, omeniti pa je treba tudi karizmatično hekerko Rihanno, ki vedno postreže z zapomnljivo vlogo (spomnim naj samo na lanski Valerian in mesto tisočerih planetov (Valerian and the City of a Thousand Planets)). Na nasprotnih bregovih stojita vedno identična Helena Bonham Carter kot ekscentrična modna oblikovalka in neverjetno vsestranska Sarah Paulson v vlogi gospodinje in iznajdljive zaslužkarice. Največ pristnega humorja vnese Mindy Kaling kot izdelovalka nakita, še najbolj medlo izpade Awkwafina kot žeparka. Da lahko ekipa deluje res uigrano, pa poskrbi žrtev ropa Anne Hathaway, ki ponovno potrdi, da je žanr lahkotne (akcijske) komedije res čisto njen teren.

Rezultat iskanja slik za ocean's 8

Rop se dogaja na Met Gala, kjer se vsako leto zberejo najbolj zveneča hollywoodska imena, kar je film dobro izkoristil. Pride namreč do zabavne situacije, ko se med resnične zvezdnike (Katie Holmes, Serena Williams, Heidi Klum, Gigi in Bella Hadid itd.) neopazno vtihotapijo naše »čisto navadne zločinke«. Ta aspekt je res izkoriščen do konca, saj se na plesu pojavi kopica znanih, nekateri le za delček sekunde, kar v praski deluje kot estradniški Pokemon Go (ujemi vse!). Ne gre niti za najslabši niti za najboljši del franšize, lahko pa bi nedvomno pokazal še kaj več in si že pred snemanjem razjasnil nekaj pojmov, namesto da se po nepotrebnem zapleta sam vase. Konec koncev izpolni svoj namen – biti neškodljivo poletno razvedrilo – in obenem nesramno zniža število vpletenih (iz enajst, dvanajst in trinajst kar na osem), kar bo, če ne drugega, vsaj izziv prihodnjemu filmu, ki ga konec že ohlapno začrta.

O avtorju

Veronika Šoster

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x