Ogledano: Obisk (2015)
METACRITIC.COM5.5
IMDB.COM6.9
ROTTENTOMATOES.COM5.9
FILMSTART.SI6.8
POZITIVNO
  • simpatični Ed Oxenbould
  • sproščenost filma, ki se ne jemlje preveč resno
NEGATIVNO
  • film kot grozljivka ne prepriča
6.3Skupna ocena

1Naslov: Obisk (The Visit)
Premiera: 11.9.2015 (ZDA)
Žanr: komedija, grozljivka
Država: ZDA
Igrajo: Olivia DeJonge, Ed Oxenbould, Deanna Dunagan, Peter McRobbie, Kathryn Hahn
Režija: M. Night Shyamalan


OPIS:

Rebecca in Tyler prvič v življenju obiščeta svoje odtujene stare starše. Sprva povsem običajna dedek in babica se pričneta vesti vse bolj nenavadno, kar otroka prisili v raziskovanje skrivnosti, ki tičijo za neobičajnim vedenjem…


FILMSTART. RECENZIJA:

Ekipa Filmstarta si je ta teden v ljubljanskem Koloseju ogledala premiero filma Obisk. Komična grozljivka (če ne verjamete, po ogledu boste) se je v Združenih državah premierno predstavila 8. septembra, v kinematografih pa so jo “čez lužo” pričeli predvajati 11. septembra. Gre za stvaritev M. Night Shyamalana, indijsko-ameriškega režiserja, ki nam je postregel s filmi, kot so The Sixth Sense, Unbreakable, Signs in The Village. Prav slednji za večino predstavlja mejnik, po katerem je pričela njegova ustvarjalnost upadati. Nazadnje je leta 2013 lansiral katastrofalno sprejeti film After Earth, z Willom in Jadenom Smithom v glavnih vlogah. Shyamalan je na prelomu tisočletja sicer veljal za mladega genija, primerjali so ga celo s Spielbergom in Hitchcockom.

The Visit je v nekaterih pogledih zelo “shyamalanovski”. Posnet je bil na različnih lokacijah v Pennsylvaniji, kjer je režiser odraščal, ne izognemo pa se tudi zanj značilnemu preobratu. Po drugi strani film pozitivno preseneča s svojo sproščenostjo in minimalističnostjo. Ne želi za vsako ceno ugajati, posnet je v zanimivi narativni tehniki, za relativno malo denarja in traja ravno prav dolgo. Osebno ga vidim kot predpripravo na prihajajoča Shymalanova projekta: še nenaslovljeni film, v katerem naj bi zaigral Joaquin Phoenix, in Labor of Love, kjer naj bi režiser že tretjič moči združil z Bruceom Willisom.

Druga stvar, katero velja pohvaliti in katera prispeva predvsem k prvem delu skovanke “komična grozljivka”, je rosno mladi avstralski igralec Ed Oxenbould. Njegova simpatičnost in komični vložki na čelu z rapanjem so izjemno dobrodošel dodatek, brez katerega bi Obisk potonil v čisto drugo kategorijo. Vlogo dedka in babice sta prevzela malo znana Peter McRobbie in Deanna Dunagan, za kar je utegnil Shyamalan osebno poskrbeti, saj dejstvo še poglablja grotesknost zgodbe.

Becca in Tyler delujeta kot novodobna Janko in Metka, ujeta v primežu hudobne čarovnice v obliki njunih starih staršev. Novodobnost izkazujeta s komunikacijo prek računalnika ter navdušenostjo nad rapom in filmom. Tako kot Janko in Metka tudi onadva prihajata iz enostarševske družine, vzrok za to pa je ponovno zelo “moderen”.

Če se osredotočimo na grozljivi del, ta ne funkcionira tako dobro kot komični vložki in sproščena naracija, vendar vseeno postreže z nekaj dovolj dobrimi kadri. Predvsem babica tu igra ključno vlogo, zanimiva je še evolucija obnašanja starih staršev in njunega odnosa z vnukoma. Kljub vsemu Obisk ni ravno film, po katerem bi bilo težko zaspati in ki bi gledalca preganjal še dolgo po ogledu, pa čeprav je kinodvorano zapustil po pol deseti uri zvečer… Morebitna grozljiva izkušnja bo kmalu zbledela in množice z adrenalinom prepojenih najstnikov verjetno ne bodo drle v kinodvorane. Kar se grozljivk tiče, bo verjetno ostal nekje med nizkoproračunskimi, tipa The Blair Witch Project in Paranormal Activity, ter bolj premišljenimi projekti, kot sta The Ring in The Conjuring. Če si torej želite ogledati grozljivko, vam veliko bolj priporočam po budžetu primerljiv The Babadook.

fs

Za konec lahko napišem, da je bil Obisk film vreden ogleda in da z zanimanjem pričakujem(o) naslednje – verjetno bolj visokoleteče – projekte M. Night Shyamalana.

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

1
Pošlji komentar

avatar
1
0
0
 
0
Novi filmi v oktobru - FILMSTART.
  Subscribe  
novo najstarejše najbolj všečkano
Obvesti me
trackback
Novi filmi v oktobru - FILMSTART.

[…] Ogledano: Obisk (2015) […]