Ogledano: Obalna straža (2017)
Metacritic.com3.8
Imdb.com5.7
Rottentomatoes.com1.9
Filmstart.si2
Pozitivno
  • Dwayne Johnson in Jon Bass, ki nista tako grozna ...
Negativno
  • ... kot vse ostalo
3.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (12 Votes)
6.3

Naslov: Obalna straža (Baywatch)
Premiera: 31. 5. 2017 (Slovenija)
Žanr: akcijska komedija
Država: ZDA
Igrajo: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Kelly Rohrbach, Jon Bass
Režija: Seth Gordon


OPIS:

Reševalec iz vode Mitch Buchannon (Dwayne Johnson) je na začetku poletne sezone v ekipo prisiljen vzeti nekdanjega plavalnega šampiona Matta Brodyja (Zac Efron), ki znan po svojem neukrotljivem značaju. Obenem se v zalivu pojavi tudi skrivnostna droga, ki utegne ogroziti mirno življenje tamkajšnjih turistov in obalne straže.


FILMSTART. RECENZIJA:

Prišli smo do točke, ko je eden glavnih potencialnih hollywoodskih hitov filmska predelava Obalne straže, televizijske serije, ki je bila na malih ekranih predvajana med letoma 1989 in 2001. Vsi se spomnimo Davida Hasselhoffa in brhkih deklet v rdečih kopalkah, nihče pa ne bi znal obnoviti zgodbe ene samcate epizode kar ogromno pove o kvaliteti pripovedi, ki jo je bilo mogoče spremljati v omenjeni televizijski seriji. Toda ne skrbite, Hollywooda to ne zanima. Važno je le, da poznate ime Obalna straža in da vas bo vsaj malo zanimalo kakšen je novi film. Kvaliteta v kakršni koli obliki je tu drugotnega pomena.

Že v prvi sekvenci lahko spremljamo enega največjih filmskih zvezdnikov onkraj luže ta hip, tako imenovanega The Rocka, ki v pompoznem slogu reši utapljajočo se žrtev, obenem pa za njim naslov filma naravnost eksplodira. Iskreno povedano bi to lahko bilo dovolj kar se tiče hollywoodske predelave Obalne straže, saj bi ta morala biti le tri minutna parodija oz. skeč oddaje tipa Saturday Night Live. V tej obliki bi zagotovo uspela, toda kaj ko smo namesto tega priča dvournemu umotvoru povsem nenavdahnjenih scenaristov in nekompetentnega najemniškega režiserja.

Omenjeni so bili skeči oddaje Saturday Night Live. Vsak, ki je videl vsaj dva, potem dobro ve, da ti niso na kdo ve kako visokem produkcijskem nivoju, saj gre konec koncev za televizijski šov, ki le zabava gledalce. Fascinantno je, da je film Obalna straža, s proračunom 70 milijonov dolarjev, na produkcijsko podobnem nivoju, saj izgleda kot da ga je posnel kup amaterjev. Večina dogajanja je (logično) postavljenega na plažo, toda sence na igralce padajo z vseh strani (morda se je pa direktor fotografije med snemanjem namakal v morju). Sicer gledalci razumemo, da je Zac Efron zelo vroč tip, toda še vedno je malce čudno, da se njegove obleke posušijo že samo med menjavo kadra. Seveda kot se za Obalno stražo spodobi, je ta tudi polna posebnih učinkov, ki so naravnost osupljivi in najverjetneje plod kakšne delavnice za začetnike v tem poklicu. S tega vidika je neverjeten predvsem požar jahte, ki si zasluži večkratni ogled.

Dobro, gre za akcijsko komedijo. Če že film ni dobro narejen, potem je pa morda vsaj smešen? Žal ne. Šale padajo na trhla tla in zelo težko presežejo nivo straniščnega humorja. Huronski smeh tako poskušajo zvabiti prizori, ko se enemu izmed glavnih junakov v ležalniku zagozdi spolovilo ali pa ko drugi glavni junak vseskozi gleda svojo kolegico v prsi. Seveda ne manjkajo mnoge popkulturne reference, še posebej tiste, ki jih Dwayne Johnson skozi celoten film meče Zacu Efronu v obraz. Saj kaka bo pa že smešna, kajne?

Scenaristi se niso niti potrudili, da bi Obalno stražo malce modernizirali za leto 2017. Ženske so tako še vedno brezoseben okras, igranje je naravnost obupno, kar ni presenetljivo, če imaš v filmu kopico manekenk in nekdanjega rokoborca. Liki so karikature in klišeji na dveh nogah. Tako je Zac Efron že v kakem četrtem filmu zapored nedonošenček, ki rad žura in ima rad svoje mišice (kako je kul, kajne?). Seveda pa na koncu filma ugotovi, da je čas da odraste in v življenju ima prednost ekipa ter ne posameznik.

Seveda se ob takšni reakciji glede filma, takoj zglasi vprašanje: “Kaj pa je bilo za pričakovati?”. Obalna straža definitivno ni material za oskarja, toda kaj, ko niti sami ustvarjalci filma ne vedo komu je film namenjen. Seveda plakat filma krasita dva velika hollywoodska zvezdnika, ki privabljata množice v kinematografe, toda to še vedno ni dovolj, da vanj vložiš 70 milijonov dolarjev in upaš na uspeh. Zato se je potrebno dejansko potruditi pri vseh produkcijskih aspektih. Najverjetneje so ustvarjalci poskušali kopirati samoreferenčnost komedij 21 in 22 Jump Street, toda rezultat bi težko bil slabši. Potem je pa tu še podoben primer kot je pri adaptacijah knjige Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey, 2015, Sam Taylor-Johnson). Iz slabe osnove bo narejen slab film. Ker kljub velikemu pečatu v popularni kulturi, je bila Obalna straža naravnost obupna serija, ki pa si se ji lahko vsaj smejal. Filmu se žal ne moremo. Pa čeprav se še tako trudi.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x