Ogledano: Nočni receptor (miniserija)
Metacritic.com7.9
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com 9.2
Filmstart.si7.8
Pozitivno
  • Tom Hiddleston, Hugh Laurie...
  • ...in ostala igralska zasedba
  • Izredno visoka produkcija
Negativno
  • Scenarij vsebuje preveč lukenj
  • Pojav prepogostih klišejev
8.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
9.1

The-Night-Manager-poster

Naslov: Nočni receptor (The Night Manager)
Premiera: 22. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: akcijski, kriminalka, drama, triler
Država: ZDA, Združeno kraljestvo
Igrajo: Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Elizabeth Debicki, Tom Hollander, Olivia Colman


OPIS:

Nočni receptor egiptovskega hotela, Jonathan Pine (Tom Hiddleston), je s strani tajne službe rekrutiran, da se pod krinko poda v tajno mrežo britanskega poslovneža in domnevnega preprodajalca orožja, Richarda “Dickyja” Roeperja (Hugh Laurie).


FILMSTART. RECENZIJA:

Dela britanskega pisatelja Davida Johna Moora Cromwella oz. Johna le Carréja, kot se glasi njegovo avtorsko ime, so izredno pogosto adaptirana v medije premikajočih se slik. Tako smo lahko samo v zadnjih petnajstih letih videli filmske predelave nekaterih njegovih vohunskih romanov, kot so Krojač iz Paname, Zvesti vrtnar in Kotlar, krojač, vojak, vohun. Po dolgem času pa smo dobili tudi televizijsko adaptacijo in s sodelovanjem britanskega BBC-ja, ameriškega AMC-ja in s pomočjo danske režiserke, dobitnice oskarja Susanne Bier, je tudi v deželo pod alpami z nadvse zvezdniško igralsko zasedbo prispela miniserija Nočni receptor.

Nočni receptor ima vse, kar od vohunske drame pričakujemo. Prežet je z dobro mero suspenza in preobratov ter nas popelje po nekaterih eksotičnih lokacijah sveta, saj se že v prvi epizodi znajdemo sredi Egipta in švicarskih smučišč, medtem ko se večina dogajanja odvija na Mallorci. Produkcijsko je serija na izredno visokem nivoju, ki se ga ne bi sramoval niti sam James Bond, toda dogajanje je povsem nasprotno od tistega iz akcijskih “špijunaž”, ki smo jih samo v lanskem letu na velikih platnih videli ogromno. Je tipična adaptacija le Carréjevega dela; umirjena, prefinjena in kolikor toliko realistična, a obenem še vedno precej romantična.

The Night Manager - Generics

Serija se skozi vseh šest delov naslanja na glavna lika, ki ju več kot solidno odigrata Tom Hiddleston in po dolgem času spet zanimivi Hugh Laurie. Oba sicer skozi svoj lik peljeta njuno tipično pozo. Hiddleston je tako uglajeni mladenič, ki v sebi skriva ščepec temačnosti, medtem ko je Laurie ciničen kot v zlatih časih Zdravnikove vesti in zagotovo uprizori svoje najboljše delo po kar nekaj časa. Moški trikotnik dopolnjuje Tom Hollander v vlogi Roeperjevega prvega moža Lancea “Corkyja” Corcorana in na trenutke krade šov svojima slavnejšima rojakoma. Ženski del zasedbe v obliki Elizabeth Debicki in Olivie Colman je prav tako soliden ter marsikdaj stopi v akcijo, toda povečini je le v obrobnih vrstah bitke med glavnima likoma.

Serijo z lahkoto povežemo s trenutnim družbenim in političnem dogajanjem, za kar se gre v prvi vrsti zahvaliti ustvarjalcem. Že takoj v uvodu se znajdemo sredi enega ključnih dogodkov arabske pomladi – protestov proti takratnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku. Zgodba nas nato popelje nekaj let v prihodnost in njen vrhunec je lepo postavljen v okvir – to opažanje je morda malce klišejsko – današnje begunske krize. Med pogovori o tej temi se kaj hitro začne kazati s prstom kdo naj bi bil kriv za celotno situacijo in Nočni receptor stori povsem enako, resda zavoljo zanimivosti svoje zgodbe. Poudariti velja, da je bil roman spisan pred 25 leti, a je tematika še vedno aktualna. Ob tem velja omeniti še malenkost, ki pa izpade izredno sveža. Glede na to, da gre za angleške vohune, si kaj hitro zamislimo svetniški Bondov MI6, ki pa je tokrat za spremembo tisti pokvarjeni člen dogajanja.

night-manager-tom-hiddleston

Žal pa ne gre brez pomanjkljivosti, ki so najbolj očitne v scenarističnem vidiku serije. Bolj se zgodba bliža vrhuncu, bolj se zateka k nič kolikokrat videnim klišejem v obliki interakcij med liki in naključjim. Tako se med velika tekmeca postavi ženska, do katere oba gojita določena čustva, in postane glavna motivacija našega junaka. Tudi lik Richarda Roeperja proti koncu serije kar malce razočara, saj nelogično predolgo ne spregleda Pineove igre in na trenutke izpade kot bebec ter dopušča kovanje zarote tik pred svojimi očmi. Povrhu vsega se njegovo zaupanje v Pinea iz epizode v epizodo povečuje, namesto da bi postajal čedalje bolj sumničav.

Nočni receptor je več kot solidna popestritev prostega časa, ki jo odlikujeta karizmatična glavna igralca in izredno kvalitetna produkcija ter jo zlahka lahko postavimo v okvir dogajanja današnjega časa. Do uvrstitve v prvi razred serij mu zmanjka kakšen adut ali dva več, toda ko potegnemo črto, je vseh šest delov še vedno krepko nad povprečjem.

night-manager-tom-hiddleston

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x