Ogledano: Ninja Želve: Iz senc (2016)
Metacritic.com4
Imdb.com6.5
Rottentomatoes.com3.4
Filmstart.si6.5
Pozitivno
  • Ninja želve
  • Bebop in Rocksteady
  • akcijski prizori
Negativno
  • izjemno moteč Tyler Perry
  • pozabljivi stranski igralci
  • slab konec
5.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

tmntoutoftheshadowsposterNaslov: Ninja želve: Iz senc (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows) 
Premiera:
9. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr:
akcija, znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo:
Megan Fox, Will Arnett, Alan Ritchson, Noel Fisher, Pete Ploszek, Jeremy Howard, Stephen Amell, Tyler Perry, Brian Tee
Režija:
Dave Green


OPIS:

Leonardo, Michelangelo, Donatelo in Raphael morajo rojstni New York ponovno rešiti pred uničenjem. Shredderju je uspelo pobegniti iz zapora in skleniti zavezništvo z vesoljcem Krangom, ki poseduje neverjetno tehnologijo, zmožno neverjetnega uničevanja. Da bi lažje opravil z želvami, Shredder tokrat izoblikuje svoja lastna mutanta, Bebopa in Rocksteadyja. Želvam se v boju ponovno pridružita novinarka April O’Neill in Vern Fenwick, hkrati pa dodatno podporo dobijo v hokejsko palico vihtečem Caseyu Jonesu.


FILMSTART. RECENZIJA:

“Go Ninja, go Ninja, go! Go Ninja, go Ninja, go!” Nikakor se ne morem otresiti pesmi Vanille Icea iz filma Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze. Slaba pesem v slabem filmu, vendar je tako pesem kot film težko pozabiti. Kot otrok sem oboževal risanko Ninja želve, zato sem bil vesel, ko sem slišal za prvi film nove franšize. Ta je bil žal razočaranje, saj je bil premalo osredotočen na najpomembnejši aspekt, na želve same. So se ustvarjalci iz napak česa naučili?

Do neke mere. Naša mutantska najstniška četverica Leonardo, Michelangelo, Donatelo in Raphael mora New York ponovno rešiti pred uničenjem, saj je njihov smrtni sovražnik Shredder ustvaril lastne mutante in našel način, kako na naš planet pripeljati zlobnega nezemljana Kranga. Pri tem ji ponovno pomaga novinarka April O’Neill in suspendirani policist s hokejsko masko, Casey Jones. Že po opisu je razvidno, da je film namenjen najmlajšemu občinstvu. Zgodba je absurdna in nesmiselna ter je ne gre jemati resno. Glede na to, da govorimo o govorečih želvah, ki nosijo imena renesančnih umetnikov in ki jih je izurila govoreča podgana, bi bilo utopično pričakovati dobro in pametno zgrajen film. Ton nam je predstavljen že v uvodni sekvenci, kjer nas film seznani z našimi zelenimi junaki in kjer je vsaka želva deležna kratkeg opisa (ime in glavne karakteristike). Osladen prizor, vendar deluje (še posebej, če ste nostalgični oboževalci Ninja želv).

teenage-mutant-ninja-turtles-out-of-the-shadows-turtles

Zvezde filma so zagotovo želve. Vsaka je edinstvena in bratje imajo med seboj dobro dinamiko. Njihova ljubezen do pice, Raphaelova ljubezen do nasilja in treninga, Leonardova tendenca k učenju, Donatelova predanost tehnologiji, Michelangelove slabe šale in še več so ustavarjalci filma odlično ujeli in dobili smo najboljši filmski prikaz Ninja želv do sedaj. Če nas je pri želvah kaj zmotilo, je bil to na trenutke scenarij, saj smo podzgodbo  o rivalstvu med Raphelom in Leonardom videli že prevečkrat in ni bilo potrebe po njenem ponovnem prikazu. Ustvarjalci so vseeno dobro ujeli čustva želv o njihovem pomanjkanju občutka pripadnosti svetu. Njihovo življenje temelji na tem, da vse kar počnejo, počnejo v senci, daleč proč od oči civilistov. Michelangelova želja po tem, da bi bil del mesta, je dobro prikazana in vidi se, da je srce ekipe. V filmu končno vidimo tudi klasična nasprotnika Ninja želv, Bebopa in Rocksteadyja. Tudi onadva sta zelo dobro prikazana. Oba poskrbita za nekaj presenetljivo dobrih komičnih vložkov in tudi računalniški efekti, ki poskrbijo za prikaz govorečih nosoroga in merjasca, so dobro dodelani. Tudi akcijski prizori so v večji meri dobro izpeljani in so veliko bolj zadržani, če jih primerjamo s tistimi “vizionarskega” režiserja Michaela Baya. V filmu zagotovo najbolj izstopa sekvenca postavljena v Južno Ameriko, kjer Ninja želve boj proti Bebopu in Rocksteadyu začnejo na letalu, kaj kmalu pa noge zmočijo v Amazonki.

ninja želve, ninja turtles, 2016, akcija, michael bay, megan fox, stephen amell, arrow, shredder, krang, tmnt, zf, Tyler Perry

Zdaj pa k človeškim likom. Začnimo kar z največjo grozo, Tylerjem Perryem. Njegova predstava je ena izmed najslabših leta in kvaliteta filma je strmo padla vsakič, ko je imel svoj prizor. Poleg tega, da igralec sam ni kaj prida, je njegov lik napisan izjemno klišejsko. Najlažje bi ga primerjal z likom dr. Jasona Woodrueja iz filma Batman in Robin (tj. poblazneli znanstvenik, ki je po nesreči ustvaril Strupeno Ivy). Brian Tee, ki igra Shredderja, je morda imel potencial, da nam pokaže dobro filmsko upodobitev želvjega nasprotnika številka ena, vendar tega ne bomo nikoli zanesljivo vedeli, saj se je v filmu pojavil malokrat in odrecitiral le nekaj stavkov. Megan Fox je bila na srečo močno potisnjena v ozadje in težko rečemo, da je bila grozna, saj ni imela ravno velike vloge (sicer pa je ne bi bilo škoda zamenjati za kakšno boljšo igralko). Film je prva večja vloga za Stephena Amella, ki ga morda nekateri bolje poznamo kot stripovskega vigilanta Zeleno puščico iz televizijske serije Puščica. Tudi za Amella ne moremo trditi, da je bil v svoji vlogi slab, vendar je bil tudi zelo daleč od tega, da bi nas lahko navdušil. Bolj kot igralec sam nas je zmotil njegov lik, Casey Jones, ki je tokrat policist. Ideja scenaristov, da tako ikoničen lik franšize spremenijo v moža postave, je čudna, saj je vedno deloval kot vigilant. V risanki in stripih so želve na njega gledale kot na petega brata, vendar tega občutka v filmu nismo dobili.

Tudi če v poštev vzamemo, da je film namenjen otrokom, ima nekaj velikih težav s samim scenarijem. Shredderjevo zavezništvo z vesoljcem Krangom (tudi klasičen nasprotnik Ninja želv) je popolnoma nesmiselno in ne vidimo nobenga razloga, zakaj bi se hotel Shredder z njim spajdašiti, kaj šele mu zaupati. Film bi bil boljši, če Kranga ne bi bilo in bi tako imeli samo Shredderja z Bebopom in Rocksteadyem.

ninja želve, ninja turtles, 2016, akcija, michael bay, megan fox, stephen amell, arrow, shredder, krang, tmnt, zf, Tyler Perry

Če povzamemo, je v novem filmu o Ninja želvah mogoče najti užitke. Želve so odlične in zabavne, deležni pa smo tudi mnogih dobro posnetih akcijskih prizorov. Prvič tudi vidimo klasičen Ninja želva kombi in zelo dober prikaz Bebopa in Rocksteadya. Kvaliteto filma močno zniža nekaj zelo motečih (Tyler Perry, Will Arnett) in pozabljivih (Megan Fox, Brian Tee) igralcev. Bremeni ga tudi zelo slabo zastavljen konec, ki izgleda, kot da bi bil kopiran naravnost iz Transformerjev.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x