Ogledano: Nightcrawler (2014)
Metacritic.com7.6
IMDB.com8
Rottentomatoes.com9.5
Filmstart.si9
Pozitivno
  • Vrhunski nastop Jake Gyllenhaala
  • Dobri dialogi, napeti konec
  • Fotografija Los Angelesa
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (8 Votes)
8.4

nightcrawler-featuredNaslov: Nightcrawler
Premiera: 13.11.2014 (Evropa)
Žanr: Drama, Triler, Zločin
Država: ZDA
Igrajo: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton
Režija: Dan Gilroy


OPIS:

Lou Bloom išče službo, njegov cilj je namreč postati uspešen poslovnež Los Angelesa. Vendar mu kljub daru govora in samoprodaje ne uspe dobiti službe, ki si jo želi. A vse se spremeni, ko neko noč naleti na nightcrawlerja in odkrije čisto novo in vznemirljivo panogo v televizijski industriji. To so lovci na nesreče, prekrške in kriminal na ulicah. Takšni dogodki se na hitrih ulicah Los Angelesa dogajajo pogosto in samo čakajo na nekoga, da jih posname in proda televizijskim postajam. Ko Lou vstopi v ta svet, ga lov na kriminal obsede. V novem poklicu postaja vedno boljši do točke, ko je že predober.


FILMSTART. RECENZIJA:

Medtem, ko je bil v Sloveniji festival Liffe v polnem teku, smo se mi odpravili v sosednjo Avstrijo in si ogledali novi film Jake Gyllenhaala z naslovom Nightcrawler. Ni še znano kdaj bo film predvajan v slovenskih kinematografih oz. je vprašanje, če sploh bo. V Avstriji pa se predvaja že od 14.11. in si ga lahko ogledate v določenih kinih tudi v angleškem jeziku.

Nightcrawler je film, kjer je zgodba osredotočena na Lou Blooma. Torej potencialna vloga za prikaz igralske sposobnosti, ki pelje gledalce skozi cel film. To vlogo je prevzel Jake Gyllenhaal, igralec, ki zadnje čase vedno znova preseneča s svojimi odličnimi vlogami. In s to vlogo mu je ponovno uspelo dokazati svoj talent. Še več, Nightcrawler je po našem mnenju vrhunec v njegovi karieri. Če akademija ne bo podelila vsaj nominacije Gyllenhaalu za to vlogo, potem je nekaj nedvomno narobe v filmski industriji. Film govori o človeku, ki se tako kot vsi bori s poslovnim življenjem, le da je Lou pripravljen narediti resnično vse za uspeh. Ko ugotovi kako uspešen biznis je prodajati kontroverzne posnetke velikim televizijskim hišam, se v to panogo poglobi in to pregloboko. Njegov cilj je postati najboljši snemalec zločina v biznisu in se že v samem začetku lažno predstavlja kot profesionalni  novinar, ki celo zaposluje svoje ljudi, čeprav zastopa izmišljeno podjetje. Lou Bloom je tako osredotočen in predan svojim ciljem, da se ne zaveda posledic, ki jih pri tem ustvarja. Lahko rečemo, da je na Louju nekaj psihopatičnega. Predstavljen je brez kakšne preteklosti, kar pa nisem pogrešal, saj je lik izredno dobro napisan in v kombinaciji z Gyllenhaalovim igranjem spoznamo več kot dovolj o njem. Ko je minila polovica filma sem odkril, da Lou ni samo protagonist, vendar skupaj z mediji tudi glavni antagonist filma. Jake Gyllenhaal je v intervjujih razkril, da je shujšal več kot 10 kg za to vlogo, saj je hotel biti in izgledati lačen. Najprej so celo razmišljali, da bi dali filmu naslov Kojot, saj lik Louja predstavlja točno to, kojota. Lačen sredi noči čaka na novi zločin in ko je žrtev že na tleh pride Lou, da ves dogodek posname pred drugimi in izgine še preden policija zapre kraj zločina. Jake Gyllenhaal je dejansko imitiral kojota z različnimi metodami skozi cel film; sedenje na avtu, kratki koraki med tekom, aroganca do ostalih in njegova mimika. Kojote je režiser tudi pokazal v dveh scenah na televizijskih sprejemnikih. V začetku, ko je Lou še iskal službo smo videli na televiziji ranjenega kojota, ko pa je postal dober v svojem poslu pa se pojavi zdrava čreda kojotov. Zgodba se večino časa odvija sredi noči in pokaže Los Angeles v svoji mračni obliki. Film dobi temu vredno atmosfero in fotografija filma spominja na Fincherjeve kreacije. Čeprav bi verjetno Fincher celo malo bolj obogatil samo mračnost, je Dan Gilroy vseeno opravil zelo dobro delo in naredil zelo močan prvenec kot režiser. Film ima dobro tempiranje in se napetost lepo stopnjuje. Pred koncem, ko je napetost na višku, pa dobimo sceno, ki je dvorani vzela sapo. Prav v tej sceni vidimo tudi odlično zrežiran lov z avtomobili. Ko nastopi konec filma dobimo v zadnjih dialogih še enkrat glavno sporočilo, kritiko nad mediji, ki v bizarnih dialogih vzbudi zgražanje pri gledalcu.

Nightcrawler je bogat z zanimivimi dialogi in še boljšimi monologi ter z vrhunskim igranjem. Zgodba se lepo stopnjuje v napet konec in pokaže zanimivo kritiko nad mediji, ki pa je verjetno še zelo resnična in neetična. Vsekakor obvezen ogled za vse ljubitelje Jake Gyllenhaala in filmov kot so Taxi Driver in Drive.

nightcrawler1

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] požrtvovalnega Roba. Slabše izkoriščeni so Jake Gyllenhaal (lani je bil naravnost izvrsten v Nightcrawlerju), ki ima premalo igralnega časa, in predvsem ženski del zasedbe v obliki Keire Knightley […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x