Ogledano: Ni je več (2014)
Metascore.com7.9
IMDB.com8.2
Rottentomatoes.com8.8
Filmstart.si9
Pozitivno
  • Odlična režija in scenarij
  • Skrivnostna atmosfera
  • Odlična predstava Rosamund Pike in Bena Afflecka
Negativno
  • Napačno dodeljena stranska vloga
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (13 Votes)
7.5

gonegirl2Naslov: Ni je več (Gone Girl)
Premiera: V kinu od 02.10.2014 (Kinodvor, Cineplexx)
Žanr: Triler, drama
Država: ZDA
Igrajo: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris
Režija: David Fincher


OPIS:

Nick Dunne (Ben Affleck) spozna na jutro svoje 5. obletnice, da je izginila njegova žena Amy (Rosamund Pike) in takoj zadevo prijavi policiji. Policija vzame preiskavo na njegovo presenečenje zelo resno in hitro. Naslednji dan, je že celo mesto obveščeno o izginotju in Nick se začne spopadati z javnostjo, kateri ni kos. Medtem pa policija ugotovi, da se ne gre le za preprosto izginotje, vendar po vsej verjetnosti umor, kjer večina dokazev kaže na ljubega in simpatičnega moža Nicka. Nick kot največji in edini osumljenec postane tarča medijev, preiskovalnih organov kot svojih bližnjih.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kot velik oboževalec Davida Fincherja, ki je po mojem mnenju eden največjih režiserjev vseh časov, sem se zelo veselil njegovega novega filma “Ni je več” in imel temu primerna visoka pričakovanja. Oboževalci Fincherja vedo kaj pričakovati in česa je režiser zmožen. Film Ni je več, pa lahko ponosno povem, da ni samo dosegel, temveč tudi presegel vsa pričakovanja. Fincherju je ponovno uspelo dokazati svoj talent s filmom, ki gledalca odpelje v fikcijski svet in ga pusti brez besed še nekaj minut po koncu filma.

Film se odpre z približanim pogledom na glavo Amy Dunne, katero igra Rosamund Pike, in besedami Nicka; “O čem razmišljaš? Kaj čutiš? Kaj sva storila drug drugemu?” vprašanja, ki nas spremljajo skozi cel film. Že na začetku film dobro določi atmosfero, ki nam da vedeti, da nekaj ni čisto v redu. Fotografija filma, ki jo naredi Fincher je čudovito mračna in postane skozi film le mračnejša in še bolj skrivnostna, glasba, ki jo je kompoziral Trent Reznor, spravi kocine pokonci s svojim močnim vplivom, in igranje Bena Afflecka ter Rosamund Pike, je opravljeno fenomenalno. Še posebej Rosamund Pike, ki je svojo vlogo do pike zadela in s svojo predstavo prepričala. Ne bi nas smelo torej presenetiti, če bi prejela nominacijo ali celo kakšno priznano nagrado, mislim pa na nič manj kot oskarja. Film se odlično loti dveh glavnih idej; manipulativni javni mediji, ki so pripravljeni za ceno dobre zgodbe popolnoma uničiti življenje posamezne osebe, kot zakonska razmerja, ki se nikoli ne končajo srečno, če vsebujejo skrivnosti.

Film je eden vrhuncev leta 2014 in pozivam vse filmofile, da si film ogledajo, če se le da v kinu. Že dolgo nisem doživel tako dobrega vzdušja v kinodvorani, kjer se čuti kako čustva kar letijo skozi občinstvo. Scenarij, ki je prirejen po istoimenski knjigi, je perfektni za skrivnostni triler, režija je odlična, igranje je vrhunsko. Edini, ki je v mojem mnenju izstopal je bil igralec Neil Patrick Harris, ki ni naredil tako močnega vtisa, čeprav je predstavljal pomembni del v zgodbi. Občutek sem dobil, da je igral malo resnejšo verzijo Barneya, katerega poznamo iz serije “Kako sem spoznal vajino mati?”. Mislim, da bi v teh stopinjah moral biti najet drug obraz, zaradi česar film žal ne bo dobil moje najvišje ocene. Vendar pa to ne spremeni dejstva, da še vedno govorimo o mojstrovini velikega režiserja, katero vsem toplo priporočam!

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x