Ogledano: Nevidni človek (2020)
Metacritic.com7.2
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si6.9
Pozitivno
  • Elisabeth Moss
  • prva polovica polna suspenza
Negativno
  • preveč akcijska druga polovica
  • luknje v zgodbi
7.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
6.2

Naslov: Nevidni človek (The Invisible Man)
Premiera: 27. februar (Slovenija)
Žanr: grozljivka, triler
Država: ZDA
Igrajo: Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer
Režija: Leigh Whannell


OPIS:

Cecilia Kass (Elisabeth Moss) je ujeta v nasilnem razmerju s premožnim in genialnim znanstvenikom. Neke noči ji s pomočje sestre (Harriet Dyer), prijatelja iz otroštva (Aldis Hodge) in njegove najstniške hčerke (Storm Reid) uspe pobegniti. Ko njen nekdanji partner Adrian Griffin (Oliver Jackson-Cohen) naredi samomor in ji zapusti velikodušen del njegovega velikega bogastva, Cecilia prične sumiti, da je njegova smrt zaigrana.


FILMSTART. RECENZIJA:

Se še spomnite Mumije (The Mummy, 2017) s Tomom Cruisom izpred nekaj let? Ali pa izvorne zgodbe o Drakuli (Dracula: Untold, 2014). Studio Universal namreč nima na razpolago superjunakov, tako kot konkurenta Marvel in Warner Bros., toda kljub temu je v zadnjih letih poskušal slediti poslovnemu modelu akcijskih blockbusterjev s klasičnimi pošastmi v ospredju in s skupnim filmskim vesoljem. Pri tem je spektakularno pogorel in se raje obrnil na enega svojih partnerjev, produkcijsko hišo Blumhouse, ki se povečini specializira za žanr grozljivke, saj so med drugim podpisani pod filme Zbeži! (Get Out, 2017), Očiščenje (The Purge, 2013), Noč čarovnic (Halloween, 2018) itd. Nevidni človek je bil tako še nedavno planiran kot akcijska pustolovščina z Johnnyjem Deppom v naslovni vlogi, toda potem je projekt prevzel Blumhouse, ki je poizkusil s svojim receptom nižje proračunske grozljivke. Zanimivo, da se je identične ideje domislil eden izmed ustvarjalcev Youtube kanala RedLetterMedia že pred slabimi tremi leti …

Režija in scenarij filma sta bila zaupana Leighu Whannellu. Ta je zaslovel pred dobrimi 15 leti, ko je skupaj s prijateljem Jamesom Wanom ustvaril nizkoproračunsko senzacijo, ki sliši na ime Žaga (Saw. 2004), v kateri je imel tudi osrednjo vlogo. Wan je medtem postal uveljavljeno ime Hollywooda in sinonim za komercialne grozljivke, medtem ko je Whannell preboj doživel pred dvema letoma z nižjeproračunsko znanstvenofantastično akcijado Upgrade. Nevidni človek je tako nekakšen logičen korak naprej, saj so pričakovanja vseeno višja tudi zaradi že poznanega naslova oz. zgodbe. Generalno gledano je Whannellu uspelo, saj si je film priboril dobršen finančni izkupiček in hvalo kritikov.

Slednjim se v večji meri pridružujemo tudi mi. Moderna priredba romana H. G. Wellsa je povsem prirejena in posodobljena ter ima z izvirnikom le malo skupnega. V središču pozornosti namreč ni “nori znanstvenik”, ki iznajde nevidno obleko, ampak protagonistka v podobi odlične igralke Elisabeth Moss, ki je žrtev družinskega nasilja s strani njenega moža. Slednji namreč umre v skrivnostnih okoliščinah in nato začne nadlegovati svojo partnerico, saj je skrit v svoj izum visokotehnološke nevidne obleke, ki mu omogoča nadaljnjo psihološko trpinčenje. Pohvaliti velja predvsem Mossovo, ki ji že nasploh podobne vloge ustrezajo, kar je dokazala tudi v seriji Deklina zgodba (The Handmaids Tale, 2017– ). Glede na to, da je v središču dogajanja večino filma, na njej leži velika odgovornost, ki pa jo opravi z odliko, in morda jo bo ta vloga izstrelila med zvezde tudi na velikih platnih. Obenem je močan adut filma tudi suspenz, ki ga je predvsem v prvi polovici ogromno. Whannell lepo stopnjuje dogajanje z mnogimi tihimi in dolgimi kadri, kjer gledalec nestrpno pričakuje, kdaj bo nastopil šok tako za lik kot tudi zanj. Pozna se, da je režiser izkušen v žanru grozljivke, ki presenetljivo dobro funkcionira v tem pogledu na zgodbo Nevidnega človeka.

Toda film gotovo ni brez napak. Močno peša predvsem notranja logika, saj so določene poteze likov privlečene za lase in kontradiktorne. To se pozna tudi pri tonu filma, ki žanrsko nekje na polovici preide iz grozljivke v akcijski film. Resda so mnogi prizori videti “kul”, toda obračuni z množico policistov v slogu Terminatorja so le malce neverjetni v kontekstu filma. Pogrešiti je mogoče tudi boljše ozadje zakona med protagonistko in njenim možem. O njem skorajda ne izvemo ničesar in glede na to, kako je površno prikazan, se gledalec prevečkrat vpraša, kako sta ti osebi sploh pristali skupaj. Obenem tudi sicer zelo pozitivna plat filma, da je nižje proračunski, mnogokrat scenariju ne dela uslug, saj se zdi, kot da v svetu filma obstajajo le protagonistka in pet stranskih likov. Izginotje takega bogataša in znanstvenika enostavno ne povzroči nobenih vprašanj javnosti in dodatnega pritiska na protagonistko s tega vidika.

Celokupno gledano je Nevidni človek solidna filmska popestritev, ki močno prekaša zmazke, v katerih smo zadnja leta zasledili klasične pošasti. Gre še za en dokaz več, da so tudi grozljivke v zadnjih letih dobile prepotreben zagon v obliki talentiranih ustvarjalcev, kar je vzpodbudno glede na to, da so mnogi drugi žanri, kot je recimo znanstvena fantastika, povsem pokleknili pred megalomanskimi superjunaškimi dogodivščinami. Resda Nevidni človek ne spada v tisto prvo ligo modernih grozljivk, toda kljub temu je dovolj kvaliteten film, da si ga je vredno ogledati, in feministični pridih za spremembo povzdigne izdelek za razliko od nekaterih drugih aktualnih projektov, ki imajo podobno agendo.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x