Ogledano: Nevarnost iz globine (2016)
metacritic.com5.9
imdb.com6.7
rottentomatoes.com7.7
filmstart.si6.9
Pozitivno
  • dobra režija
  • prinese to, kar obljublja
  • solidna glavna igralka
Negativno
  • malce neprepričljiva zgodba
  • za lase privlečen zaključek
6.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
7.6

theshallows
Naslov: 
Nevarnost iz globine (The Shallows)
Premiera:
 25. 8. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 drama, triler, grozljivka
Država:
 ZDA
Igrajo:
Blake Lively, Óscar Jaenada
Režija: 
Jaume Collet-Serra


OPIS:

Nancy (Blake Lively) se odpravi surfat na skorajda že rajsko, toda skrivno plažo v Mehiki. Po nekaj nespametnih odločitvah jo, medtem ko ostane v morju sama, napade morski pes, ki jo rani in tako se Nancy prične boj za življenje in smrt.


FILMSTART. RECENZIJA:

Filmi z morskimi psi ne slovijo po kaki veliki kvaliteti in reči, da je Žrelo edini ogleda vreden izdelek iz te branže ni trditev, ki bi bila iz trte izvita. Tokrat se je te tematike lotil španski režiser Jaume Collet-Serra, ki se je v karieri sprva preizkušal v žanru grozljivke, zadnja leta pa slovi predvsem po plodnem sodelovanju z Liamom Neesonom. Odkar je irski igralec prestopil na stran akcijskih filmov, je največje uspehe doživljal ravno z omenjenim Špancem. Resda njuni projekti niso nikakršni presežki, toda posedujejo izredno visok razvedrilni faktor in so nadvse primerni za kakšne deževne dni ali pa naključen ogled na enem izmed lokalnih televizijskih kanalov. Tokrat je Neeson žal odsoten (pa čeprav si ga neizmirno želimo videti v vlogi morskega psa), toda film poseduje nekaj drugih kvalitet.

Collet-Serra je namreč zopet ustvaril več kot soliden triler, ki je primeren za marsikatero priložnost. Nevarnost v globini je film, ki ponudi veliko mero napetosti in razvedrila ter tako drži gledalca na sedežu vse do izteka igralnega časa. Najprej velja izpostaviti predvsem režijo, ki z glavno atrakcijo, morskim psom, večino časa ravna tako kot je potrebno. Učinki za njegov prikaz so prepričljivi in tudi njegova grožnja je zelo učinkovita. Poleg tega je film tudi zelo lepo posnet, kar je očitno predvsem pri vseh surferskih prizorih, ki zadovoljijo tudi marsikaterega navdušenca nad tem športom, obenem pa velja tudi pohvaliti fotografijo, za katero stoji režiserjev pogosti sodelavec Flavio Martinez Labiano.

Blake Lively

Tekom igralnega časa spremljamo le en lik, katerega breme je padlo na Blake Lively (Brezčasna Adaline), ki kljub že nekajletni prisotnosti na veliki sceni, še ni pustila kakšnega močnejšega vtisa. Tokrat se igralka odreže zelo dobro in je prepričljiva v svoji vlogi. Zagotovo to ne bo predstava, ki bi šla v anale filmske zgodovine, toda znotraj filma deluje povsem kompetentno. Na trenutke jo ustvarjalci resda že preveč seksualizirajo, kar utegne razburiti marsikatero feministko, toda po drugi strani pa se njeno telo povečini sklada z likom surferke, kakršno upodablja.

“Kaj pa vse ostalo? Kakšna je zgodba?”, se najverjetneje sprašujete. Potrebno je priznati, da jo je ravno toliko, da so premori med napadi morskega psa zapolnjeni. Ob tem se kaj hitro spomnimo na Gravitacijo, še eno zgodbo o preživetju v nemogočih okoliščinah, in med filmoma bi lahko potegnili nekaj vzporednic, predvsem v prizorih, ko se glavna lika čustveno razgalita in v najtežjih trenutkih mislita na družino ter ljudi, ki so že odšli iz njunih življenj. Podobno kot pri sorodnih filmih je tudi tukaj logika izredno “filmska”, saj mnogi liki počnejo povsem nerazumljive stvari in med njih lahko prištejemo tudi morskega psa. Četudi niste največji eksperti na področju živali, je zelo očitno, da so plenilčevi napadi spisani priročno in ne z namenom, da čimbolj realistično upodobijo napadalca. Tako se tudi tokrat kaj hitro lahko spomnimo na udarni stavek Žrela 4, saj je tudi tokrat stvar postala osebna. Okrcati tudi velja zadnje soočenje glavnega lika in morskega psa, ki je žanrsko povsem drugačen od predhodnih minut in nerazumljivo postane za lase privlečen akcijski film, ki namesto napetosti raje povzroči kak naval smeha.

jaume collet serra, blake lively, morski pes, nevarnosti iz globine, the shallows

Po seštevku vseh vtisov lahko rečemo, da je Nevarnost iz globine povsem zadovoljiv triler o preživetju, ki dostavi to, kar nam obljublja. Dobra režija, solidna glavna igralka in visok razvedrilni faktor so največji aduti in obenem tudi zelo dobra spodbuda, da pri realizmu zamižimo na eno oko in se prepustimo dogajanju na velikem platnu. Žrelo je lahko samo eno, toda Collet-Serra je posnel povsem soliden približek.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x