Ogledano: Neupogljivi (2015)
METACRITIC.COM4.2
IMDB.COM6.4
ROTTENTOMATOES.COM3.1
FILMSTART.SI5.8
POZITIVNO
  • Shailene Woodley kot Tris
  • impresivni vizualni efekti
  • Miles Tellerjeva predstava
NEGATIVNO
  • dolgočasni in pozabljivi stranski liki
  • Kate Winslet v vlogi antagonistke
  • zgodba je nesmiselna in polna lukenj
4.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
7.9

MV5BMTgxOTYxMTg3OF5BMl5BanBnXkFtZTgwMDgyMzA2NDE@._V1_SX640_SY720_Naslov: Neupogljivi (Insurgent)
Premiera:
19.3.2015 (Slovenija)
Žanr:
znanstvena fantastika, akcijski film
Država:
ZDA
Igrajo:
Shailene Woodley, Theo James, Milles Teller, Ansel Elgort, Kate Winslet, Ray Stevenson
Režija:
Robert Schwenke


OPIS:

V drugem delu filmske trilogije adaptirane po uspešni seriji knjig Razcepljeni, avtorice Veronice Roth, ponovno sledimo Beatrice “Tris” Prior, ki ji je uspelo ubežati zatirajoči oblasti, ki jo vodi hladna in preračunljiva Jeanine. Zdaj mora s pomočjo Štirice in ostalih uničiti sistem, ki je 200 let delil prebivalstvo na 5 ločin. Pri tem se mora soočiti s svojimi notranjimi strahovi in demoni in rešiti vse, ki jih ima rada.


FILMSTART. RECENZIJA:

V kinematografe je prišel drugi del trilogije Razcepljeni imenovan Neupogljivi. Če še niste slišali o tej trilogiji, je to trilogija adaptirana po mladostniški knjižni trilogiji avtorice Veronice Roth. V knjigah in filmih spremljamo mlado najstnico, ki se upre zatirajoči osrednji oblasti v postapokaliptični prihodnosti (vam je zgodba že znana slučajno?).

Tako je, film ima veliko podobnosti s franšizo Igre lakote. Vendar to še ne naredi film dobrega. Vendar, Neupogljivi ima veliko odličnih akcijskih prizorov ter močno glavno junakinjo, kar naredi film gledljiv in na trenutke tudi zabavnega.

Insurgent-660

Shailene Woodley je zelo dobra v vlogi glavne junakinje Beatrice “Tris” Prior. Za Tris navijamo od samega začetka in igralka je edina, ki se v filmu dejansko trudi pokazati dobro predstavo. Od igralske zasedbe je vredno omeniti še Milesa Tellerja (ki smo ga lahko videli v odličnem filmu Ritem norosti), ki sicer nima pretirano velike vloge v filmu, vendar prinese največ humornih scen in je edini igralec poleg Shailene, ki se sploh trudi v filmu (včasih).

Preostali del zasedbe je pa zelo pozabljiv. Kate Winslet, kot glavno antagonistko nisem maral že v prvem delu, tukaj pa deluje kot da je zelo zdolgočasena in da si močno želi, da ne bi bila v filmu. Tudi preostanek zasedbe je nezanimiv, glede na to da je moč pozabiti imena večina preostalih likov. Theo James, ki igra Štirico v filmu in je fant glavne junakinje, je bil v prejšnjem filmu skrivnosten in zanimiv lik, ker nismo vedeli veliko o njemu. Zdaj, ko pa že vse vemo o njemu je pa lik dolgočasen.

insurgent

Najslabša stvar filma pa je sama zgodba. Sistem kast oziroma “ločin” je bil zelo zanimiv v prvem delu, vendar zdaj so dodali toliko novih stvari, da gledalec, ki ni bral knjig težko sledi kaj se dogaja in zakaj se določene stvari dogajajo. To je zelo razočarajoče, glede na to da je prejšnji film imel eno dobro izoblikovano osrednjo nit, tukaj pa ne veš več kaj je pomembno. Še huje je pa to, da ima zgodba ogromno lukenj, ki so zelo opazne še najmanj pozornemu gledalcu. Film ima sicer ljubezenski vložek, vendar vsaj ni vsiljen in ne odvzame veliko filmu (hkrati pa nas niti ne privleče oziroma zanima). Med filmom me pa je presenetila uporaba kletvic, katerih nisem pričakoval v tem filmu in so dali nek občutek realizma, saj bi vsaka oseba preklinjala v situacijah v katerih so bili tu postavljeni.

Pohvaliti je pa treba vizualne učinke filma. Prizori, ki se dogajajo v virtualni realnosti so najboljši deli filma in me zelo spominjajo na te iz Nolanovega filma Izvor. Ti prizori so paša za oči in je nekaj, kar trilogija Igre lakote pogreša.

Film ima močno glavno junakinjo in zelo dobre vizualne učinke. Miles Teller je edini, ki kdaj izstopa med stranskimi igralci, sicer je pa preostali del zasedbe pozabljiv. Zgodba bi bila dosti boljša, če bi se osredotočila na eno stvar in bi posledično imela tudi manj lukenj. Vendar kljub navedenim slabostim, film ni dolgočasen in se je moč zabavati, če izklopiš možgane. Film si bodo zagotovo ogledali vsi oboževalci knjig Veronice Roth, vendar ostalim pa film priporočam le tistim, ki jim je bil prvi film dober in zanimiv.

kate-winslet-in-insurgent-movie-5

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] filmom Neupogljivi nismo bili zelo navdušeni, saj je bil poln lukenj in nesmislov, vendar koncept zgodbe še zmeraj […]

1
0
()
x