Ogledano: Nemirna obala (2015)
Metacritic.com7.2
Imdb.com6.4
Rottentomatoes.com8.5
Filmstart.si5
Pozirtivno
  • Ralph Fiennes v svoji netipični vlogi
Negativno
  • Neenakomeren ton filma
  • Konec razočara
6.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

a-bigger-splash (1)
Naslov:
 Nemirna obala (A Bigger Splash)
Premiera: 18. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: drama, kriminalka
Država: Italija, Francija
Igrajo: Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Mathias Schoenaerts, Dakota Johnson
Režija: Luca Guadagnino


OPIS:

Rock zvezdnica (Tilda Swinton) skupaj s svojim mladim ljubimcem (Mathias Schoenaerts) mirno preživlja dopust na italijanskem otoku Pantelleria, ko idilo prekine prihod njenega bivšega glasbenega mendžerja Harryja (Ralph Fiennes). Dvojec ima za seboj burno preteklost, situacije pa prav nič ne omili Harryjeva hčerka (Dakota Johnson).


 

FILMSTART. RECENZIJA:

Zamudniki projekcije z lanskega Liffa smo si lahko pred kratkim v ljubljanskem Kinodvoru ogledali najnovejši film italijanskega režiserja Luce Guadagnina z naslovom Nemirna obala (A Bigger Splash). Film je v osnovi “remake” Umora v bazenu (La piscine), ki je imel v glavni vlogi Alaina Deloina, enega najboljših evropskih igralcev vseh časov. Guadagnino se tudi sam lahko pohvalil z zelo zavidljivo igralsko zasedbo, kateri poveljujeta izkušena Ralph Fiennes in Tilda Swinton s podporo mladih, v Hollywood prodirajočih Mathiasa Schoenaertsa (Umazan denar, Dansko dekle) in Dakote Johnson (Petdeset odtenkov sive). Italijan je v svoji karieri posnel že okoli dvajset filmov in med njegovimi deli najdemo tudi ogromno dokumentarcev, toda po mnenju mnogih je največji uspeh dosegel s svojim zadnjim celovečercem Io sono l’amore (I Am Love)Njegov rojak Sorrentino je velik uspeh požel z Mladostjo (Youth). Je bil Guadagnino podobno učinkovit?

Nemirna obala je polna nebrzdanih čustev in tako se večino časa stopnjuje napetost med glavnimi in nič kaj simpatičnimi liki. Že v prvih minutah lahko ugotovimo, v katero smer se bo odvijal film in to se še potencira ob razkrivanju preteklosti, ki jo gledalec spoznava preko prizorov iz nje. Zgodba temelji na interakcijah štirih glavnih likov in za to, da zadeva funkcionira, so zaslužni igralci. Vedno več kot dobri Ralph Fiennes tudi tokrat, v zanj precej netipični vlogi, krade šov svojim soigralcem. Zdi se, kot da je tudi v zasebnem življenju vajen biti tako hiperaktiven, kot je v vlogi producenta Harryja, ki je s svojim početjem že kar malce nadležen. Po njegovih besedah je vlogo sprejel, ker je scenarij vseboval sceno njegovega poplesavanja ob glasbi in zibanje v ritmih Rolling Stonesov je zagotovo vrhunec njegove tokratne stvaritve. Swintonova mu skuša parirati, toda nezmožnost oddajanja glasu njenega lika jo zelo limitira in tudi dejstvo, da gre za veliko rock zvezdnico, ni ravno najbolj prepričljivo. Schoenaerts je standardno soliden, medtem ko Dakota Johnson v samo minuti pokaže več privlačnosti, kot ji je uspelo v Petdesetih odtenkih sive.

_ABS3174.NEF

Toda tako kot bi nevihta razmetala stvari po celotnem otoku dogajanja, tako je tudi ton filma praktično vsepovsod. Nemirno obalo zelo težko žanrsko opredelimo, saj na trenutke gledamo romantični, glasbeni, psihološki in erotični film, prežet s primesmi komedije, trilerja, drame in kriminalke. Vsi ti slogi si stojijo napoti in tako iz minute v minuto menja razpoloženje, kar je tudi njena največja negativna kritika. Zdi se kot, da je režiser želel vstaviti preveč in je to počel s pomočjo improvizacije ter čustvenega afekta. To tezo podpirajo tudi dialogi, ki se na trenutke zdijo precej improvizirani, kar samo po sebi ni slabo, toda tako prehajajo od izredno zanimivih do povsem dolgočasnih in poraja se občutek, da je bilo snemanje nekakšna kombinacija dela in počitnic.

Film v celoti pade v samem zaključku, saj ga odsotnost enega izmed glavnih likov potisne nekaj energijskih nivojev nižje in tudi sama zgodba se zaključi izredno antiklimatično. Poleg tega želi režiser Guadagnino zgodbo malce aktualizirati s problematiko beguncev, ki pa je nekoliko izven konteksta in vsiljena. Glede na to, da gre za režiserja, ki je film posnel v svoji rodni državi, se zdi kar nekaj prizorov prikaza prebivalstva otoka skrajno podcenjevalnih in bi kaj takega prej pričakovali od kakšnega ameriškega ustvarjalca, kot pa od domačina.

Nemirna obala je tako film, ki razočara s svojim pomanjkanjem fokusa in tonsko neenakomernostjo. Ogled je priporočljiv za tiste, ki si želijo malce drugačno filmsko izkušnjo in uživajo ob dobrih igralskih predstavah ter si neizmerno želijo videti premoženje Ralpha Fiennesa, ki, tako kot ostali člani četverice, pokaže svoj delež gole kože. Sam bi iz bere angleško govorečih filmov italijanskih režiserjev lanskega leta raje predlagal že omenjeno Mladost. Četudi sta si filma povečini različna.

bigger-splash-a-21-rcm0x1920u

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x