Ogledano: Mumija (2017)
Metacritic.com3.5
Imdb.com6
Rottentomatoes.com1.7
Filmstart.si3
Pozitivno
  • odlični "tako slabi, da so že dobri" momenti
Negativno
  • obstaja, le da začne novo franšizo
  • zgodba
3.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
2.1

Naslov: Mumija (The Mummy)
Premiera: 7. 6. 2017
Žanr: akcijska pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Russell Crowe
Režija: Alex Kurtzman


OPIS:

Morton (Tom Cruise) in Vail (Jake Johnson) sta lovca na zaklade, ki nekega dne ponesreči odkrijeta skrivnostni sarkofag, kjer počiva starodavna princesa Ahmanet (Sofia Boutella). Ta se uspešno prebudi in začne sejati teror in uničenje po vsem svetu. Morton se znajde sredi bitke za življenje in smrt, ki jo dodatno začini še organizacija skrivnostnega dr. Jekylla (Russell Crowe)


FILMSTART. RECENZIJA:

Družba pravih gospodov, drugi del.

Tom Cruise je ena zadnjih velikih filmskih zvezd, ki so svojim imenom polnile kinoblagajne. Kot mnogi, tudi on deli gledalce na tiste, ki ga naravnost obožujejo pa vse do tistih, ki takoj poiščejo daljinec, ko se njegov obraz pojavi tekom filma. Toda ne glede na to, mu je težko očitati, da snema slabe filme in da se vlogi ne posveti popolnoma v fizičnem smislu. To dokazuje vsak novi film iz njegove franšize Misija: Nemogoče, toda poleg nje igralec zadnja leta servira precej toplo-hladnih izkušenj. Kljub temu je bila novica, da bo obraz na novo obujene franšize Mumija, veliko presenečenje in primer, da se tudi igralec njegovega statusa težko upira trenutnim hollywoodskim trendom.

Nova Mumija je namreč uvod v t.i. Temni univerzum (Dark Universe), alternativo Marvelovemu modelu medsebojno povezanih filmov s stripovskimi junaki. Slednje tukaj zamenjajo legendarne pošasti kot je tudi naslovna mumija, kasneje pa se ji bodo še pridružili Nevidni človek (Johnny Depp), Frankenstein (Javier Bardem) in drugi. Po ogledu filma je prva misel, da bi se Cruise, če se že mora podati v neko megalomansko franšizo, lahko podal k superjunaškim, ki so vsaj konsistentno solidne. Mumija je žal daleč od tega, saj gre za enega najslabših Cruisovih filmov, ki povrhu vsega ni niti pisana njemu na kožo. Gre namreč za akcijsko predelavo istoimenskega pustolovskega filma iz leta 1999, ki pa za razliko od omenjenega nima niti repa niti glave, saj bolj spominja na dve ure trajajoč napovednik za potencialna nadaljevanja.

Režiser Alex Kurtzman, sicer scenarist mnogih visokoproračunskih novodobnih spektaklov kot so Transformerji, Neverjetni Spider-Man in Zvezdne steze, je že pri omenjenih filmih serviral izredno šibke scenarije, ta simptom pa se prenese tudi v njegov drugi režijski poskus, saj je zgodba tako nesmiselna, da bi jo zelo težko povzeli v enostavni osnovnošolski obnovi. Tekom filma lahko najdemo skorajda vsak kliše, ki si ga lahko zamislimo. Tako se npr. “deus ex machina” (enega izmed protagonistov tik pred smrtjo reši tretja oseba) pojavi vsaj trikrat in kot gre pričakovati se Tom Cruise in dežurna blondinka, ki jo tokrat igra Annabelle Wallis, zaljubita pa čeprav to ni nikjer poprej nakazano, par pa poseduje naravnost obupno kemijo.

Da kritika filma ne bo tako črnogleda, je potrebno izpostaviti tudi dobre plati filma. V zadnjih letih smo bili priča filmom, ki so tako spodleteli v svoji nameri, da so se skorajda uvrstili v kategorijo kultnih filmov, ki jih gledalci obožujejo ker so tako slabi. Bogovi Egipta (Gods of Egypt, 2016, Alex Proyas) in Kitajski zid (The Great Wall, 2016, Yang Zhimou) sta lep primer tega, toda slednja sta bila za kanček preveč dolgočasna, da bi bila vredna ponovnega ogleda. Tega pri Mumiji ni, saj je dogajanje hitro tempirano in polno akcijskih ter humornih vložkov. Varno bi bilo staviti, da tako bizarnega prizora kot je žgečkanje Toma Cruisa s strani Sofie Boutelle, ki je sicer zelo bleda mumija, v letošnji poletni sezoni ne boste videli. Naravnost absurdna je tudi izmenjava večine dialoga, ki vrhunec doseže v huronsko smešni enovrstičnici, ki jo izusti Cruise preden pokonča glavno antagonistko filma.

Mumija

Tako se po ogledu filma glasita dve veliki vprašanji. Kaj za vraga je mislil Tom Cruise, ko je sprejel vlogo v tem filmu, in ali je film vreden ogleda. V kolikor je vaše oko polno cinizma in zna uživati tudi v nenamernemu humorju, potem je Mumija prav gotovo dober izgovor za porabo dveh ur vašega časa. Objektivno gledano pa je to zagotovo še en obupan poskus vzpostavitve nove franšize (isti studio je nekaj podobnega že poskušal z Drakulo izpred nekaj let), ki pa bo najverjetneje strmoglavila že po prvem filmu. Kar se pa tiče prvega vprašanja. Po filmu sodeč sta se oba prekaljena mačka Cruise in Russell Crowe, ki ima v filmu pomembno vlogo, med snemanjem očitno neverjetno zabavala, kar je vidno tudi v končnem rezultatu.

Subscribe
Obvesti me
guest
4 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
filmoljub
3 leta nazaj

“[] … pa vse do tistih, ki takoj poiščejo daljinec, ko se njegov obraz pojavi tekom filma.”

Ha ha, kaže, da si opisoval mene. 🙂 Sinoči sem pozno zvečer deskal po TV kanalih, če bi bilo kaj zanimivega, pa nekje naletim na prvega Jacka Reacherja (2012) Kot bi rekel Keanu: Whoa. Kakšen šit od filma. Ki ga niti Robert Duvall ne more rešiti (medtem ko bi Wernerja Herzoga morali dati na režiserski stolček, namesto pred kamero, slabše gotovo ne bi moglo biti).

filmoljub
3 leta nazaj

Saj prav to mu najbolj zamerim (razen dejstva, da je fanatični scientolog). V “Rojen 4. julija”, “Magnoliji”, “Široko zaprtih očeh” in še kje (Show me the money!) je bil več kot spodoben, potem pa mu je očitno začelo iti na otročje. Presežek testosterona ali pa huda frustracija, s katero kompenzira kakšen manko na katerem drugem področju. V vsakem primeru: Tomči Kurči, bruh. 😡 Jaz sem ga že odpisal.

4
0
()
x