Ogledano: Možje X: Apokalipsa (2016)
Metacritic.com5.2
Imdb.com7.5
Rottentomatoes.com4.8
Filmstarts.si5
Pozitivno
  • Quicksilver in ostala "mularija"
  • Magnetova zgodba
Negativno
  • Apokalipsa
  • slabo tempiranje zgodbe
  • prekomerna uporaba računalniških efektov v zadnji tretjini
5.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
7.2

B1_Xmen_Apocaylpse_FINAL_SLO
Naslov: 
Možje X: Apokalipsa (X-Men: Apocalypse)    
Premiera:
 19. 5. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 akcija, pustolovščina, stripovski
Država:
ZDA
Igrajo: 
James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac, Nicholas Hoult, Evan Peters
Režija: 
Bryan Singer


OPIS:

Prvi mutant na svetu, En Sabah Nur (Oscar Isaac), se po stoletjih spanca prebudi z namenom, da ustvari nov svetovni red. S tem namenom rekrutira štiri zveste podložnike, med katerimi se znajde tudi Magneto (Michael Fassbender). Temu se zoperstavi Raven/Mystique (Jennifer Lawrence), ki se tega loti s pomočjo Profesorja Xavierja (James McAvoy) in mlade ekipe “Možje X”.


FILMSTART. RECENZIJA:

Možje X so leta 2000 postavili dobre temelje za prihajajočo ero stripovskih filmov in za razliko od sodobnikov Batmana in Spidermana s podobno ekipo tudi obstali vse do danes. Seveda ni šlo brez vzponov in padcev, toda z nekaj pametnimi scenarističnimi in ustvarjalnimi triki so speljali franšizo na zeleno vejo ter popravili nekaj grehov iz preteklosti. Tudi za tokratni film se je vrnil Bryan Singer, ki še ni posnel slabega filma o slavnih stripovskih mutantih in je tudi sam tekom hollywoodske kariere ugotovil, da se najbolj udobno počuti ravno v dotičnem svetu. Dnevi prihodnje preteklosti so poželi ogromno pohval in lestvico za prihajajoče filme postavili visoko. Morda malce previsoko.

Zgodba je nekakšna predhodnica tiste, ki jo spremljamo v prvih Možeh X. Profesorjeva šola za nadarjene je v polnem teku in tudi James McAvoy je popolnoma prevzel vlogo učitelja in zopet dokazal, da gre za čudovitega igralca. V njegovi družbi najdemo nekaj starih znancev, ki pa so tokrat v veliko mlajših oblikah, kot smo jih gledali v prvih filmih. Izbira igralcev je bila odlična in tako je Nightcrawler ravno tako izvirno simpatičen kot v X2, Tye Sheridan (Mud) kot Scott Summers veliko bolj “frajerski” od Marsdena, tista, ki najbolj preseneti, pa je Sophie Turner v vlogi Jean Grey, saj med filmom ni ne duha ne sluha o Sansi iz Igre prestolov. Mladi mutanti so zagotovo eden izmed vrhuncev filma in si delijo več kot zavidljivo kemijo, toda Quicksilver Evana Petersa je tisti, ki zopet ukrade ves šov. Prizor ob spremljavi pesmi Sweet Dreams skupine Eurythmics, v katerem pokaže vso svojo hitrost, je zlahka najboljši v filmu, toda kaj, ko je skorajda povsem enak kot tisti v Dnevih prihodnje preteklosti, le pesem iz sedemdesetih zamenja tista iz dekade kasneje. Toda ne menjaj konja, ki zmaguje …? Njegova vloga je zasluženo večja kot v prejšnjem filmu in tako igralec postaja popolnoma zasluženo izredno prepoznaven obraz franšize. Za razliko od nekaterih drugih.

1401x788-x-men-apocalypse-DF-08349_08350_R_rgb

Tako beseda nanese na zvezdnico Jennifer Lawrence in njeno Mystique, katero ustvarjalci želijo potisniti povsem v ospredje franšize, čeprav njen lik ni bil nikoli tako pomemben. Lahko bi rekli, da je igralka v velikih spektaklih, za razliko od stvaritev, ki jih pripravlja v lovih za filmske nagrade, precej povprečna, to pa se še posebej pokaže v Apokalipsi. Že v napovednikih je delovala malce naveličano in nič drugače ni v filmu. Večino časa jo vidimo v njeni človeški obliki, za kar tudi tekom filma dobimo pojasnilo, toda iz letala je vidno, da je od govora “mutantka in ponosna” iz Prvega razreda na njen račun priteklo ogromno število zelencev in oskarjevskih nominacij, da sploh ne omenjamo igralkinega ega.

Najzanimivejši lik filma je zopet Magneto, ki ga spet upodobi Michael Fassbender. Ključen prizor, ki ga ima s svojo družino, je čustveno nabit in gotovo eden izmed vrhuncev filma. Žal je po tem, ko se pridruži Apokalipsi, njegova prisotnost preveč omejena, toda še vedno je njegova zgodba izpeljana in zaključena več kot solidno in bi si je želeli še več. V vseh filmih franšize je bilo najbolj zanimivo ravno razmerje med Profesorjem in Magnetom, zato se zdi kar malce potratno, da ju ustvarjalci takole omejujejo in dajejo prednost drugim, manj zanimivim likom.

Pot nas tako zanese do naslovnega zlobneža, ki je veliko razočaranje. Povsem nezastrašujoč, klišejski in dolgočasni zlikovec, katerega načrt je uničiti svet. En Sabah Nur oz. Apokalipsa bi moral imeti veliko prezenco, toda tudi s pomočjo slabšega dialoga, ki je povrhu vsega izgovorjen nadvse klišejsko, in malce ponesrečenega videza mu to ravno ne uspeva. Večino filma tako zbira svoje nove štiri jezdece apokalipse, katerim nato dizajnira obleke, toda na koncu se izkaže, da za izvedbo načrta svojih podanikov sploh ne bi potreboval. Tudi vsi jezdeci  niso kaj prida izkoriščeni in so z izjemo Magneta izredno enodimenzionalni. Apokalipso je upodobil eden najbolj vročih igralcev ta hip, Oscar Isaac, ki pa je popolnoma neizkoriščen in bi ga lahko nadomestili s komerkoli na planetu. Igralčeva predstava je izredno slaba in gre za najslabšega stripovskega antagonista v zadnjih letih. Tudi Lex in mnogi že zdavnaj pozabljeni Marvelovi zlikovci so se odrezali bolje.

Od lika Apokalipse pa k Apokalipsi sami. Film potrebuje kar nekaj časa, da začne lepo teči, saj večinoma spremljamo Apokalipsino iskanje talentov (tu izstopa preobrazba Angela v Archangela ob spremljavi divje The Four Horsemen legendarne Metallice), ki vodi v grandiozni zaključek. Zadnja tretjina je seveda velikim stripovskim spektaklom primerna, z velikansko bitko in razdejanjem epskih razsežnosti – tudi najnovejši Možje X so podlegli temu trendu. Rezultat je prekomerna uporaba računalniško generirane scenografije in efektov, kar samemu filmu odvzame ogromno človeškosti. Ne glede na to, da nas pred pričetkom bitke film z uničevanjem mnogih svetovnih znamenitosti opomni, da gre za konec sveta, se zdi spopad dobrega in zla zelo odmaknjen, kot da se sploh ne bi dogajal na Zemlji. Manjka več človeškega elementa, ki dela Može X tako drugačne od ostalih stripovskih franšiz. V tem filmu je to žal odsotno, saj ga nadomesti otopelost in pustost, ki z izjemo lika ali dveh izpade izredno zdolgočaseno. Tekom filma se na vsake toliko pojavijo tudi prizori iz predhodnika Možje X: Prvi razred, ki pa nas dejansko bolj opominjajo na veliko boljši del franšize od tega. Dolžina igralnega časa bi lahko bila precej krajša in mnoge prizore, tudi tistega, ki nas odpelje na obisk k nadvse znanemu obrazu franšize in ki spada v kakšen drug film, bi lahko skrajšali ali pa povsem izrezali iz filma.

xmen-apocalypse-gallery-01-gallery-image

Možje X: Apokalipsa je precejšnje razočaranje glede na talent, ki je v filmu prisoten.  Zdi se, kot da je večina ekipe naveličana snemanja tovrstnih filmov in tako ta kot celota ne ponudi presežkov. Gre za dokaj nepotreben del franšize, ki z izjemo nekaj novih igralcev ne prinese ničesar novega in pusti le malo posledic ter je manjši korak nazaj glede na delo, ki so ga pri studiu opravili po nekaj polomijah. Tekom filma ima mlada ekipa pogovor o najboljšem delu Vojne zvezd in Jean Grey samoreferenčno pripomni, da se lahko vsi strinjamo, da je tretji del vedno najslabši. Temu lahko pritrdimo tudi mi, zaželimo več sreče prihodnjič in svetujemo, da si lahko z veseljem vzamejo kako leto več za snovanje naslednjega projekta. Saj ni potrebno, da vsako leto vidimo novo nadaljevanje.

Ogled je omogočil Kolosej Ljubljana.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x