Ogledano: Mož iz agencije U.N.C.L.E. (2015)
Metacritic.com5.6
Imdb.com7.4
Rottentomatoes.com6.9
Filmstart.si5.4
Pozitivno
  • Retro izgled
  • Henry Cavill
Negativno
  • Ritchiejeva režija razočara
  • Nezanimiva zgodba
  • Pozabljiva antagonista
6.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
7.7

the-man-from-uncle-poster-2-810x1200

Naslov: Mož iz agencije U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E.)
Premiera: 20. 8. 2015 (Slovenija)
Žanr: akcija, komedija
Država: ZDA, Združeno kraljestvo
Igrajo: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki
Režija: Guy Ritchie


OPIS:

Zgodba nas popelje v šestdeseta leta prejšnjega stoletja in v teh težkih časih hladne vojne morata predstavnika dveh nasprotujočih si velesil združiti moči, da premagata ostanke nacističnega režima. To sta ameriški agent Napoleon Solo (Henry Cavill) in ruski vohun Ilya Kuryakin, ki s pomočjo Nemke Gaby (Alicia Vikander) preprečita izdelavo atomske bombe bogatašinji Victorii (Elizabeth Debicki).


FILMSTART. RECENZIJA:

V letošnjem letu je bilo že kar nekaj filmov, ki so se lotili vohunske tematike in se ji tudi poklonili, pri čemer so bili nekateri uspešnejši od drugih. Med drugim se je zadeve lotil tudi slavni britanski režiser Guy Ritchie, in sicer v obliki predelave televizijske serije iz šestdesetih Mož iz agencije U.N.C.L.E. Ritchie, ki je v začetku svoje kariere predvsem s filmoma Morilci, tatovi in dve šibrovki (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) in Pljuni in jo stisni (Snatch) veljal za nekakšnega britanskega Tarantina, tako nadaljuje trend izdelave hollywoodskih visokoproračuncev, ki ga je začel  nekaj let nazaj z akcijsko predelavo Sherlocka Holmesa z Robertom Downeyem v naslovni vlogi.

Za tokratni film je glavne vloge namenil mlajši generaciji igralcev, med katerimi lahko najdemo trenutnega Jeklenega moža Henryja Cavilla, malce manj uspešnega Armieja Hammerja (nekaj let nazaj pogorel s filmom Osamljeni jezdec) in letošnje odkritje Hollywooda Alicio Vikander, ki je blestela v Ex Machini. Vsi skupaj se odrežejo zelo solidno, med njimi še najbolj izstopa Cavill, ki zelo uživa v vlogi “bondovskega” vohuna, in ni čudno, da se ga je v preteklosti omenjalo v vlogi najslavnejšega vohuna na svetu. Ponavadi precej lesenemu Hammerju vloga okornega Rusa pristaja, saj tako zakrije manko karizme, toda navkljub zelo solidnim posameznikom se na trenutke zdi, da med glavnima igralcema primanjkuje potrebne kemije, da bi povzdignila film na višjo raven. To sicer uspešno rešuje Vikanderjeva in nekaj lahkotnejših prizorov para na terenu, toda žal še vedno njuna lika nimata česa zapomljivega, širše gledano.

maxresdefault

Mož iz agencije U.N.C.L.E. je nekakšen Ritchiejev poklon šestdesetim in vohunskim filmom tistega časa, zato sta temu primerni tudi scenografija in kostumografija, ki odlično zajameta obdobje in na trenutke kar malce spominjata na modno revijo. Lahkotnejši ton filma z občasnim pretiravanjem tudi zelo stereotipno zajame videz in značaj različnih evropskih narodov, kar je dostikrat videti prebrisano, toda na trenutke je pa zelo moteče.

Ritchie, ki je znan po svojevrstnem načinu rezov, tokrat s svojo tehniko precej razočara. V določenih prizorih pretirava z uporabo glasbe in to napako ponovi prevečkrat. Tudi njegov zaščitni znak nekakšnega “rewind, flashback (ne spomnim se primernega izraza)” delov prizorov je prvič zelo efektiven, toda ves čar izgubi pri nadaljnjih nekaj ponovitvah, ki so povsem nepotrebne. Akcijski prizori so solidni, izstopa predvsem uvodni prizor v vzhodni Nemčiji. Kot zanimivost pa lahko omenimo še, da že v prvi minuti filma zasledimo dva identična kadra, ki smo ju v filmih letos že videli (jedrska eksplozija v uvodni špici Pobesnelega Maxa in Checkpoint Charlie iz Mosta vohunov). To definitivno ne namiguje na Ritchiejevo neizvirnost, toda na hollywoodsko recikliranje določenih tem.

D3S_2026.DNG

Največja pomanjkljivost filma je zagotovo sama zgodba, ki je skrajno nezanimiva in naredi celoten izdelek rahlo dolgočasen. To je zagotovo posledica same neizvirnosti zgodbe in tudi dejstva, da sta glavna antagonista popolnoma bleda in je njuna najbolj izstopajoča lastnost znamka oblačil, ki jo med filmom nosita. Svoj delež nosi tudi Ritchie, ki v določenih prizorih povsem nelogično upočasni dejanja glavnih junakov, toda brez kakšne funkcionalnosti (morda poizkus humorja?). Poleg tega smo pa scenarij, v katerem mora vohun najti zlobca z atomsko bombo, videli že neštetokrat (tudi letos v Vohunki) in enostavno mora v letu 2015 ustvarjalec ponuditi kakšen presežek več  v primeru take zgodbe. V tem filmu tega žal nismo videli.

Mož iz agencije U.N.C.L.E. ima svoje trenutke in resda ni najslabši film britanskega režiserja (se še kdo spomni njegove kolaboracije s takratno ženo Madonno?), toda zagotovo ne doseže prebrisanosti njegovih začetnih kriminalk ali pa zabave Sherlockov. Če si želite veliko boljši vohunski poklon starejšim filmom žanra, vam priporočamo ravno tako letošnjega Kingsman: Tajna služba.

XXX MAN UNCLE MOV JY 1187 .JPG A ENT

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x