Ogledano: Most vohunov (2015)
Metacritic.com8.1
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com9.3
Filmstart.si7.2
Pozitivno
  • Tom Hanks in Mark Rylance
  • Zelo dobra režija Spielberga
  • Odlična uvodna sekvenca
Negativno
  • Premalo globine v zgodbi in likih
  • Ameriški pogled na svet
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.5

B1_BridgeOfSpies_SLO
Naslov:
Most vohunov (Bridge of Spies)
Premiera: 26.11.2015 (Cineplexx, Kino Bežigrad)
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda, Austin Stowell
Režija: Steven Spielberg


OPIS:

Hladna vojna se bliža vrhuncu in ZDA aretirajo domnevnega sovjetskega vohuna Rudolfa Abela (Mark Rylance). Država ne želi prikazati sojenja kot nepravičnega, zato zadolžijo odvetnika Jamesa B. Donovana (Tom Hanks), sicer strokovnjaka za zavarovalniško pravo, da brani Abela. Donovan se loti primera nadvse profesionalno, kljub posledicam, ki ga utegnejo doleteti in stvari se kasneje še dodatno zapletejo, ko Sovjeti ujamejo enega izmed ameriških vojakov (Austin Stowell).


FILMSTART. RECENZIJA:

Tom Hanks in Steven Spielberg sta elementa, ki ponavadi zagotavljata zelo dober film. Če se vrnemo k njunim preteklim sodelovanjem, ne moremo zgrešiti mojstrovine Reševanje vojaka Ryana, ki je eden najboljših vojnih filmov v zgodovini, kasneje pa sta posnela še zelo dobrega Ujemi me, če me moreš in solidni Terminal. Resda so njuni najboljši časi že mimo, toda samo že zaradi preteklih del si Most vohunov zasluži popolno pozornost, da ne omenjamo sodelovanja bratov Coen pri scenariju. Sestavine so torej odlične, toda ali je tudi sama jed taka?

Ne glede na to, če vam je Spielberg všeč ali ne, mu je potrebno priznati vrhunsko režijo. Tega elementa ne moremo oporekati niti njegovim slabim filmom, tako da je to že kar samoumevno pred ogledom vsakega naslednjega filma tega režiserja. Tudi tokrat nas 68-letnik ne razočara, saj je ustvaril zelo lep film, poln odličnih rezov ter ostalih režiserskih prijemov. Še posebej je potrebno pohvaliti uvodnih nekaj minut, v katerih spoznamo enega glavnih likov filma, domnevnega vohuna Rudolfa Abela. Tudi, če ne bi vedeli kdo je režiser filma, se enostavno začuti njegov prijem.

BRIDGE OF SPIES

To lahko tudi trdimo za glavnega igralca Toma Hanksa, ki bilo lahko vsak dan tako vrhunsko odigral vlogo odvetnika Donovana. Oskarjevec se odlično počuti v vlogi in lahko bi rekli, da je kot ustvarjen zanjo. Resda poleg njega tokrat ni kakšnih velikih filmskih zvezd, toda šov mu skorajda ukrade Mark Rylance, ki se odlično odreže v vlogi Rudolfa Abela in je eno večjih filmskih odkritij letošnjega leta. Sicer je ta trditev malce krivična, saj gre za enega najboljših odrskih igralcev na svetu, ki pa bi brez večjega problema lahko osvojil filmski svet. Kot Abel je zelo hudomušen, subtilen ter skrivnosten in zagotovo si drugo leto lahko obeta svojo prvo nominacijo za oskarja.

Toda kar je v tem filmu prednost, je hkrati tudi slabost Hanksa in Spielberga. Predvsem Spielberg v zadnjih petnajstih letih ni ustvaril zares vrhunskega filma in Most vohunov ni nič drugačen. Sama zgodba filma je zelo predvidljiva in ne ponudi prav veliko suspenza, saj je glede na tematiko in ustvarjalca izzid znan že vnaprej. Zanimivo je dejstvo, da sta scenarij pomagala spisati brata Coen, ki v svoji karieri blestita vse prej kot po povprečnih filmih, toda pri Mostu vohunov žal ni čutiti veliko njune drznosti. Podobno težavo predstavlja Hanks, ki je resda zelo dober v vlogi in je eden najbolj simpatičnih igralcev v zgodovini, toda obenem je to tudi dvorezen meč, saj zelo težko igra like, ki niso povsem običajni in simpatični. V tem filmu tako zopet bolj kot njegov lik, vidimo igralca samega, kar po eni strani zagotovo ni slabo, toda še bolj fascinantno bi bilo videti kakšno drznejšo vlogo dvakratnega oskarjevca.

BRIDGE OF SPIES

Most vohunov je tudi zelo patriotski film, ki sicer v prvi polovici še poizkuša kritizirati svojo vlado, toda v nadaljevanju žal preveč zaide v črno-beli svet. Prikaz komunističnih držav je kar malce stripovski, saj so le-te povsem sovražne do zahodnjakov in to se ne pozna samo pri ljudeh, ampak tudi pri stvareh kot je vreme. Tako se sprehodimo od ledenih temperatur v Vzhodni Nemčiji in do popolnega sončnega vremena v ZDA. Resda zgodovina ni vedno najboljša scenaristka (film je namreč osnovan na resnični zgodbi), toda v tem filmu tudi povzroča nekaj težav pri tempiranju zgodbe, ki v drugi polovici deluje v eni prestavi nižje, kot v prvi. Samemu filmu in likom primanjkuje tudi prepotrebna čustvena nota, ki bi gledalcu med ogledom dodala še boljšo izkušnjo

Za vse oboževalce Stevena Spielberga in Toma Hanksa je Most vohunov izkušnja, ki ne razočara. Film odlikuje izredno dobro igranje in režija, toda celotnemu izdelku primanjkuje nekaj več poguma, da bi prešel iz kategorije zelo solidno, v kaj več. Sama tematika in zasedba bo najverjetneje kotirala visoko pri nominacijah za prestižne oskarje prihodnje leto, toda z izjemo Marka Rylanca, bodo ostali najverjetneje v vlogah statistov. Spielberg se bo za naslednji projekt za spremembo oddaljil od svojih dram in se bo zopet lotil poletnega visokoproračunca in upajmo, da nam bo tokrat zopet postregel z odličnim izdelkom, na katerega čakamo že nekaj časa.

Brooklyn lawyer James Donovan (Tom Hanks) is an ordinary man placed in extraordinary circumstances in DreamWorks Pictures/Fox 2000 Pictures' dramatic thriller BRIDGE OF SPIES, directed by Steven Spielberg.

Subscribe
Obvesti me
guest
7 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
David Kotar
Admin
5 leta nazaj

Se popolnoma strinjam z recenzijo. Spielberg je prinesel v film svoje značilno dobre tehnike snemanja. Nekatere scene so bile zopet perfektno dolge, tako imenovani Spielbergovi Onerji. Tudi začetek filma je imel pravi “Catch me if you can” občutek. Izgled filma je seveda tudi odličen.
A na žalost je prinesel tudi svoje napake in pretiravanja v film. Tipičen primer so dve identični sceni, ko sedi Hanks na vlaku in bere časopis tako kot ostali potniki. S tem da prejema v prvi sceni sovražne poglede, na koncu filma pa tople nasmehe. Seveda so vsi potniki v obeh scenah isti in vedno na istih sedežih. No ja, to je ta tipičen Spielbergov primer, ki je mogoče malo zastaral, cheesy in čisto odveč.
Bridge of spies ima torej dobre in slabe strani, vendar je še vedno zelo dober in priporočljiv film. Pa še kot opozorilo; film ima ogromno zares ogromno dialoga. Kar verjamem, da ne bo vsakemu po godu.

trackback

[…] Ogledano: Most vohunov (2015) […]

trackback

[…] Ogledano: Most vohunov (2015) […]

trackback

[…] napovednik naslednjega projekta režiserja Stevena Spielberga, ki nam je letos postregel z dramo Most vohunov. Tokrat se bo lotil adaptacije otroške zgodbe The BFG (Big Friendly Giant), v Sloveniji znano pod […]

Aleksandar Gavrić
Aleksandar Gavrić
5 leta nazaj

Film je soliden, a kot že v recenziji napisano predvidljiv, morda zato, ker smo videli že nekaj filmov Spielberg (režiser) in Hanks (glavni igralec).
Hanksu je vloga, ‘malega človeka’, ki pa s svojimi dejanji kaže morda celo pretirano moralno držo (v Reševanju vojaka Ryana je v resnici navaden učitelj, a na bojišču se izkaže kot pravi vodja).
Druga stvar, ki se mi je zdela zelo tipično ‘Spielbergska’ je soundtrack (čista, plemenita klasična glasba, kot smo jo slišali tudi v Schiendlerjevem seznamu).
Značilnosti Amerike in Sovjetske zveze so prikazane ‘stereotipno’, sta pa ostala v spominu dva prizora, ki delujeta v odnosu do GDR (German Democratic Republic) posmehljivo. Prvi je kjer, se Ott pompozno oglasi na napačno slušalko. Drugi pa je proti koncu filma, ko Vogel pripelje ameriškega študenta in se želi rokovati z američanom, ki pa ga popolnoma ignorira.

Priporočam vsem, ki jih daje nostalgija po tematiki hladne vojne, pa še po resnični zgodbi je posnet.

trackback

[…] ste ga lahko občudovali v BBC-jevi mini-seriji Volčji dvorec, nazadnje pa ujeli v Spielbergovem Mostu vohunov. Medtem ko si omenjenega, kot tudi Branagha, z lahkoto predstavljamo v vlogi uglajenih […]

trackback

[…] ki je za vlogo v Spielbergovi drami Most vohunov prejel svojo prvo nagrado Akademije, je trenutno prisoten v prvih napovednikih za letošnji […]

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x