Ogledano: Molk (2016)
Metacritic.com7.9
Imdb.com7.5
Rottentomatoes.com8.4
Filmstart.si8.5
Pozitivno
  • režija
  • bogata vsebina
  • nekaj odličnih izmenjav dialoga
Negativno
  • nekaj zadnjih prizorov je odveč
  • izbira ameriških igralcev za vloge Portugalcev
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.4


Naslov:
Molk (Silence)
Premiera: 7. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: ZDA, Tajvan, Mehika
Igrajo: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Issei Ogata
Režija: Martin Scorsese


OPIS:

Japonska v 17. stoletju. Pokristjanjevanje dežele vzhajajočega sonca se je povsem ustavilo, saj so tamkajšnje oblasti začele kruto preganjati kristjane in eden tamkajšnjih vplivnejših misijonarjev je tudi oče Fereira (Liam Neeson), ki naj bi se odpovedal veri. Njegova varovanca Rodrigues in Garupe (Andrew Garfield in Adam Driver) temu ne verjameta in se sama odpravita na Daljni vzhod poiskati resnico.


FILMSTART. RECENZIJA:

Martin Scorsese je eden največjih režiserjev vseh časov, ki tudi na stara leta niza uspeh za uspehom, tako med kritiki kot tudi gledalci, obenem pa je daleč najbolj konstanten preostali član t.i. novega Hollywooda. Zato je še toliko večje presenečenje, da je njegov najnovejši film Molk ostal povsem spregledan med razglasitvijo letošnjih oskarjevskih nominirancev. Nič kaj drugače ni bilo med gledalci, saj si je v tednu izida več gledalcev priborila obupna januarska grozljivka The Bye Bye Man (Stacy Title, 2017), da slovenskih petdesetih odtenkov niti ne omenjamo.

Odgovor na ta misterij lahko ponudi dejstvo, da v tokratnem Scorsesejevem filmu glavna vloga ne pripada gostobesednemu Leonardu DiCapriu, in namesto tega smo priča mirni, inteligentni ter skorajda triurni verski drami. Režiserjev življenjski projekt, katerega je pripravljal skorajda dvajset let, toda zaradi težav s financiranjem, ga je posnel šele danes, je adaptacija istoimenske knjižne predloge Shusakuja Enda in je totalno nasprotje trenutnega stanja v Hollywoodu. Dandanes se enostavno ne splača vložiti štiridesetih milijonov dolarjev v film, ki se ne odvija v zahodnem svetu in v katerem je z izjemo treh hollywoodskih znanih obrazov, glavnina igralcev Japoncev. Poleg tega je treba priznati, da so verski epi postali skorajda arhaični pa čeprav smo bili lani s filmoma Ben Hur (Timur Bekmambetov) in Greben rešenih (Hacksaw Ridge, Mel Gibson) priča določenim producentskim poskusom, da jo zopet približajo gledalcem.

Toda za razliko od omenjenih filmov je ta obdelana precej bolj okusno in inteligentno. Molk vseskozi gledalca postavlja pred izzive, ki ne ležijo samo pred protagonistom Rodriguesom, toda tudi pred preganjalci Japonci. Za razliko od zadnjega Gibsonovega filma, tu Japonci kljub vsem krutostim niso prikazani kot živali, ampak kot ljudje s svojimi argumenti. To se še najbolj prikaže v najboljšem prizoru filma, ko si inkvizitor Inoue in duhovnik Rodrigues humorno in metaforično podajata argumente glede prisotnosti krščanstva na Japonskem. Scorsese za razliko od letošnjega oskarjevskega nominiranca tudi ne pridiga in ne riše sveta v črno-belih kontrastih, kar bi se kaj hitro lahko primerilo. Najlepši primer je pri samem glavnem liku, ki goreče veruje in je nedvomno dobrega srca, toda le najbolj nerazgledan gledalec ne bi ob vseh prizorih njegovega trpinčenja pomislil samo na zgodovino našega kontinenta in španske inkvizicije, ki je počela podobno grozne stvari.

Scorseseju zagotovo ni možno očitati tehnično vrhunsko posnetega filma, saj ga odlikujejo daljši prizori, odlično gibanje kamere in prelepa fotografija (edina oskarjevska nominacija), ki spominjajo na kak film iz petdesetih ali šestdesetih let prejšnjega stoletja. V primerjavi s Povratnikom (The Revenant, Alejandro G. Innaritu, 2015) se vse omenjene prvine ne izpostavljajo tako kot pri lanskem oskarjevskem nominirancu, saj so izpeljane veliko bolj subtilno. Igralske predstave so vse po vrsti impresivne, izpostaviti velja predvsem zahodnjakom neznana Tadanobuja Asana in Isseija Ogato, medtem ko hollywoodska imena v obliki trojice Garfield, Driver in Neeson opravijo svoje delo izredno dobro, toda težko se je znebiti občutka, da sta bila predvsem Garfield in Driver morda malce slabši izbiri za njuni vlogi, glede na to, da upodabljata Portugalca. Tako sta bila v preteklosti za vlogi mišljena Gael Garcia Bernal in Benicio del Toro, ki se zdita veliko primernejša, toda predolgo odlašanje s projektom je dalo drugačen končni rezultat.

Najnovejši projekt Martina Scorseseja je tako odlična študija vere, ki je tematsko izredno bogata in lahko ponudi različnim tipom gledalca tudi različna videnja filma ter je v tem pogledu, kljub popolnoma različnemu žanru, primerljiva z grozljivko Čarovnica (The VVitch: A New-England Folktale, Robert Eggers, 2015). Skorajda triurni igralni čas utegne marsikoga odvrniti od ogleda in resnici na ljubo so predvsem končni prizori morda malce nepotrebni, toda vsak ljubitelj filma in njegove umetniške vrednosti, bi mu moral ponuditi priložnost. Nezaslužena prezrtost pri nagradah Akademije pa je definitivno rezultat same tematike, kot tudi dejstva, da je film za letošnje Oskarje enostavno preveč bel (v glavni vlogi gledamo belca in ne temnopoltega igralca), po drugi strani pa tudi premalo (japonsko okolje namesto klasične belske drame).

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
kritik
kritik
4 leta nazaj

Dolgočasen film za umret. Eden najslabših filmov martina scorseseje. Ne vem kaj je gledal ali kadil avtor te recenzije

Sajmon
Sajmon
3 leta nazaj
Reply to  kritik

Zame pa eden top filmov zadnjih 10 let. Čisti filmski užitek. Morda tudi zato, ker mi je tema zanimiva.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x