Ogledano: Mojstri iluzij 2 (2016)
Metacritic.com4.8
Imdb.com7.1
Rottentomatoes.com3.4
Filmstart.si4
Pozitivno
  • Igralska zasedba
Negativno
  • neumen scenarij s povsem nemogočimi stiuacijami
  • polno preobratov, ki so povsem očitni
  • površno spisani liki
4.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
6.0

NoeYouSee2_223x324px
Naslov: 
Mojstri iluzij 2 (Now You See Me 2)
Premiera:
 15. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 triler, kriminalka
Država:
ZDA
Igrajo: 
Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Lizzy Caplan, Daniel Radcliffe
Režija: 
John M. Chu


OPIS:

Približno leto dni po spektaklih, kjer so Jezdeci izvajali čarovniške trike in obenem opravljali “robinhoodovska” dela, se skupinica vrne na velike odre z namenom, da se loti popravljanja novih krivic. Toda med predstavo so izdani in sedaj je njihova naloga ugotoviti, kdo stoji za tem ter obenem ostati tesno povezana druščina.


FILMSTART. RECENZIJA:

Filmi o čarovnikih so lahko zelo zanimivi, saj ponujajo možnosti za raznolike zgodbe. Leta 2006 sta Skrivnostna sled (The Prestige) Christopherja Nolana in Iluzionist (The Ilusionist) Neila Burgerja postavila lestvico precej visoko. Sedem let kasneje se je v kinematografih pojavil zanimiv projekt Mojstri iluzij (Now You See Me) z izredno kvalitetno igralsko zasedbo, ki pa se je kljub obetom ob koncu izkazal za veliko bolj lahkotnega in za lase privlečenega od prej omenjenih, kar samo po sebi ni nujno slabo. Film je bil finančni hit, kar dandanes avtomatično pomeni nadaljevanje.

Večina igralske zasedbe se je vrnila tudi za drugi del in lahko rečemo, da so, podobno kot v predhodniku, najboljši del filma. Resda je karakterizacija (predvsem konjeniške četverice) zopet enodimenzionalna, toda kvartet pritegne gledalca s svojo karizmo in medsebojno kemijo. Lizzy Caplan, ki nadomesti Islo Fisher, je solidna popestritev Jezdecev, največ globine pa je spet namenjeno liku Marka Ruffala, ki je zopet v ospredju celotne zgodbe. Daniel Radcliffe je dežurni zlobnež, toda z izjemo reference ustvarjalcev na najbolj slavnega filmskega čarovnika Harryja Potterja nima prav veliko zanimivih lastnosti, medtem ko sta veterana Michael Caine in Morgan Freeman na avtopilotu in bodo največji čarovniški trik opravili dolarji na njunem bančnem računu.

Now-You-See-Me-2-pic-12

Režija filma je bila zaupana ustvarjalnemu geniju Johnu M. Chuju, ki nam je pričaral zimzelene klasike, kot so G.I. Joe: Maščevanje (G.I. Joe: Retaliation), Jem in hologrami (Jem and the Holograms) ter dokumentarec Justina Bieberja Nikoli ne reci nikoli (Justin Bieber: Never Say Never). Temu primerna je tudi režija in sama kvaliteta filma. Akcijski prizori so hitro rezani in polni tresoče kamere ter brez fokusa, medtem ko je tempo filma sicer zelo hiter in gledalca ne dolgočasi, toda to je namenjeno temu, da se scenaristične težave pometejo pod preprogo.

Prvi del se je končal s precej neverjetnim zasukom in je bil poln scenarističnih lukenj. Nadaljevanje ta konec in razmerja med nekaterimi liki malce obrne na glavo ter vse praktično nemogoče trike še nekajkrat pomnoži. Tako so Mojstri iluzij 2 polni nesmisla in scen, ki so v filmu zato, da se ta lahko sploh zgodi. Osebe, ki še pred petnajstimi urami niso vedele, da bodo na drugem koncu sveta, tam poznajo vsak kotiček mesta, v katerem lahko ob poljubnem akcijskem prizoru povsem neverjetno uženejo nasprotnike. Venomer se najde kakšna luknja, v kateri lahko čarovnik izgine, in lahko bi rekli, da je (seveda ne namenoma) to lepa paralela s scenarijem, ki je poln takšnih ali drugačnih vrzeli. Vsi preobrati so vidni iz letala (dobesedno), triki so repetitivni, absurd pa doseže vrh, ko se ob razpletu dogajanja ekipa celo trudi obrazložiti nekaj najbolj očitnih potegavščin, medtem ko je ostalih 95 odstotkov filma povsem nepojasnjenih. Ob grajanju velja omeniti še uvedbo lika dvojčka Woodyja Harrelsona, ki je tako iritanten in “risankast”, kot je njegov brat na drugi strani soliden.

Mojstri iluzij ponovno niso “ne tič ne miš”. Čarovniki nimajo magičnih moči, a njihov film izpade bolj stripovski od vseh sedmih letošnjih. Gre za praznik pisanja neumnih scenarijev. Ocena ni nižja zaradi dejstva, da se film jemlje precej lahkotno in je namenjen zabavi, ki jo zlahka doseže ob predpostavki, da možgane pustimo na blagajni prodajalne pokovke. Konec mežika k potencialnemu in že napovedanemu nadaljevanju, toda če dobesedno prevedemo naslov (“Zdaj me vidiš”), mu lahko mirno odvrnemo: “Že drugič je bilo dovolj”.

JM4_3241.NEF

Ogled je omogočil Kolosej Ljubljana.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x