Ogledano: Moja obilna grška poroka 2 (2016)
Metacritic.com3.7
Imdb.com6.2
Rottentomatoes.com2.8
Filmstart.si5
Pozitivno
  • na trenutke prikupen družinski film
  • reference na prvi film
  • nekaj zelo dobrega humorja,
Negativno
  • ki pa hitro izgubi svojo vrednost
  • boleče predvidljiv film
  • preveč podzgodb
4.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

MBFGW2_TEASER_SLONaslov: Moja obilna grška poroka 2 (My Big Fat Greek Wedding 2)
Premiera: 31. 3. 2016 (Slovenija)
Žanr: romantična komedija, družinski
Država: ZDA
Igrajo: Nia Vardalos, John Corbett, Lainie Kazan, Gia Carides, Joey Fatone, Elena Kampouris, Alex Wolff, Louis Mandylor
Režija: Kirk Jones


OPIS:

Štirinajst let po originalnem filmu Moja obilna grška poroka se družina Portokalos (in Miller) vrača na velika platna. Toulina 17-letna hči Paris počasi zaključuje gimnazijo in se veseli selitve od doma, da nadaljuje študij na univerzi v New Yorku, kar pa ni po godu njenim staršem. Hkrati sta Toulina starša izvedela, da njun duhovnik ni podpisal poročnega lista in sta v resnici petdeset let živela v nezakonskem razmerju. Družino Portokalos čaka nova obilna grška poroka!


FILMSTART. RECENZIJA:

Bilo je leta 2002, ko sem si ogledal originalno Mojo obilno grško poroko. Film me je takrat navdušil, saj je v veliki meri zadel pristnost (čeprav stereotipno) grške kulture in značaje preveč vsiljive grške družine. Kanadska igralka grškega porekla Nia Vardalos je spisala scenarij (ki je bil nominiran za oskarja) in zaigrala v glavni vlogi, film pa je postal hit. Štirinajst let kasneje se Vardalosova ponovno vrača v dvojni vlogi scenaristke in glavne igralke. Je nadaljevanje enako dobro kot original?

moja obilna grška poroka, grška poroka, grčija, Portokalos, komedija, drama, romantična komedija, chick flick, Vardalos, nadaljevanje, 2016

Vsiljiva družina.

Vsekakor ne. Film sicer ni tako slab, kot nekateri kritiki radi pravijo (nekateri si ga očitno sploh niso pogledali), vendar boste, če vam je bil všeč prvi film, iz kinodvorane odkorakali z grenkim priokusom. Začetek je presenetljivo dober. Prvi prizor vključuje hišo družine Portokalos, pred katero glava družine Gus Portokalos poskuša odmrzniti zaledenel ročaj vrat avtomobila. Z Windexom (čistilno sredstvo za steklo, ki ga družina Portokalos uporablja za vse od čiščenja do celjenja ran). Nato se Gus z avtom odpravi pobrat ostale člane svoje velike družine, ki se nahajajo na isti ulici (seveda). Poleg naše glavne junakinje Toule prvič vidimo tudi njeno 17-letno hčerko Paris. In prva stvar, ki jo Gus reče 17-letnici, je ta, da se počasi stara in da si mora najti dobrega grškega fanta. Reference in šale na prvi film so dobre in pristno smešne, vendar gredo nekatere čez mejo. Šala, da se lahko za vsako besedo najde izvor v grščini, je prvič smešna, drugič v redu, tretjič do desetič pa je preprosto poceni in dolgočasna.

Toula je v prejšnjem filmu igrala vlogo upornice in hotela preseči vrednote, katere se njene družine držijo pri srcu. To isto vlogo tokrat igra njena hči Paris, ki jo neprepričljivo odigra Elena Kampouris, kliše tipične ameriške najstnice. Prejšnji film se je zelo trudil, da pokaže vsiljivost Touline velike družine in kako to Touli ni ravno povšeči, ampak svojo družino kljub temu razume in jo ima rada. Tokrat je Toula tista, ki je do svoje hčerke preveč vsiljiva, kar je precej v nasprotju z njenim likom iz prejšnjega filma. Namesto da bi hčerko podpirala pri odločitvi, da se preseli in začne študij v New Yorku, Toula skupaj z možem načrtuje, kako to preprečiti (vsaj Ian bi bil lahko glas razuma). Stereotipnost in konzervativnost družine Portokalos ponudi dosti smeha, vendar bolj ko začnemo razmišljati o tem, manj smešno postane. V filmu je minilo 17 let, odkar sta se Toula in Ian poročila in niti eden izmed vseh likov se ni osebnostno razvil. Portokalos je v družino sprejela Američana, vendar Gus do tega še zmeraj goji zamero in ga še vedno kliče “kseno”.

moja obilna grška poroka, grška poroka, grčija, Portokalos, komedija, drama, romantična komedija, chick flick, Vardalos, nadaljevanje, 2016

V filmu spremljamo tudi romantični podvig mlade Paris.

Največja težava filma je v njegovi predvidljivosti. Lahko je argumentirati, da so vse romantične komedije predvidljive, vendar že dolgo nisem gledal filma, kjer sem lahko uganil zaključek prav vsake podzgodbe. Tudi število podzgodb je bila težava. V prvem delu smo imeli preprosto, vendar dobro speljano zgodbo o ženski s preveč vsiljivo družino, ki hoče najti svoje mesto v svetu in se poročiti z moškim, katerega je izbrala sama. Tu pa imamo: poroko Toulinih staršev (saj njun duhovnik prvič, kot navedeno zgoraj, ni podpisal poročnega lista), Toulin strah pred hčerino morebitno selitvijo, Gusovo iskanje rodbinske povezave z Aleksandrom Velikim in Toulino nerazburljivo zakonsko življenje. Preprosto preveč nepotrebnih zgodb, ki na koncu nimajo nobenega učinka. Scenaristka je očitno mislila, da je bil prvi film brez napak, vendar se je krepko motila in scenaristično naredila dva koraka nazaj.

Če povzamemo, je Moja obilna grška poroka 2 film, ki bi se ga dalo priporočiti gledalcem originala, vendar vas, če imate velik odpor do romantičnih komedij, zagotovo ne bo prepričal.

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me