Ogledano: Misija: Nemogoče - Odpadniška nacija
Metacritic.com7.5
Imdb.com7.6
Rottentomatoes.com9.3
Filmstart.si8.5
Pozitivno
  • Tom Cruise
  • odlična zmes akcije, napetih trenutkov ter humorja
  • podporni igralci
Negativno
  • malo preveč nelogičnih momentov
  • preveč nerealističnih naprav
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
8.5

UK_MI5_1Sht_Payoff_Online_IMAX

Naslov: Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija (Mission: Impossible – Rogue Nation)
Premiera:
6.8.2015 (Slovenija)
Žanr:
 akcija, vohunski triler
Država:
ZDA
Igrajo:
Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Alec Baldwin, Sean Harris
Režija: 
Christopher McQuarrie


OPIS:

Agent Ethan Hunt (Tom Cruise) se mora tokrat spoprijeti skrivno teroristično organizacijo imenovano Sindikat, ki deluje na podoben način kot organizacija za katero dela Ethan, vendar ima zlovešče namene. Strmoglavljenje vlad, politični atentati in doseganje ciljev ne glede na število smrtnih žrtev je ime njihove igre, vendar nihče razen Hunta ne verjame v obstoj te organizacije, kar pripelje direktorja CIe Alana Hunleya (Alec Baldwin) do sklepa, da je Sindikat plod Huntove domišljije in da je potrebno ukinitev Enote za nemogoče misije (IMF). Hunt mora s svojo predano ekipo brez pomoči ameriške vlade ugotoviti kdo stoji za Sindikatom in ga ustaviti pred nadaljnim širjenjem.


FILMSTART. RECENZIJA:

Misija: Nemogoče je ena izmed redkih franšiz, ki je konstantno dobra, če ne celo odlična. Je tudi ena izmed redkih franšiz, za katero nočemo, da se konča in sodeč po izjavi zvezdnika Toma Cruisa, nas čaka vsaj še ena vratolomna vohunska akcijada. Peti del Terminatorja nas je morda razočaral, vendar peti film Misije: Nemogoče je povsem druga zgodba.

635624454898073280-FERGUSON-MISSION-IMPOSSIBLE-5-MOV-jy-4998-

Rebecca Ferguson kot Ilsa Faust ter Tom Cruise kot Ethan Hunt.

Tom Cruise zahteva pozornost občinstva že od prvega trenutka, ko priteče v kader (tega je veliko v filmu). Cruise je že tako domač v vlogi supervohuna Ethana Hunta, da se že težko loči lika od igralca. Zvezdnik je eden izmed najbolj predanih igralcev v Hollywoodu in vedno da 100% od sebe za vsak film. In prvič po dolgem času je Cruise dal občutek ranljivosti svojemu liku, saj se mu vidi strah pred potencialnim neuspehom v svoji misiji, kjer je našel svojega enakovrednega, če ne celo boljšega tekmeca. Tudi preostanek zasedbe ne razočara. Simon Pegg je odličen kot Benji Dunn in ima odličen komični “timing”. Ving Rhames je po dolgem času ponovno pridružil zasedbi kot heker Luther Stickell in tudi on je zelo zabaven (želel bi si, da bi ga bilo več v filmu). Jeremy Renner kot William Brandt ima malo drugačno vlogo kot v Protokolu Duh (Mission Impossible: Ghost Protocol), saj mora braniti organizacijo ENM v politični areni pred Alanom Hunleyem, ki ga prepričljivo igra Alec Baldwin. Zelo dobrodošla je pa vloga Rebecce Ferguson, ki v filmu igra MI6 agentko pod krinko Ilso Faust. Faustova ni navadna lepotica, ki jo mora Hunt rešiti, saj ima odlične borilne sposobnosti in v resnici, večkrat ona reši njega kot pa obratno. Upamo lahko, da se bo vrnila tudi za naslednji film, čeprav težko verjamem, saj ima franšiza rada menja igralke za vsak film.

V filmu je odlična zmes vratolomnih akcijskih prizorov z napetimi sekvencami, po katerih je ta franšiza že na začetku zaslovela. Prizor ko mora Ethan Hunt tri minute zdržati pod vodo je odlično narejen in pregon po cestah Kasablanke, ki se je zgodil skoraj nemudoma zatem, je tudi odlično posnet in vse to je Tom Cruise počel sam brez kakršnihkoli kaskaderjev. Osebno pa mi je najljubši prizor v dunajski operi, kjer je Ethan moral preprečiti atentat na avstrijskega kanclerja. Odpadniška nacija je mešanica najboljših elementov vsakega prejšnjega Misija: Nemogoče filma, kar bo zagotovo navdušilo oboževalce franšize. Filmu tudi uspe narediti veliko referenc na pretekle filme in če ste ljubitelji franšize jih boste zlahka prepoznali. Te reference so še kako dobrodošle, saj imajo prvič dejanja ekipe posledice na svet (razstrelitev Kremlja bi morala imeti teoretično kako posledico). Končno so tudi pokazali, da veže ekipo bolj kot profesionalna dolžnost tudi prijateljstvo, kar pojasni zakaj bi kdo sledil Huntu in njegovim norim načrtom.

mission-impossible-rogue-nation-un-nuovo-banner-mostra-la-squadra-al-completo-v3-232463.0

Simon Pegg kot Benji Dunn poskrbi za zdravo dozo humorja v filmu.

Tako kot v nekaterih drugih filmskih franšizah, tudi v Misiji: Nemogoče primanjkuje kvalitetnih antagonistov. Na srečo, so se tu bolj potrudili, saj je Solomon Lane dober antagonist. Sean Harris dostojno odigra to vlogo, vendar antagonist je tako dober, ker se ga Ethan boji, saj ga vidi kot enakovrednega nasprotnika in posledično ga tudi mi tako gledamo.

Edina večja pomankljivost, ki bi jo izpostavil je ta, da so morda malo pretiravali ponekod v smislu logike. Pri tej franšizi ni namenjeno, da izklopimo možgane in da uživamo ob gledanju, vendar pri več prizorih sem pa dobil tak občutek. Tehnologija, ki je bila uporabljena v teh filmih je bila morda zelo napredna, vendar ne preveč (se spomnite eksplozivne žvečilke iz prvega dela?). Tu pa sem včasih dobil občutek, da gledam znanstvenofantastični film.

Left to right: Jeremy Renner plays William Brandt and Ving Rhames plays Luther Stickell in Mission: Impossible - Rogue Nation from Paramount Pictures and Skydance Productions.

Jeremy Renner kot William Brandt ter Ving Rhames kot Luther Stickell

Če povzamem, je Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija odličen poletni film in je lep preplet vseh ta dobrih elementov iz prejšnjih delov. Tom Cruise je nepresenetljivo še zmeraj odličen kot Ethan Hunt, film ima odlične akcijske in humorne prizore ter končno smo dobili tudi dobrega antagonista za našega junaka.  Omenil sem, da smo prvič po dolgem času videli strah v Ethana Huntu in za naslednji film upam, da bodo to še bolj raziskovali in ga morda spravili na njegovo najnižjo točko.

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

4
Pošlji komentar

avatar
4
0
0
 
0
Napovednik: Misija: Nemogoče - Izpad (2018) – FilmstartTop 20 najbolj pričakovanih filmov leta 2018 – FilmstartTom Cruise v filmu Mumija? - FILMSTART.Ogledano: Macbeth (2015) - FILMSTART.
  Subscribe  
novo najstarejše najbolj všečkano
Obvesti me
trackback
Ogledano: Macbeth (2015) - FILMSTART.

[…] Za upodobitev naslovnega lika je izbral irsko-nemškega igralca Michaela Fassbenderja, medtem ko mu je ob bok postavil francosko oskarjevko Marion Cotillard (Izvor, Vzpon viteza teme). Pred igralsko zasedbo je bil velik izziv Shakespearovih dialogov, prežetih z arhaično angleščino, in ob tem se je potrebno prikloniti igralcem, ki so v svoje predstave vložili ogromno truda. Predvsem Cotillardova, kateri angleščina ni materni jezik, si zasluži posebno omembo. Tudi drugače se je celotna igralska zasedba odrezala izjemno. Michael Fassbender je izvrstno povzel celoten literarni lik, saj je bil odličen tako v prizorih vojne in nje posledicah, kot tudi ob trenutkih, v katerih… Preberi več »

trackback
Tom Cruise v filmu Mumija? - FILMSTART.

[…] Cruise je letos ponovno odigral svojo ikonično vlogo agenta Ethana Hunta v Misija: Nemogoče- Odpadniška nacija in glede na to kako uživa v tej vlogi, jo bo najverjetneje igral kar do njegove upokojitve (torej […]

trackback
Top 20 najbolj pričakovanih filmov leta 2018 – Filmstart

[…] tudi scenarij. Glede na to, da sta zadnja dva dela bila pravzaprav najboljša v seriji in da je Odpadniška nacija (Rogue Nation, 2015) zasenčila tudi takratnega Bonda, potem se lahko nadejamo nove adrenalinske […]

trackback
Napovednik: Misija: Nemogoče - Izpad (2018) – Filmstart

[…] tudi scenarij. Glede na to, da sta zadnja dva dela bila pravzaprav najboljša v seriji in da je Odpadniška nacija (Rogue Nation, 2015) zasenčila tudi takratnega Bonda, potem se lahko nadejamo nove adrenalinske […]