Ogledano: Me and Earl and the Dying Girl (2015)
METACRITIC.COM7.4
IMDB.COM7.9
ROTTENTOMATOES.COM8.2
FILMSTART.SI6.4
POZITIVNO
  • poklon filmu
  • igriva tehnična plat
  • dobra alternativa komercialnim mladinskim filmom
NEGATIVNO
  • na trenutke konfuzna zgodba
  • brez prave rdeče niti
7.5Skupna ocena

aNaslov: Me and Earl and the Dying Girl (Jaz, Earl in umirajoče dekle)
Premiera: 12.6.2015 (ZDA)
Žanr: komedija, drama
Država: ZDA
Igrajo: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke, Nick Offerman
Režija: Alfonso Gomez-Rejon


OPIS:

Greg je negotov najstnik, učenec zadnjega letnika srednje šole. Na željo mame sklene prijateljstvo z Rachel, dekletom, zbolelim za levkemijo. S “sodelavcem” Earlom sčasoma pričneta s snemanjem njunega novega filma, katerega glavna tema je Rachel sama…


FILMSTART. RECENZIJA:

Knjiga Krive so zvezde, ki se mimogrede bere veliko bolje kot gleda po njej posnet film, nam postreže z ljubezensko zgodbo dveh za rakom obolelih najstnikov. Me and Earl and the Dying Girl na drugi strani, kljub sorodnim ključnim besedam, prikazuje nekoliko drugačno zgodbo. Knjige Jessyja Andrewsa, po kateri je bil posnet, nisem prebral, a za filmsko različico to gotovo drži. V ospredju so – namesto dogodivščin, komičnih vložkov in seveda ljubezni – prelomna najstniška leta, ustvarjanje in prijateljstvo. Greg je, kot zgoraj zapisano, tipičen negotov najstnik, v katerem bi se našel tudi moj 18-letni alter ego. Klavstrofobičen, nezaupljiv, pretirano skromen, želi ugajati vsem. Je pa tudi, kot zapiše Rachel, neizmerno prijazen, ljubezniv, nesebičen in iskren. Z Earom, ki ga smatra kot sodelavca, čeprav sta v resnici prijatelja, že leta snemata svoje filme. No, filmi niso ravno čisto njuni. Kot razloži Greg sam, z Earlom znanemu filmu, ki jima je všeč, popačita naslov in posnameta film, ki odraža neumnost naslova samega. Tako so nastali, če jih za zabavo omenim le nekaj: A Box O’Lips Wow (Apocalypse Now Francisa Forda Coppole), Brew Vervet (Blue Velvet Davida Lyncha), Crouching Housecat Hidden Housecat (Crouching Tiger, Hidden Dragon Anga Leeja), Gross Encounters of the Turd Kind (Gross Encounters of the Third Kind Stevena Spielberga), Rosemary Baby Carrots (Rosemary’s Baby Romana Polanskega), Senior Citizen Cane (Citizen Kane Orsona Wellesa), The Seven Seals (The Seventh Seal Ingmarja Bergmana). V filmu lahko slišimo mnogo kultne filmske glasbe (npr. Ennio Morricone, Vrtoglavica, Glasba za pogreb kraljice Marije, Z. 860I). Število opaženih referenc zavisi od pozornosti gledalca, skrivajo pa se v plakatih, majicah, filmskih izsekih in nedolžnih pripombah (Nosferatu, Mean Streets, The 400 Blows, X-Men, Pirates of the Carribean, Captain Phillips, Klaus Kinski …). Vidi se, da je režiser Alfonso Gomez-Rajon sodeloval s Scorsesejem, na katerega leti največje število poklonov. Med drugim je bil asistent Nore Ephron in Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, kot režiserjev pomočnik pa je pomagal ustvarjati filme, kot so Babilon, Julie & Julia in Misija Argo.

b

V vlogi Earla Jacksona občudujemo RJ Cylerja, mladega temnopoltega igralca, ki je odlično upodobil Gregovega prijatelja iz bolj “težavne” četrti mesta. Ime igralca si velja zapomniti, saj ga bomo gotovo kmalu videli v novih, še bolj udarnih vlogah. Nasprotno je Thomas Mann (ne, ne ta Thomas Mann) relativno uveljavljen mlad igralec, ki smo ga lahko že videli v filmih kot sta Projekt X in Lovca na čarovnice. Vlogo Gregovega očeta, gospoda Gainesa, je prevzel Nick Offerman, ki si je za priložnost, milo rečeno, nekoliko pristrigel brke in pustil rasti brado, dokler se nista dve vrsti obraznih kocin srečali nekje na pol poti. Njegova vloga je v osnovi še vedno komična, a po okusu blažja od tistih iz Parki in rekreacija, Mi smo Millerjevi in iz franšize Jump Street.

Film kot rečeno slavi filmsko umetnost samo, promovira pa tudi filmsko ustvarjanje. Že sam je po tehnični plati posnet zelo likovno, podobno tistemu, kar vidimo početi Grega in Earla. Minimalna sredstva, maksimalna ustvarjalnost. Zagotovo so oz. bodo mladi in bodoči filmarji v njem našli ogromno navdiha. Velja izpostaviti tudi fotografijo, ki najbolj do izraza pride v za film kultnem prizoru pogovora med Gregom, Earlom in Rachel na stopnicah, med tem ko ližejo sladoled. Zanjo je poskrbel korejski strokovnjak Chung-hoon Chung, poznan po delu z režiserjem iste narodnosti, Chan-wook Parkom (Stari, Naklonjenost gospodični maščevanje, Stoker).

d

V času bolj komercialno naravnanih mladinskih uspešnic, kot so Srednješolski muzikal, Somrak saga in Igre lakote je Me and Earl and the Dying Girl dobrodošla alternativa že zaradi odmora od omenjenih filmov. Zaradi svoje zmedenosti, manka osrednje niti in za splošen okus premajhnega števila komičnih vložkov verjetno ne bo “sedel” tako, kot bi si pred ogledom predstavljali, kar pa ne pomeni, da le-tega ni vreden. Nasprotno. Morda pa film izpade bolj všečno, če prej preberete istoimensko knjigo. Vendar naj na tem mestu izrazim svoje mnenje, da mora biti film zaključena celota, za katero ne potrebuješ nobenega (odštevši splošnega) predznanja in ti po ogledu za dodatno razlago ni treba brskati po medmrežju. Na splošno torej morebitni izgovor, da je treba prej prebrati knjigo, pri meni ne naleti na odobravanje. Morda pa je potreben zgolj ponovni ogled?

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] kritiki hvalijo dve neodvisni najstniški komediji. Prva je Me and Earl and the Dying Girl, katere recenzijo ste že lahko prebrali, druga pa trenutno secirana Dope. Slednje sem se veselil […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x