Ogledano: Mati! (2017)
Metascore7.4
Imdb.com7
Rottentomatoes.com6.7
Filmstart.si8
Pozitivno
  • obrtniška plat filma
  • igralske predstave
  • režiserjeva vizija, ...
Negativno
  • ... ki pa ob koncu postane preveč očitna s simbolizmom
7.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (7 Votes)
6.4

Naslov: Mati! (Mother!)
Premiera: 28. 9. 2017
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer
Režija: Darren Aronofsky


OPIS:

On (Javier Bardem) je pesnik, ki išče navdih, medtem ko ona (Jennifer Lawrence) prenavlja njuno uničeno domovanje. Par živi idilično življenje, ko nekega dne njun mir zmotijo nenapovedani tujci, ki postavijo njuno razmerje na preizkušnjo.


FILMSTART. RECENZIJA:

Mati!, najnovejši film ameriškega režiserja Darrena Aronofskega, buri duhove že vse od svoje premierne projekcije na minulem beneškem filmskem festivalu. Nekateri ga označujejo za mojstrovino, medtem ko drugi izražajo svoj gnev nad filmom in ga proglašajo za eno najslabših stvaritev leta. V časih nenehnih filmskih nadaljevanj, rebootov, remakeov in prepletenih, enoličnih univerzumov, je prav fascinantno, da komercialni hollywoodski filmski studio lansira izdelek, ki bi izzval take burne reakcije.

Režiser Aronofsky je skozi svojo kariero postregel že z mnogimi kontroverznimi filmi kot so Rekvijem za sanje (Requiem for a Dream, 2000), Fontana življenja (The Fountain, 2006) in Črni labod (Black Swan, 2010), saj je z njimi izzival gledalca ter se podajal v temačne kotičke človeške psihologije. Njegov zadnji celovečerec Noe (Noah, 2014) se je spopadel z religioznimi temami in je posedoval nekaj zanimivih idej, a se obenem vse preveč nagibal k trapastim generičnim epskim momentom. Z Mati! je stopil stran od visokoproračunskega epa in se vrnil k navidez manjšim filmom, sej se njegov zadnji celovečerec vseskozi odvija le na eni lokaciji.

Žanrsko je Mati! zelo težko uvrstiti. Potrebno je opozoriti, da je napovednik precej zavajajoč, saj ne gre za grozljivko, temveč prej za mešanico drame in trilerja, s primesmi nadrealizma. Kljub temu je potrebno priznati, da je prva polovica napeta, saj Aronofsky ustvari klavstrofobično vzdušje, kjer kamera nenehno sledi Lawrencovi, vidna pa je tudi množična uporaba bližnjih planov (ang. close up). Druga polovica je tista, kjer pride v ospredje režiserjev absurd in se dokončno razkrijejo teme filma.

Pozor: Naslednji odstavek vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu filma Mati! .

Resda je film mogoče intepretirati na več načinov, toda več kot očitno gre za dvourno verzijo biblije Darrena Aronofskega. Liki tako pravzaprav niso liki, toda žive metafore režiserja. Javier Bardem je tako bog, Jennifer Lawrence je naslovna mati narava, medtem ko je njuna hiša Zemlja. Prva prišleka v obliki Eda Harrisa in Michelle Pfeiffer sta Adam in Eva ter tako dalje … Lahko bi rekli, da je Mati! veliko bolj tipična režiserjeva verzija stare zaveze, kot je to bil primer pri Noetu. Predvsem prva polovica je v svoji predelavi biblije izjemno prefinjena in res prebrisano uprizori nekatere najbolj znane biblične dogodke. Žal se vse skupaj malce zalomi v zaključku, kjer je Aronofsky vse preveč očiten v svoji nameri in nam razlago servira na pladnju.

Dejstvo je, da je film vreden gledalčeve pozornosti, saj več kot očitno izziva najrazličnejše reakcije. Odzivi, ki Mati! označujejo kot nekaj, kar plava v domači kanalizaciji, so preuranjeni, saj gre vseeno za film, ki je izjemno dobro posnet, odigran in ima eno najboljših dodelav zvoka letos. Resda celovečerec vseeno ni tako prelomen ali globok kot misli Aronofsky, toda kljub temu gre za unikatno predelavo knjižnega dela, ki je zaznamovalo človeštvo in je čisti odraz avtorjeve vizije, kar je precejšnja redkost pri filmih onkraj luže. Najverjetneje bo film sčasoma dobil kultni status in bo v režiserjevem repertoarju ekvivalent filma kot je Samo bog odpušča (Only God Forgives, 2013), ki je občinstvo povsem razdelil in velja za črno piko v karierj izjemnega režiserja Nicolasa Windinga Refna, toda sčasoma dobiva vse več oboževalcev. Škoda le, da ni Mati! šla še dlje in gledalca popolnoma zavila v meglo po ogledu filma.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me