Ogledano: Maščevalci: Zaključek (2019)
Metacritic.com7.8
Imdb.com8.6
Rottentomatoes.com9.6
Filmstart.si8.2
Pozitivno
  • enakovrednost spektakla in čustvenih momentov
  • za Marvel netipično pripovedovanje zgodbe
  • lepo zaključena zgodba Marvelovega vesolja
Negativno
  • Thanos precej "podhranjen" v primerjavi s predhodnim delom
  • na trenutke primanjkuje notranje logike
8.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (10 Votes)
9.2

Naslov: Maščevalci: Zaključek (Avengers: Infinity War)
Premiera: 24. april 2019
Žanr: akcijska pustolovščina, znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson
Režija: Anthony Russo, Joe Russo


OPIS:

Po uničujočih dogodkih, ki jih je povzročil tiran Thanos s tem, ko je zbral vse brezmejne kamne, je vesolje v ruševinah. S pomočjo ostalih zaveznikov, se Maščevalci ponovno združujejo, da bi uničili Thanosove moči in vrnili red v vesolje.


FILMSTART. RECENZIJA:

Maščevalci: Zaključek je najverjetneje največji film vseh časov. Večji od Titanika, Avatarja in morda tudi Vojne zvezd. Pravzaprav bi si upal trditi, da so Maščevalci kot blagovna znamka lansko leto dokončno prevzeli primat franšizi, ki jo je leta 1977 pričaral George Lucas, o čemer pričajo tudi podatki o prodaji vstopnic, zanimanja na socialnih omrežjih itd. Zaključek je torej megalomanski projekt s sijajem in obširnostjo igralske zasedbe, kakršne še nismo videli, in tako močnim spektaklom, ki ga bo težko še kdo presegel. Seveda se ob vsem vznemirjenju in pozornosti, ki ju tak film povzroči, kaj hitro sproži strah pred morebitnimi kvarilniki, ki lahko uničijo ogled filma. V nadaljevanju se bom čim bolj poskušal izogniti razkritju zgodbe najnovejšega stripovskega spektakla, toda vseeno je branje dejavnost na lastno gledalčevo odgovornost.

Brezmejna vojna (2018) je bila kot nekakšna Marvelova verzija filma Imperij vrača udarec (1981). Šokanten konec, ki je ubil kar polovico celotnega vesolja in s tem tudi polovico priljubljenih Maščevalcev, je pripustil odprta vrata franšizi, ki dotlej tega ni poznala. Seveda nihče s koščkom možganov ni niti za trenutek pomislil, da so nove profitabilne zvezde, kot so Črni panter, Spider-man in ostali, dejansko dokončno izginile z obličja filmskih platen, toda občutek neke finalnosti in sprememb v Marvelovem filmskem svetu je dodal svoj delež. Naloga resetiranja oz. povratka razmerja sil v vesolju je padla na pleča povečini izvirne ekipe Maščevalcev, začenši z Iron Manom in Stotnikom Ameriko, zastavonoš omenjene franšize. Podnaslov Zaključek tako cilja predvsem na njih, saj je bilo že pred ogledom varno predvidevati, da bodo prihajajoči dogodki povsem redifinirali njihovo potencialno nadaljnjo udeležbo v tej seriji filmov.

Kljub vsej pompoznosti, ki jo je prinesel že predhodnik Brezmejna vojna, film lepo preseneti, saj v ospredju niso (le) epski spopadi in premočrtna pot maščevanja Thanosu, ampak čustvena in zelo prebrisana nota, kako še bolj dopolniti priljubljene like in se obenem pokloniti zvestim oboževalcem, ne da bi to izpadlo poceni. Marvelovi prvaki so bolj kot kadarkoli prej videni v svoji človeški luči, ko se morajo soočiti s prebolevanjem izgube, ki je nastala po Thanosovem razdejanju, toda brata Russo se še vedno držita zmagovite formule in z nekaj novimi (komičnimi) elementi prikažeta priljubljene junake, kjer v ospredje stopita še posebej Hulk in Thor. Režiserja se popolnoma zavedata absurdnosti stripov, ki so podlaga za uspešno franšizo, in predstavita ideje, ki bi še nekaj let nazaj izpadle kot prava farsa znotraj tega filmskega univerzuma in popolnoma razhudile njihove sledilce, toda vse skupaj je tako dobro zapakirano in osvežujoče, da film res izstopa iz ostale serije Marvelovih filmov. Brezmejna vojna je morda res bolje fokusiran film, toda z izjemo konca še vedno pušča grenak priokus industrijskosti, ki je v Zaključku precej manj opazen in na velikih platnih gledalec dejansko začuti tisti magičen občutek, ki ga lahko pričarajo filmi, obenem pa tudi izpolni vse mokre sanje stripovskih oboževalcev vseh starosti. Poleg omenjenih lastnosti je prava osvežitev, da v triurnem filmu o Maščevalcih ni prisotno toliko akcije, kot bi jo pričakovali, saj jo zamenjajo predvsem prebrisane nostalgične sekvence in čustveni momenti med liki, toda tisto pravo porcijo gledalec zagotovo dobi v zaključku, ki postreže z obljubljenim.

Slednji pa je po mojem mnenju tudi najšibkejši del filma. Seveda je gigantska bitka v slogu Gospodarja prstanov pravzaprav obligatorna, toda hkrati je na filmskem platnu vsega preveč naenkrat. Spektakularnost seveda je prisotna, žal pa tudi nekateri pocukrani elementi in nespretna vključitev Stotnice Marvel (kar velja kar za celoten film), ki se zdi kot ena redkih brc v temo slavne Disneyjeve podružnice. Še največji očitek bi pripisal manjšemu razvrednotenju Thanosa in občasnemu pomanjkanju notranje logike. Slednja sicer nikoli ni na prvem mestu ob takem tipu filma, kar je povsem razumljivo, saj je gledalec tam, da se zabava, toda bolj trpi prvi očitek, saj primarni antagonist ni tako zastrašujoč in pomemben lik kot v predhodniku, kar obenem tudi malce zmanjša nivo tveganja in napetosti v poslednji bitki.

Enajst let, dvaindvajset filmov, en studio. Marvelovo filmsko vesolje je gotovo spremenilo pogled na filme, tako s kreativnega kot tudi poslovnega vidika. Obenem pa je tudi postavilo mejnike pri adaptaciji stripov. Morda ne toliko s pripovednega in slogovnega vidika, toda že samo z dejstvom, kateri obskurni liki lahko zaživijo na velikem platnu in se povežejo z gledalci. Zaključek predstavlja konec nekega obdobja in razgled z vrha gore, ki so nam ga obljubljali Marvelovi vodiči dolga leta. Lahko rečemo, da je razgled čudovit in popolnoma izpolni pričakovanja. Zdi se, da je naloga studia, da od sedaj naprej osvaja raje manjše in manj ambiciozne vrhove, kot pa da že ob sestopu obljublja nove mejnike. Višje in bolj ambiciozno od tega enostavno ne gre.

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x