Ogledano: Maščevalci: Ultronova doba (2015)
Metacritic.com6.6
Imdb.com7.7
Rotttentomatoes.com7.4
Filmstart.si8
Pozitivno
  • Jossov Whedonov humor in dialogi
  • Ultron je odličen antagonist
  • odlični akcijski prizori...
Negativno
  • ...vendar jih je preveč
  • Nick Fury je neporeben
  • dosti lukenj v zgodbi
7.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (16 Votes)
7.8

MV5BMTU4MDU3NDQ5Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwOTU5MDUxNTE@._V1_SY317_CR1,0,214,317_AL_Naslov: Maščevalci: Ultronova doba (Avengers: Age of Ultron)  
Premiera:
30.4.2015 (Slovenija)
Žanr:
znanstvena fantastika, akcijski film
Država:
ZDA
Igrajo:
Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, James Spader, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen
Režija:
Joss Whedon


OPIS:

Da bi olajšal delo za Maščevalce, Tony Stark s pomočjo Brucea Bannerja ustvari umetno inteligenco imenovano Ultron, ki bi obvarovala celoten svet. Vendar, stvari gredo narobe, ko Ultron ugotovi, da je največja grožnja svetu človeštvo samo. Stotnik Amerika, Iron Man, Črna vdova, Hawkeye, Thor in Hulk morajo ponovno združiti moči, da uničijo največjo grožnjo človeštvu doslej.


FILMSTART. RECENZIJA:

Režiser in scenarist Maščevalcev: Ultronova doba Joss Whedon je leta 2012 ustvaril superherojski film za katerega so vsi menili, da bo obsojen na propad zaradi ambicije projekta. Whedon je s prvimi Maščevalci takrat navdušil vse, saj mu je uspelo, da so vsi pomembnejši superheroji v filmu dobili svoje trenutke in pod njegovo taktirko je kemija med glavnimi junaki izjemna. Vendar, eden izmed razlogov, zakaj so bili prvi Maščevalci tako dobri je ta, da tega ne velikem platnu do takrat še nismo videli. Tega čara film nima več, vendar to ne pomeni, da ni zabaven.

Avengers-Age-Ultron-trailer

Vsi Maščevalci iz prejšnjega filma se vračajo za Ultronovo dobo in vsi so odlični. Joss Whedon je vsakemu dal zelo dobre dialoge in vsak Maščevalec je imel svoj trenutek slave v filmu. Največje presenečenje fima je Hawkeye, ki ga je ponovno upodobil Jeremy Renner. Njegov lik je končno dobil nekaj globine in zdaj si resnično želim, da bi ga bilo več v naslednjih Marvelovih filmih. Robert Downey Jr. kot Tony Stark je ponovno odličen v filmu, vendar najbolj humorne trenutke je zagotovo imel Thor Chrisa Hemswortha. Ta je tu precej bolj zabaven, kot pa v svojih samostojnih filmih. Ena izmed kritik je ta, da so Črni vdovi dali ljubezenski interes. Ta ljubezenski vložek morda zasede kakšnih pet minut v filmu in ni tako moteč, kot je recimo v Thoru in Thor: Svet teme. Do neke mere je bilo tudi dobrodošlo, saj je dobil njen lik malo več globine in je odprlo vprašanje, če lahko imajo Maščevalci normalna življenja.

longform-original-17227-1427405383-24

Novinca v Marvelovem filmskem svetu sta dvojčka Wanda in Pietro Maximoff, ki ju igrata Elizabeth Olsen ter Aaron Taylor-Johnson. Oba sta v redu v filmu, vendar je Olsenova boljša izmed nove dvojice. Taylor-Johnson ima to nesrečo, da je v filmu Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti istega lika bolj prepričljivo odigral Evan Peters. Bolj dobrodošla vloga je Jarvis Paula Bettanyja, ki ga lahko vidimo v polnem kostumu in ne več samo v glasovni vlogi. Ko se Bettany pojavi v filmu smo vsi osredotočeni na njega in Whedon je tudi njemu, dal zelo dobre humorne prizore.

Zdaj pa par besed o antagonistu filma- psihopatski robot Ultron. Jamesov Spaderjev Ultron zasenči vse like s katerimi si deli prizore v filmu. Maščevalnega robota bi bilo najlažje opisati, kot popolnoma zmešanega Tonya Starka v robotskem telesu. Napovedniki so pa sicer zelo pretiravali z Ultronovo zlobo. Ultron je res strašen v določenih trenutkih, vendar zagotovo manj kot je bilo to predstavljeno v napovednikih. Nekateri bodo nad tem dejstvom razočarani, vendar Ultron je na nek način zlobni otrok Tonya Starka in to se res pokaže v njegovih monologih in dialogih. Joss Whedon je že od samega začetka hotel Jamesa Spaderja za to vlogo in po gledanju filma, lahko vidimo zakaj. Edina pomankljivost, ki bi jo izpostavil je ta, da je bil njegov nastanek obdelan prehitro v filmu.

dd7fa75c-fe9c-4bb9-8841-3c2f22343acf

Film pa žal ni brez svojih slabih trenutkov. Najbolj me je zmotila pretirana uporaba akcije v filmu. V Maščevalcih je bil poudarek na odnose med člani superherojske ekipe in akcija nikakor ni bila bistvo filma. V prejšnjem Whedonovem projektu je bilo nekaj krajših akcijskih prizorov čez celoten film in en veliki na koncu filma. V Ultronovi dobi so kar štiri zelo dolge akcijske sekvence, ki so sicer zelo dobro narejene in paša za oči, vendar bi raje videl več tišjih trenutkov med našimi superheroji. Whedon si je tega tudi želel, vendar je bila potem dolžina filma predolga in je moral te dodatne prizore izrezati (videli jih bomo lahko v blu-ray izdaji).

Hkrati pa nisem razumel vloge Nicka Furya v filmu. Njegova prisotnost je bila zelo prisiljena in bi ga lahko popolnoma izrezali iz filma. Film je imel tudi kar nekaj lukenj v zgodbi, ki bodo bile očitne tudi za najmanj pozorne gledalce. Ultronova doba se je tudi zelo posvetila uvodu v naslednje Marvelove projekte, še posebej tretjemu filmu o Thoru. Brez dvoma je bilo to za stripovske navdušence zanimivo, vendar veliko manj pa za nebralce. Hkrati, pa je film ignoriral veliko filmov dogodke iz filmov druge Marvelove faze, še posebej dogodke iz Iron Mana 3 ter Stotnik Amerika: Zimski vojak. Glede na to, da se je Marvel odločil ustvariti koheziven filmski svet, me je presenetilo neupoštevanje tega dejstva v Ultronovi dobi.

Maščevalci: Ultronova doba je zelo dober superherojski film, ki pa pade pod težo uspeha prvega filma. Film bi bil v drugih rokah najverjetneje katastrofa, vendar Whedonu je uspelo narediti zelo zabaven film z veliko humorja in dobrimi dialogi. Film ima svoj delež napak, med njimi tudi prenatrpanost likov, luknje v zgodbi (na koncu filma je res moteč deus ex machina prizor) ter preveliko osredotočenje na akcijo. Kljub tem slabostim, film priporočam vsem ljubiteljem superherojskih filmov, vendar je vseeno treba malo znižati pričakovanja za Ultronovo dobo.

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
5 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] "Maščevalci: Ultronova doba je zelo dober superherojski film, ki pa pade pod težo uspeha prvega filma. Film bi bil v drugih rokah najverjetneje katastrofa, vendar Whedonu je uspelo narediti zelo zabaven film z veliko humorja in dobrimi dialogi." pa so zapisali v recenziji tega filma na www.filmstart.si. Več preberi tukaj! […]

trackback

[…] Ogledano: Maščevalci: Ultronova doba (2015) […]

trackback

[…] tudi podporna igralska zasedba, katera vsebuje kar nekaj znanih obrazov kot sta npr. Paul Bettany (Maščevalci: Ultronova doba) in Christopher Eccleston (Dr. Who) in tudi kopico karakternih in večno stranskih igralcev kot so […]

trackback

[…] njegovo ženo pa Elizabeth Olsen, ki je letos uničevala robote kot Škrlatna čarovnica v filmu Maščevalci: Doba Ultrona. Za scenarij in režijo je poskrbel Marc Abraham in film si bomo lahko v kinih ogledali 25. marca […]

5
0
()
x