Ogledano: Maščevalci: Brezmejna vojna (2018)
Metacritic.com6.8
Imdb.com9.1
Rottentomatoes.com8.4
Filmstart.si6.5
Pozitivno
  • srečanja superjunakov
  • humor
  • epskost
Negativno
  • razvlečenost
  • nesmiselne replike
  • pretiran konec
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (6 Votes)
9.3

Naslov: Maščevalci: Brezmejna vojna (Avengers: Infinity War)
Premiera: 25. april 2018
Žanr: akcijski, pustolovski, fantazijski
Država: ZDA
Igrajo: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo
Režija: Anthony Russo, Joe Russo


OPIS:

Maščevalci se morajo tokrat spopasti z najhujšim sovražnikom do sedaj, grozljivim Thanosom, ki je na lovu za kamni neskončnosti. Z njimi bo v vesolju ponovno vzpostavil ravnovesje, a za kakšno ceno? Ustavijo ga lahko samo Maščevalci, če hočejo zmagati, pa se morajo povezati tudi z ostalimi superjunaki, ki se smukajo po galaksiji.


FILMSTART. RECENZIJA:

Marvelovi navdušenci, ki so skozi leta spremljali razvoj megalomanskega superjunaškega univerzuma, so lahko slutili, da se pripravlja nekaj velikega, a malo jih je bilo pripravljenih na epskost Brezmejne vojne. V filmu se srečajo skoraj vsi dosedanji Marvelovi junaki, ki morajo v boju proti Thanosu združiti sile in premagati kar nekaj nesoglasij. Največji čar filma so vsi novi odnosi, ki se spletejo med liki, saj jih tako spoznamo izven njihovih con udobja. Najbolj na udaru je Iron Man, saj se mora dokazati pred dvema junakoma s prav tako velikanskim egom; Star-Lordom in Doktorjem Strangeom. Prisrčen odnos med Iron Manom in njegovim varovancem, »prijaznem sosedskem« Spider Manom se prepričljivo poglobi, za nekatere like pa na trenutke zmanjkuje prostora, zato ostanejo njihovi odnosi na ravni kratkih predstavitev ali nekaj stavkov, kar je škoda, a film je že tako predolg, likov pa tudi celo morje. Poleg tega se jim pridružijo še novi, med katerimi je najlepše presenečenje Eitiri (Peter Dinklage).

Večino srečanj spremljata hudomušnost in dobro odmerjen humor, najbolj dinamično deluje nepričakovano sodelovanje med Rocketom in Thorom, ki do zob oboroženega rakuna vztrajno kliče »zajec«, tudi Groot, ki je trenutno najstnik, poskrbi za nekaj komičnosti. Škoda le, da se bitki ne pridruži Korg (Taika Waititi) iz zadnjega Thora, potem bi se šele krohotali. Po drugi strani pa dolgočasijo nešteti spopadi med raznimi superjunaki in Thanosovimi privrženci, saj so moči preveč izenačene, ker imajo pač vsi neke posebne moči – podobno kot pri dopingu v športu; rezultati so morda res boljši, a razmerja se še vedno ohranjajo. Je pa zato Thanos res polnokrven in večplasten zlobnež, ki zbuja strahospoštovanje, zato lahko tako dolg film temelji izključno na njegovi grožnji. Vseeno pa Brezmejna vojna trpi za preveliko razvlečenostjo (150 minut!), ki je na srečo vsaj malo razbita s preskakovanjem med prizorišči (vsaka »ekipa« se bori na svoji fronti nekje drugje). Čeprav gledamo superjunaški film, zgrajen na vnaprej določeni matrici, se zgodi dovolj (in na koncu že kar preveč) nepredvidljivih dogodkov, ki vržejo iz tira, kar pa tudi ni nujno samo dobro. Sploh če bodo kasnejši filmi katere (ali večino) izmed njih razveljavili (podobno usodno napako so v zadnjem času že naredili pri filmih Kingsman: Zlati krog in Liga pravičnih).

Jasno je, da je za franšizo premišljen načrt, ki se je začel izvajati že davno, saj so bili kamni neskončnosti s posebnimi močmi omenjeni in videni že v prejšnjih filmih (prvič v Prvem maščevalcu: Stotnik Amerika iz leta 2011), zato še bolj razočarajo razne puhlice in nepotrebne replike v slogu »To je zadnji spopad!«. Nekaj je treba reči tudi o koncu, ki bo tako ali tako edino, kar bo čez nekaj let ostalo v spominu. Gre za pogumno potezo, ki je v velikem načrtu seveda premišljena, a vseeno v okviru filma kot takega deluje pretirano, prignano do absurda. Gre za še en žanrski film, ki ne izstopa iz vnaprej danih okvirjev, ki ne pokaže ničesar, česar ne bi že videli in nasploh ne navdihuje. Kamen (neskončnosti) na kamen Marvel vesolje, pač.

O avtorju

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x