Ogledano: Marvelova Jessica Jones (2015)
Metacritic.com8.1
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com9.3
Filmstart.si9.2
Pozitivno
  • realističen in temačen ton
  • Jessica Jones in njen razvoj
  • David Tenant kot Kilgrave
Negativno
  • nekaj nepotrebnih stranskih likov
8.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
9.0

Jessica Jones, Marvel, David Tenant, Dr. Who, Marvel Studios, superheroes, drama, 2015, Netflix, Krysten Ritter, KilgraveNaslov: Marvelova Jessica Jones (Marvel’s Jessica Jones)
Premiera: 20. 11. 2015 (Netflix)
Žanr: drama, kriminalka
Država: ZDA
Igrajo: Krysten Ritter, David Tenant, Carrie-Anne Moss, Rachel Taylor, Mike Colter


OPIS:

Zasebni preiskovalki Jessici Jones se podre svet, ko v njeno življenje ponovno vstopi moški, ki jo je prisilil, da proti svoji volji stori nekaj groznega. Soočiti se mora s svojimi notranjimi in zunanjimi pošastmi. Pri tem ji pomagata njena dolgoletna prijateljica Trish Walker in novi znanec Mike Colter, s katerim ima skupnega več, kot sumi na začetku.


FILMSTART. RECENZIJA:

Netflix dandanes resnično počne neverjetne stvari. Pred kratkim nas je navdušil z dramo Beasts of No Nation, maja lani pa z neverjetno televizijsko serijo Marvelov Daredevil, ki je navdušila tako kritike kot oboževalce stripov. Marvelova Jessica Jones je nova originalna Netflixova serija, kjer sledimo nekonvencionalni zasebni preiskovalki z nadnaravnimi močmi, Jessici Jones. Je Netflix ponovno zadel v polno? Odgovor je da, saj serija navduši v vseh pogledih.

Jessica Jones, Marvel, David Tenant, Dr. Who, Marvel Studios, superheroes, drama, 2015, Netflix, Krysten Ritter, Kilgrave

Krysten Ritter kot Jessica Jones.

Začnimo kar z zgodbo. Tako kot v Marvelovem Daredevilu tudi tu vlada realističen ton in na trenutke je zgodba zelo mračna. Maščevalci so v seriji le bežno omenjeni in to je edina povezava z Marvelovim filmskim svetom. Krysten Ritter (Kriva pota) igra Jessico Jones, zasebno preiskovalko detektivske pisarne Alias, ki je med prometno nesrečo pridobila nadnaravne moči. Med njenim prvi poskusom herojstva jo mož z imenom Kilgrave spreobrne in dobi pod svojo oblast. Pod le-to Jessica stori grozno dejanje, ki pusti ogromen pečat v njenem življenju. Svoje delo opravlja brezbrižno in steklenica viskija ni nikoli daleč stran. Nekega dne se Kilgrave vrne in Jessica se mora spopasti tako z njim, kot tudi s svojimi notranjimi demoni.

Lik Jessice Jones je odličen in njene nadnaravne moči tukaj ne igrajo velike vloge. Lik se v resnici spopada s posttravmatsko stresno motnjo in to ga naredi ranljivega ter za gledalce realističnega. Netflix in Marvel sta se tu lotila vsebin, katerih se nista želela dotakniti v filmih. To sta za primer alkoholizem in spolnost. Ravno tu se izkažejo prednosti televizijskih serij, saj imajo te čas, da se res poglobijo v like in jih temeljito razvijejo. V Iron Manu 2 so Starkov alkoholizem obdelali v treh minutah, medtem ko mu je tu posvečena velika pozornost skozi daljši čas. Tematika je zelo “zrela” in zagotovo ni primerna za mlajše občinstvo.

Jessica Jones, Marvel, David Tenant, Dr. Who, Marvel Studios, superheroes, drama, 2015, Netflix, Krysten Ritter, Kilgrave

David Tenant kot Kilgrave.

Marvel ima na velikih platnih večkrat le povprečne antagoniste, vendar so pri Netflixu že drugič zaporedoma zadeli v polno. David Tenant (ljubitelji televizijske serije Doctor Who dobro poznate njegovo ime) je kot Kilgrave odličen antagonist, ki bi ga lahko zaradi šarmantnosti primerjali z Lokijem. Kilgrave poseduje moč manipulacije in lahko prepriča kogarkoli, da stori nekaj proti svoji lastni volji. Ta moč se na prvi pogled ne zdi nič posebnega, vendar bi lahko z manipulacijo iztrebil tudi vse Maščevalce. Kljub temu se ne obremenjuje z osvajanjem sveta, saj je njegova tarča samo Jessica Jones. Kilgrave je hkrati zelo zabaven in zelo grozen lik in serija si vzame svoj čas, preden nam ga končno predstavi. Je veliko, vendar enako zanimivo, nasprotje Kingpinu iz Marvelovega Daredevila.

Pohvaliti je treba tudi Rachel Taylor (Transformerji), ki v seriji igra Jessicino najboljšo prijateljico Trish Walker. Taylorjeva je dobra podpora naši glavni junakinji in veliko časa je posvečenega tudi njeni osebni zgodbi, ki je prav tako zanimiva in želel bi si, da bi je lahko spoznali več. Carrie-Anne Moss (triologija Matrica) je solidna kot hladnokrvna odvetnica Jeri Hogarth. Mike Colter (Možje v črnem 3) se je dobro izkazal kot superheroj Luke Cage in komaj čakam, da ga vidimo v lastni Netflixovi seriji, ki izide jeseni letos. Če pa kaj zmoti, je to nekaj stranskih likov. Vsi sosedje Jessice Jones so zelo nadležni in nepotrebni. To ne bi bila ovira, če bi jih videli samo nekajkrat, vendar v drugi polovici serije postanejo ključen element glavne zgodbe. Njihova vključitev je bila slabo izpeljena in tudi prisiljena.

Jessica Jones, Marvel, David Tenant, Dr. Who, Marvel Studios, superheroes, drama, 2015, Netflix, Krysten Ritter, Kilgrave

Krysten Ritter kot Jessica Jones ter Rachel Taylor kot Trish Walker.

Marvelova Jessica Jones morda nosi Marvelov logo, vendar to nikakor ni serija o superjunakih. To je karakterna drama z odličnim razvojem likov in dobro dodelanimi dialogi. Serijo bi označil tudi za kriminalko, vendar nikakor ne za serijo o superjunakih. Mnogi te dni Marvela ne marajo zaradi domneve, da svoje projekte izdeluje kot po tekočem traku in da mu manjka izvirnost. Tako kot Marvelovega Daredevila tudi Marvelovo Jessico Jones mirno priporočam tudi tistim, ki niso oboževalci stripovskih junakov. Vseh trinajst epizod si lahko, zdaj tudi v Sloveniji, ogledate na Netflixu.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x