Ogledano: Daredevil (2. sezona)
Metacritic.com6.8
Imdb.com8.8
Rottentomatoes.com7.2
Filmstart.si9
Pozitivno
  • Jon Bernthal kot Maščevalec in Elodie Young kot Elektra
  • Uspešno razvijanje skoraj vseh likov
  • Mračen ton in akcijski prizori
Negativno
  • Organizacija Roka slab nadomestek za negativca
  • Premalo Murdocka kot odvetnika
8Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
6.5

MV5BMDM5NjVlYTEtMGQ4Yy00OTk2LWJmMzEtZDkxYjNkMjY5YTVjXkEyXkFqcGdeQXVyNjEyOTQ3ODU@._V1_UY268_CR43,0,182,268_AL_Naslov: Daredevil (2.sezona)
Premiera: 18. 3. 2016 (Slovenija)
Žanr: akcijski, drama
Država: ZDA
Igrajo: Charlie Cox, Jon Bernthal, Elodie Young, Rosario Dawson, Deborah Ann Woll, Elden Henson


OPIS:

Eno leto po tem, ko je nočni bojevnik Daredevil premagal svojega nasprotnika Wilsona Fiska, so se stvari v Hells Kitchen začele umirjati in Murdock ter njegova odvetniška pisarna so pripravljeni na nove izzive. Vendar njihov bežni trenutek veselja zmoti prihod maščevalnega vigilanta, ki za razliko od Daredevila kriminalcem ne dovoli, da odkorakojo s svojim življenjem. Murdockovo življenje se še dodatno zaplete s prihodom skrivnostne Elektre Natchios.


FILMSTART. RECENZIJA:

Prva sezona Marvelove stripovske serije Daredevil nas je navdušila s solidnimi igralskimi predstavami, z odličnim antagonistom in krvavimi spopadi. Tako prva sezona Daredevila kot tudi prva sezona Jessice Jones sta navdušila tudi zato, ker predstavljata malo mračnejšo in bolj odraslo alternativo poletnim superherojskim hitom, kot so Maščevalci in druge Marvelove uspešnice. S pričakovanjem, da bosta nastopila še Maščevalec in Elektra, je imela druga sezona veliko potenciala, da nadaljuje trend odličnosti, ki jo je prikazala prva. Je Daredevilu uspelo?

Na kratko, DA! Vendar, če želite izvedeti, zakaj je temu tako, vam priporočamo nadaljevati z branjem recenzije. Začetek druge sezone se začne dokaj optimistično. Zgodba se odvija eno leto od dne, ko je Daredevil premagal svojega nasprotnika Wilsona Fiska in odvetniška pisarna Nelson and Murdock nadaljuje s svojim delom skupaj s tajnico Karen Page. Stvari se začnejo zapletati, ko nekdo v New Yokru začne vsepovprek ubijati kriminalce. Novi igralec v mestu predstavlja novo stopnjo boja proti kriminalu, ki gre v navzkriž z načeli, katerih se jih drži Matthew Murdock in njegov alter-ego Daredevil. Poleg novega vigilanta se mora Murdock soočiti tudi s ponovnim pojavom obraza iz preteklosti.

daredevil, marvel, netflix, charlie cox, elodie young, jon bernthal, 2016, recenzija, review, superheroji, superhero, stripi, serija, Murdock, Punihser, Maščevalec, Elektra

Čeprav je bila prva sezona odlična, je uporabljala dokaj generično formulo za kriminalne oz. akcijske serije. Wilson Fisk je bil glavni negativec in vsaka epizoda je gradila neizogiben spopad med njim ter Daredevilom. Tako formulo vidimo tudi v današnjih superherojskih filmih in čeprav bolj ali manj deluje, se ne moremo izogniti predvidljivosti kar se tiče konca sezone. Letos se je Daredevil te formule popolnoma znebil, kar pa nekatere gledalce lahko odvrne. Namesto enega sovražnika imamo tokrat nekaj manjših, vendar zgodba ni osredotočena na njih. Ta se vselej vrti okoli Murdocka, Nelsona, Page, Maščevalca in Elektre – velika pozornost je posvečena razvoju vseh omenjenih likov.

Charlie Cox je kot Daredevil ponovno odličen in ustvarjalci so mu tokrat dali še več notranjih konfliktov kot kadarkoli prej. Daleč so dnevi, ko je rdeči kostum prvič nadel Ben Affleck v obupnem filmu iz leta 2003 (se je pa mnogo bolje izkazal v vlogi drugega nočnega superjunaka). Vendar, ne izgubljajmo več besed z debato o glavnem igralcu in se raje posvetimo novim dodatkom k zasedbi. Maščevalca smo do zdaj na velikih platnih lahko videli že trikrat in ekranizacije stripovskega junaka so bolj ali manj razočarali oboževalce stripov samih (osebno mi je bil Thomas Jane kot Maščevalec v istoimenskem filmu iz leta 2003 soliden). Tokrat je vlogo vigilanta na morilskem pohodu prevzel igralec Jon Bernthal, ki smo ga v stranskih vlogah lahko zasledili v mnogih filmih, kot so Volk iz Wall StreetaSicario: Onkraj zakona in Bes. Bernthal Maščevalca oblikuje popolnoma po svoje in zahteva pozornost gledalca vsakič, ko je prisoten. Prve štiri epizode se posvečamo njegovi zgodbi in ta je polna tako ganljivih, kot tudi krvavih prizorov, kar je čisto v duhu tega anti-junaka. V četrti epizodi ima Bernthal dolg monolog, ki sodi med ene izmed vrhuncev serije. Na koncu se tudi gledalci sprašujemo, če so metode Maščevalca boljše od Daredevilovih. Če Marvel in Netflix ne bosta dala zelene luči samostojni seriji o Maščevalcu, bi to bila velika napaka.

daredevil, marvel, netflix, charlie cox, elodie young, jon bernthal, 2016, recenzija, review, superheroji, superhero, stripi, serija, Murdock, Punihser, Maščevalec, Elektra

Kmalu za Maščevalcem vstopi v Murdockovo življenje še Elektra Natchios, ki našega junaka pozna iz skupnih študentskih let. Igralka Elodie Young je bila za vlogo perfektna izbira in ima s Coxom dobro kemijo. Dolgo časa gledalci ne vemo ali gre liku zaupati in vedno deluje kot da se igra z Murdockom ter z nami samimi. Elektra je na nek način alternativna verzija Daredevila, ki jo ne ženejo neka notranja pravila in predstavlja popolno svobodo, ki je Daredevil nima. Lahko bi rekli, da je Elektra Murdockov id (del osebnosti, ki se zanaša na osnovne človeške nagone in hotenja), Maščevalec njegov super-ego (organizirani del osebnosti, ki se posveča notranjim pravilom slednja lastnemu moralnemu kodeksu in ignorira druge občutke), Murdock pa je ego, ki je ves čas v konfliktu z drugimi deli svoje osebnosti.

Ne smemo zanemariti ostalih igralcev v seriji. Lik Karen Page je bil v prvi sezoni malo nadležen, vendar je tokrat dobil veliko pozornosti in se izkazal kot močan in samostojen lik ter z veseljem sem spremljal njeno raziskavo in povezanost, ki jo čuti do Franka Castla oz. Maščevalca. Murdockov odvetniški partner Foggy Nelson je dobil mnogo trenutkov, kjer je lahko pokazal svoje odlične odvetniške sposobnosti in hitro nam je prirastel k srcu ter bolj kot ne razumemo njegov odpor do partnerjevih “nočnih aktivnosti”. Tudi Vincent D’Onofrio se prikaže za nekaj epizod in nam obljublja grandiozno vrnitev v naslednji sezoni.

daredevil, marvel, netflix, charlie cox, elodie young, jon bernthal, 2016, recenzija, review, superheroji, superhero, stripi, serija, Murdock, Punihser, Maščevalec, Elektra

Serija premore veliko drame, vendar nikakor ne gre pozabiti, da je to vendarle superherojska serija. Akcijski prizori so še boljši kot tisti iz prve sezone in veliko bolj brutalni ter krvavi. Najboljši pretep je zagotovo ta iz tretje epizode, ki je bil ponovno posnet brez reza in se je odvijal skozi več nadstropij. Daredevil je bil preizkušen do konca svojih zmožnosti, še posebej, ko je serije predstavila tihe nindže skrivnostne organizacije imenovane Roka. Daredevil se zanaša na nadčloveški sluh in vonj, kar pa so nindže kasneje začele izrabljati proti našemu junaku. Tudi Maščevalec je deležen zelo nasilnega pretepa, ob katerem se boste spraševali, če res gledate Marvelovo serijo.

Sezona pa žal ni brez pomanjkljivosti. Prve štiri epizode so odlične in praktično brez napak, vendar nato zgodba preusmeri pozornost na Roko in dogajanje z Maščevalcem je začasno prekinjeno. Roka ni bila pretirano zanimiv del sezone in še zdaj se sprašujem, kaj točno je bil cilj te organizacije. Edina dobra stvar te zgodbe sta Elektra in vrnitev Murdockovega učitelja Palice. Proti koncu so tudi pretepi z istimi rdečimi nindžami postali dolgočasni in komaj sem čakal, da gremo na naslednji prizor. Zadnja večja pritožba, ki jo imam, je ta, da Murdocka vse prevečkrat nismo videli kot odvetnika. V stripih Matt Murdock velja za odličnega odvetnika, vendar tu tega občutka nisem dobil. Na nek način je to razumljivo, saj še zmeraj spremljamo njegove začetke, vendar so ustvarjalci liku dali zelo malo trenutkov, kjer bi lahko blestel s svojimi odvetniškimi sposobnostmi. Večino časa spremljamo Daredevila in ne Murdocka, takrat pa, ko spremljamo slednjega, je ta povprečen odvetnik in zelo slab prijatelj Nelsonu ter ostalim.

daredevil, marvel, netflix, charlie cox, elodie young, jon bernthal, 2016, recenzija, review, superheroji, superhero, stripi, serija, Murdock, Punihser, Maščevalec, Elektra

Netflix je ponovno navdušil s svojo najpopularnejšo serijo. Če potrebujete razlog za preizkušnjo Netflixovih storitev, je Daredevil vsekakor dober izgovor za testno vožnjo. Je dokaz, da se adaptacijo stripov lahko naredi na mračen in hkrati zabaven način (nekaj, kar Zori pravice letos ni uspelo). Čeprav sezona nima odličnega negativca, tokrat dobimo več drame, boljši razvoj stranskih likov in boljšo akcijo, ki se z lahkoto primerja s tisto na velikih platnih.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x