Ogledano: Marvelov Daredevil (1. sezona)
Metacritic.com7.5
Imdb.com9.1
Rottentomatoes.com9.8
Filmstart.si9.5
Pozitivno
  • Odlična igralska zasedba
  • Wilson Fisk je odličen antagonist
  • napeta kriminalka z odličnimi pretepi
Negativna
  • Karen Page je malo nadležen lik
9Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
9.3

Če še niste slišali za Netflix, je to morda zato, ker “tehnično” ni na voljo v Sloveniji. Netlflix je spletni ponudnik filmskih in televzijskih vsebin za katerega je treba odšteti 6,5 evrov za mesečno naročnino. Storitev je moč legalno dostopati iz Slovenije preko maskiranja IP, kar že mnogo ljudi počne. Vendar nič bati, Slovenija je vključena v razširitveni načrt Netflixa, tako da menim, da ne bo treba dolgo čakati, da bo storitev dostopna pri nas. Netflix je poleg tega, da je internetna storitev hkrati tudi studio, ki proizvaja TV serije (počasi tudi filme). Sigurno ste že slišali za Hišo kart, vendar njihovo najnovejšo serijo tudi ne smete spregledati. Netflixov prvi korak v Marvelov filmski svet je 13- epizodna kriminalna serija Daredevil.

Charlie Cox stars in the Netflix Original Series “Marvel’s Daredevil.” Photo: Barry Wetcher © 2014 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

Charlie Cox kot Matt Murdock

Matt Murdock je mlad odvetnik v soseski Hells Kitchen v New Yorku, ki je kot otrok oslepel, zaradi stika z radioaktivno vsebino. Čeprav je izgubil zmožnost vida, so se mu ostali čuti drastično izostrili do te mere, da lahko sliši srčne utripe ulice stran. Ker je pravica “slepa”, ponoči nadene svoj kostum in začne vzbujati strah kriminalcem, ki škodijo njegovemu mestu.

Serija Daredevil ni podobna ničemur, kar je Marvel do zdaj izdal. Svet je zelo temačen in serija vključuje veliko nasilnih in krvavih prizorov (za razliko od Maščevalcev, Daredvil ni namenjen tudi otrokom). To da seriji realistični videz, kar je do zdaj manjkalo v superherojskih produkcijah. Tonyja Starka in ostale Maščevalce včasih omenijo tu in tam, vendar Daredevil lahko stoji samostojno brez teh filmov. Serija je prvo kriminalka, nato šele serija o superheroju.

Britanski igralec Charlie Cox je odličen v vlogi “človeka brez strahu”. Ben Affleck v 2003 filmu Daredevil ni bil grozen, vendar londonski igralec je bil rojen za to vlogo. Cox mora igrati vlogo kompetentnega in sarkastičnega odvetnika Matta Murdocka ter njegovo nočno persono Daredevila. Oba lika igra perfektno in res dobimo občutek, da gledamo dve popolnoma različne osebnosti.

Wilson-Fisk-Penthouse-Mirror-Black-Suit

Vincent D’Onofrio kot Wilson FIsk

Na Filmstartu smo večkrat izpostavili Lokija, kot najboljšega zlikovca Marvelovih filmov. Vendar Vincentov D’Onofrijev Wilson Fisk pride zelo blizu, da Lokiju odvzame ta naziv. Nekje sem zasledil citat, da so najbolj prepričljivi antagonisti tisti, ki mislijo da so heroji v zgodbi. To popolnoma drži za Wilsona Fiska, ki tako kot Daredevil, ima rad svoje mesto in ga hoče rešiti. Razlikujeta se pa v metodah, ki za Fiska vključuje tudi ubijanje. Na trenutke se lahko popolnoma poistovetimo s Fiskom in nikakor ni čudno, da včasih tudi za njega navijamo. Še bolj ga začnemo razumeti, ko dobimo vpogled v njegovo težavno otroštvo. Če bi moral kdaj sestaviti lestvico top 10 antagonistov, bi se D’Onofrijev Fisk zagotovo znašel na tem seznamu.

daredevil-meetclaire

Rosario Dawson kot zdravnica Claire Temple

Tudi preostala zasedba prepriča. Elden Henson kot Foggy Nelson, najboljši prijatelj in sodelavec Murdocka, skrbi za bolj jasne komične trenutke v filmu, medtem ko ima Murdock bolj subtilen in sarkastični smisel za humor. Rad bi tudi izpostavil igralca Tobya Leonarda Moora ter Ayeleto Zurerjevo, ki sta integralna za humanizacijo našega antagonista in dvomim, da bi bil Wilson Fisk pol toliko zanimiv brez njiju v seriji. Znana filmska igralka Rosario Dawson je tudi solidna, kot zdravnica Claire Temple. Dawsonova ima skupaj s Coxom zelo dobre prizore in je tu, da Murdocka (in tudi gledalce) opomni, da je samo človek in da ni nesmrten. Najšibkejši člen v tej res odlični zasedbi je lik Karen Page, ki jo igra Deborah Ann Woll (Prava kri). Igralka nikakor ni slaba, vendar je njen lik malo slabše napisan. Njen lik je dokaj nezanimiv in tudi obnaša se zelo neumno in počasi gre lahko gledalcu na živce. Upam, da bodo pisci njen lik izboljšali v naslednji sezoni.

Moram pohvaliti tudi akcijske prizore v seriji in koreografijo. Pretepi so odlični in kamera to tudi odlično posname. V drugi epizodi je zelo dober pretep, ki me močno spominja na te iz indonezijskega filma The Raid. Murdock je res odličen v teh pretepih, vendar včasih kako bitko izgubi, kar naredi serijo še toliko bolj realistično.

11060044_1614421008794136_1780791116049922554_o

Chalie Cox v ikoničnem Daredevil kostumu

Daredevil je bila ena izmed najboljših televizijskih serij kar sem jih pogledal. Ima zelo dobre akcijske prizore, odličnega protagonista in antagonista, zelo dobre stranske like ter zelo dobre dialoge. Morda bo to zvenelo klišejsko, vendar serija dokaže, da ne rabiš imeti magičnega kladiva ali super oklepa, da si heroj. Netflix je že potrdil, da prihaja druga sezona. Hkrati pa lahko pričakujemo še serije Jessica Jones, Luke Cage ter Iron Fist, ki si bodo delili Marvelov televizijski svet z Daredevilom.

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
5 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] akter v telivizijski produkciji. S serijami kot so Orange is the New Black, House of Cards in Daredevil imajo adute, ki so priljubljeni tako pri gledalcih kot pri kritikih. V letošnjem načrtu imajo […]

trackback

[…] kot Jeryn Hogarth ter David Tenant (10. doktor v seriji Doctor Who) kot zlikovec Kilgrave. Tako kot Daredevil, bo tudi ta serija imela 13 epizod, ki bodo istočasno izšli 20. novembra na […]

trackback

[…] po serijah Hiša iz kart (House of Cards), Oranža je nova črna (Orange is the New Black) in Daredevil, letos izdal precej omembe vreden film Beasts of No Nation pri katerem so sodelovala imena kot so […]

trackback

[…] recenzijo odlične televizijske serije Marvelov Daredevil, smo omenili, da je Daredevil in ostale filme in serije produkcijske hiše Netflix moč dostopati […]

trackback

[…] kratkim nas je navdušil z dramo Beasts of No Nation, maja lani pa z neverjetno televizijsko serijo Marvelov Daredevil, ki je navdušila tako kritike kot oboževalce stripov. Marvelova Jessica Jones je nova originalna […]

5
0
()
x