Ogledano: Mali princ (2015)
METACRITIC.COM7
IMDB.COM7.8
ROTTENTOMATOES.COM9.5
FILMSTART.SI8.4
Pozitivno
  • nadaljevanje zgodbe iz knjige
  • glasba
  • animacija
Negativno
  • globina ni na nivoju predzgodbe
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (7 Votes)
6.3

Naslov: Mali princ (The Little Prince)
Premiera: 19. 11. 2015 (Slovenija)
Žanr: animirani film, fantazija
Država: Francija
Igrajo: Rachel McAdams, Benicio Del Toro, Paul Rudd, Mackenzie Foy, Marion Cotillard
Režija: Mark Osborne


OPIS:

V iskanju možnosti vpisa na prestižno šolo se mati s svojo hčerkico preseli v novo hišo, kjer dobita zelo nenavadnega novega soseda. Starec se pozneje dekletcu izkaže za zelo vrednega prijatelja in učitelja. Najbolje se spoznata prek njegovega pripovedovanja zgodbe o Malem princu, ki ga je srečal, ko je v mladosti z avionom strmoglavil v puščavi.


FILMSTART. RECENZIJA:

Mali princ. Odsev odraslega nerazumevanja otroške igrivosti. Odsev brezsmiselnosti mnogih odraslih ravnanj. Pristen prikaz iskrenega otroškega pogleda na svet.

Mali princ Little Prince 2015

Mali princ z vrtnico na svojem asteroidu

Tako je v knjigi.

Na začetku filma zagotovo mnogi gledalci pomislijo, da bo to le filmski prikaz zgodbe iz knjige, zapakiran v prekrasno animacijo. Vendar pa kmalu ugotovijo, da nikakor ne bo tako. Kaj hitro se izkaže, da je fabula v filmu dejansko kronološko nadaljevanje zgodbe, ki jo izvemo iz knjige. Vendar preden se dotaknemo dogajanja, še na kratko nekaj informacij o filmu.

Glasbo za film je prispeval zagotovo eden največjih skladateljev filmske glasbe zadnjih par desetletij, ki se je proslavil s svojim skladanjem in izvajanjem svojih del že v mnogih velikih filmih, kot so Pirati s Karibov, Levji kralj, Izvor, Vitez teme in še mnogi drugi. To je Hans Zimmer.

Tudi pri nabiranju igralske zasedbe za posojanje glasov likom v zgodbi niso skoparili z znanimi imeni. Tako lahko iz ustec glavne junakinje filmske zgodbe zaslišimo glas Mackenzie Foy, ki nas je raznežila v Medzvezdju, ko jo je Matthew McConaughey v vlogi njenega očeta “herojsko” pustil na Zemlji. Letalcu je glas posodil Jeff Bridges, ki se ga velika večina najbrž spominja iz Velikega Lebowskega. Med drugimi liki pa slišimo še Rachel McAdams (Sherlock Holmes), Paula Rudda (Ant-Man), Marion Cotillard (Vzpon viteza teme in Izvor), Benicia Del Tora (Sicario) in še mnoge druge.

Tudi glede animacije ni kaj pripomniti. Pred nami se odvija čudovito prelivanje živahnih barv, ki znajo v pravem trenutku lepo služiti dogajanju in poudariti ton zgodbe, pa naj bo to igrivo raziskovanje skrivnosti polne sosedove hiše ali pa zlovešče moreče vzdušje avdicije za sprejem na zelo prestižno šolo.

Vendar pa za leto, v katerem se nahajamo, že lahko pričakujemo določen nivo primernosti vizualnih učinkov. V tretjem tisočletju so načini in tehnologije, s katerimi ustvarjalci izdelujejo premikajoče se slikice, prehodili že zelo dolgo pot od svojih začetkov, ko so za pet minut zelo preproste risanke morali na roko narisati kar okrog 10.000 risb. Se pa tudi med dandanašnjimi animiranimi filmi najde kakšen z le povprečno animacijo.

Mali princ Little prince 2015

Prestrašen pogled na življenjski načrt, natančen do meseca, dneva in ure

Pa se vrnimo na zgodbo. V njej spoznamo mlado dekletce, ki ji mati, ki živi le za službo in načrtovanje “usposabljanja” svoje hčerke, v svoji frustraciji neuspele življenjske zgodbe na vsak način želi zagotoviti le tisto, kar se ji zdi najboljše zanjo. Nikakor pa se v svoji ozkoglednosti ne zaveda, da ji s tem v bistvu le krade prihodnost in uničuje čisto vse otroške lastnosti, ki bi znale marsikateremu odraslemu zelo polepšati življenje. Na srečo se v tej gonji za uresničitev materinega načrta preselita v bližino želene prestižne šole, ob tem pa za svojega soseda pridobita vsem dobro znanega Letalca iz knjižne predhodnice. Sprva ga obe na veliko prezirata, vendar uspe staremu “norcu” ob pomoči Malega princa kaj hitro pridobiti pozornost in kmalu za tem tudi naklonjenost malega dekletca. To v zelo kratkem času ugotovi, kako zabavno je lahko otroštvo ob človeku, ki ne misli le na svoje sebične želje in ne zatira vsakršne samosvoje miselnosti, temveč z veseljem spodbuja razvijanje otroških idej v načrte in projekte, nadgradnjo zamisli do spoznanj in rast bujne domišljije.

Mali princ Little prince 2015

Odkrivanje zabavnih skrivnosti iz Letalčeve preteklosti

V filmu je zgodba iz knjige predstavljena, vendar ji ni posvečena večja pozornost. Prikazana je v okrnjeni obliki, zato je za polnejše doživetje priporočljivo za gledalce, da se pred ogledom seznanijo z literarno predhodnico. Nekateri njeni deli so predstavljeni v čudovitem kontrastu s sodobno animacijo, v obliki “stop-motion” animacije, v kateri opazujemo lutke in kolaž papir, ki zelo verno odslikujejo risbe v knjigi. Vendar pa so retrospektivni deli vsebinsko zelo okrnjeni. Film tako ne načenja le starih tem, ki se jih na primer dotakne zgodba v knjigi, ampak nam s svojo zgodbo osvetli še nekatere druge vidike, ki jih v svojih življenjih prav tako vse prevečkrat zapostavljamo.

Knjiga daje na eni strani zelo velik poudarek na nerazumevanje otrok s strani odraslih, ker so ti v procesu odraščanja pozabili na vse zabavne strani življenja in se le še podrejajo nekakšnim družbeno sprejetim merilom za uspešnost. Na drugi pa otroško razposajenost in igrivost. V filmu je tega malce manj, večji poudarek pa se opazi na dejavnem odnosu med mladimi in starejšimi. Lepo je prikazano, da iz takšnega prijateljstva lahko oboji pridobijo zelo koristne, pozitivne življenjske izkušnje.

Mali princ Little prince 2015

Film v nadaljevanju svojega dogajanja iz drobtinic, ki jih izvemo iz “stop-motion” animacij knjižne zgodbe in novodobnejših dodatkov, naplete popolnoma novo zgodbo. Tako, ki po svojem skritem pomenu zagotovo kaže v podobno smer kakor literarna predloga, po kateri se zgleduje, vendar njene globine na žalost ne doseže. Za knjigo se z različnih strani večkrat sliši, da je vredna ponovljenega branja v različnih življenjskih obdobjih, saj naj bi jo prav vsakič dojeli na drugačen način. Odvisno od tega, koliko otroka v sebi nam je uspelo prinesti v odraslo dobo oziroma kaj vse smo o otroštvu med odraščanjem pozabili.

Zagotovo pa filmu celokupno ne moremo očitati podpovprečnosti. V dvorani je bila velika večina publike mlajša od desetih let, a vendar se med celotno projekcijo, v nasprotju s pričakovanji, ni od nje slišalo niti najmanjšega šuma.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

1
Pošlji komentar

avatar
1
0
0
 
1
Imperator
  Subscribe  
novo najstarejše najbolj všečkano
Obvesti me
Imperator
Gost
Imperator

Nik Rus nikol ne razočara!