Ogledano: Magične živali (2016)
METACRITIC.COM6.5
IMDB.COM8
ROTTENTOMATOES.COM7.7
FILMSTART.SI8.6
Pozitivno
  • vzpostavitev zanimivih nastavkov za nadaljevanje
  • sladkorčki za stare oboževalce
Negativno
  • premalo pozornosti za negativce
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (19 Votes)
8.2

Naslov: Magične živali (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
Premiera: 16. 11. 2016 (Slovenija)
Žanr: domišljijska pustolovščina
Država: Velika Britanija, ZDA
Igrajo: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol
Režija: David Yates


OPIS:

Newt Scamander (Eddie Redmayne) s kovčkom v Ameriko pretihotapi cel kup magičnih bitij. Nekatere izmed njih mu po nesrečnem spletu naključij uidejo na plan, kjer začnejo povzročati težave. Ob tem spozna Jakoba Kovalskega (Dan Fogler), bodočega peka, Tino Goldstein (Katherine Waterston), bivšo aurorko, ter njeno sestro (Alison Sudol), ki je prav tako zaposlena pri Čarovniškem kongresu. Skupaj se nato znajdejo sredi velike prevare zlobneža Grindelwalda.


FILMSTART. RECENZIJA:

“Kravatarji” so venomer na preži za idejami, s katerimi bi zaslužili še več in več denarja. Tudi v svetu filma ni kaj dosti drugače in izvrstna priložnost za ustvarjanje dobička na ramenih stare slave je zagotovo ustvarjanje najrazličnejših odvrtkov, predhodnikov ali nadaljevanj med gledalci že dobro sprejetih zgodb. Ena takšnih je tudi franšiza o posebnem čarovniku, ki sliši na ime Harry Potter, in tudi tu so se odločili razširiti zgodbo, ki se v njenem univerzumu dogaja. Tako smo dobili prvega iz novega paketa filmov, odvijajočega se v prikritem čarovniškem svetu, ki se na vse kriplje trudi, da bi ostal skrit pred bunkeljni. Oziroma “ni-čárji”, kot jim po novem pravijo prebivalci ameriške celine v Rowlinginem svetu. Zaenkrat kaže, da so se ustvarjalci potrudili ter v izdelavo novega kompleta filmov vložili precej dela, ne le pripravili nečesa po liniji najmanjšega odpora, da bi na račun stare priljubljenosti ponovno zaslužili.

V tokratnem prvem delu odvrtka franšize spoznamo čarozoologa Salamandra Scamandra, ki z ladjo pripluje preko luže v upanju, da bo uspel dobiti izjemno redko magično-živalsko vrsto, ki je skorajda na robu izumrtja. Scamander je namreč v kovčku, ki ga je prinesel s seboj, vzpostavil nekakšen živalski vrt za ogrožene magične živali, za katere nerazumevajoči čarovniki menijo, da ne predstavljajo nobene pomembnejše vrednosti oz. da so celo nevarne. Naš zavzeti protagonist pa jih z največjim zanimanjem preučuje in o njih želi podučiti tudi ostale čarovnike, da bi tudi oni razumeli, da je ohranjanje raznolikosti v magično-živalskem kraljestvu ogromnega pomena. Glede na to, da se naslov filma v angleščini glasi “Fantastic Beasts and Where to Find Them?” in se nanaša na knjigo z enakim imenom, ki jo je približno 60 let pred zgodbami iz Harryja Potterja izdal Scamander, se zdi slovenska različica Magične živali, ki se ne ozira kaj dosti na lokacije domovanj magičnih živali, za film morebiti celo primernejša. Razen če je bilo mišljeno, da bi morali le upoštevati namige za iskanje nahajališč magičnih živali iz napovednikov in samo pokukati v Scamandrov kovček.

Magične živali Fantastical beasts and where to find them okami

Na sliki Okami, pernata dvonoga žival s telesom kače – lahko bi rekli križanec med zmajem in ptico. V kovčku se najdejo še najrazličnejši stvori, od šnofeljčka (križanec med kljunašem in krtom, s sračjim poželenjem po svetlečih stvareh) in bovtakrila pa do nenadnega zla in še mnogih drugih.

Poleg pohvalnega števila novih živali, ki jih doslej v filmski verziji tega univerzuma še nismo spoznali, je vredno pohvaliti tudi ideje za nove like in zgodbo nasploh. Rowlingova je dokazala, da zna še vedno  verno dopolnjevati svoj umotvor, ki smo ga začeli spoznavati že pred več kot 15 leti. Za vse, ki izvirne oktalogije morebiti niste spremljali, naj še omenimo, da je v njenem času v obtoku že kar 52 različica Scamanderjeve knjige in da se ime našega čarozoologa v tretjem filmu, Jetnik iz Azkabana, pojavi na Ravbarjevi karti, ki prikazuje vse ljudi, ki se potikajo po hodnikih Bradavičarke. Bomo videli, če bo Rowlingova tudi to malenkost uspela kako osmisliti, ali pa je bila pojavitev Scamanderjevega imena v filmu le posladek za ljubitelje franšize, ki so v letu 2001 od Rowlingove prejeli tudi pravo pravcato izdajo knjige (z istoimenskim naslovom kot trenutni film), ki je služila kot navdih za nekatere živalske like sveže stvaritve.

Poleg že omenjenih zanimivih magično-živalskih likov tekom filma spoznamo tudi precej novih človeških likov, od katerih mnogi s svojo, zaenkrat še nepojasnjeno preteklostjo, pripravljajo zelo zanimiva izhodišča za nadaljnji razvoj zgodbe. Kaj in kako je na primer privedlo zlobca Grindelwalda do tega, da je pričel sejati grozo po svetu? Nekaj drobcev za ustrezno gradnjo napetosti v zapletu film sicer poda, vendar ogromno ostaja neznanega. Ali pa recimo zgodba predsednice Čarovniškega kongresa MACUSA, Seraphine Picquery, ki s svojo relativno mladostjo in visokim položajem, ki ga ob tem že zaseda, pri gledalcih nedvomno sproža številna vprašanja.

Magične Živali Fantastical beasts and where to find them Seraphina Picquery

Vrh čarovniškega kongresa MACUSA.

Na tem mestu, bi lahko malce okarali razdelitev igralnega časa za različne like, saj bi si Eddie Redmayne in Katherine Waterston, kot igralca glavnih likov Newta in Tine, morebiti lahko zaslužila malce daljšo minutažo napram Jakobu Kovalskemu (Dan Fogler) in Queenie Goldstein (Alison Sudol), ki nastopata v vlogah Scamanderjevega nesojenega pribočnika in zapeljive, misli bralne Tinine sestre. Vendar gre to po drugi strani razumeti na račun komičnih vložkov, ki jih ta dva prineseta, in jih glede na karakter likov, ki jih igrata Redmayne in Waterstonova, ne bi mogli smiselno prenesti le v njune dialoge. Komični vložki prihajajo predvsem na račun prikupne zagledanosti med Jakobom in Queenie ter ukvarjanja z magičnimi živalmi. V filmu se pojavljajo na ustreznem nivoju in pravih mestih ter lepo popestrijo celotno dogajanje.

Magične živali Fantastical Beasts and Where to FInd Them Alison Sudol Dan Fogler

Ko bodoči pek spozna spogledljivo čarovnico, ki zna brati misli in pripravljati neskončno dobro hrano …

Zanimivo je, da antagonisti v filmu prihajajo iz dveh taborov. Eni iz tabora čarovnikov in drugi iz nasprotne sfere ne-čarov. Collin Farell v vlogi Percivala Gravesa, aurorja na Čarovniškem kongresu MACUSA, obvladano deluje ob boku malo prisotnega Grindelwalda. Če ste morda pomislili, da nasprotniki brez čarobnih moči niso tako nevarni, pa vas bo zagotovo v nasprotno prepričala Samantha Morton, ki v vlogi Mary Lou Kostnik z “dobrohotno” manipulacijo brezdomskih otrok širi poglede društva Novega Salema za uveljavljanje starih procesov proti čarovnikom. Med njimi je tudi njen posvojeni sin in ne več ravno otroško mladi Creedence Kostnik, ki ga izvrstno upodobi Ezra Miller. Glede antagonistov bi filmu prav tako lahko očitali malce premalo osredotočanja nanje (ali pa nasploh prekratko zasnovo), saj precej časa nameni lovljenju izgubljenih magičnih živali, pravo soočenje z nasprotniki pa opravi dokaj na kratko. Zagotovo bi ne bil nič slabši, če bi mu dodali še 10 minut in jih namenili večjemu fokusu na soočenje med prota- in antagonisti.

Magične živali Fantastical beasts and where to find them Ezra Miller Jenn Murray

Tudi ni-čarji lahko predstavljajo precejšnjo nevarnost za čarovnike.

Posebno omembo pa si zasluži tudi kader v gostilni Pri slepem pujsu, kamor se Scamander skupaj z Kovalskim, Tino in njeno sestro zateče v iskanju informacij o sumljivih poslih v čarovniškem svetu. Lepe vzporednice lahko v tem prizoru potegnemo z legendarno sceno v Vojni zvezd, kjer se Han Solo zateče v podobno “zabačeno” luknjo, v kateri prav tako za glasbo skrbijo nečloveški glasbeniki in kjer se najdejo mnogi posamezniki, ki občasno radi stopijo čez črto zakona.

Dobili smo torej zelo spodobno razširitev zgodbe v čarovniškem svetu Rowlingove, ki s posameznimi enakimi motivi, kot so na primer uroki in omembe likov ter prostorov, kot s sladkimi bombončki poskrbi za zadovoljstvo starih oboževalcev franšize ter hkrati s svojo barvitostjo in razvejanostjo uspešno pritegne tudi pozornost novih.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x