Ogledano: Macbeth (2015)
Metacritic.com7.1
Imdb.com7.3
Rottentomatoes.com7.9
FIlmstart.si7.5
Pozitivno
  • Odlična igra, predvsem glavnih Fassbenderja in Cotillardove
  • Izvrstna režija
Negativno
  • Film nima t.i. faktorja ponovnega ogleda
7.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
8.6

B1_Macbeth_SLO_FINAL
Naslov:
 Macbeth
Premiera: 19.11.2015 (Cineplexx, Kino Bežigrad); 12.11.2015 (Liffe)
Žanr: drama
Država: Združeno kraljestvo, ZDA, Francija
Igrajo: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Sean Harris, David Thewlis
Režija: Justin Kurzel


OPIS:

Škotski plemič Macbeth (Michael Fassbender) po zmagovalni bitki nad uporniki doživi bližnje srečanje s tremi čarovnicami, ki mu prerokujejo, da bo postal škotski kralj. Ta ideja ga razjeda in s pomočjo spletkarske žene (Marion Cotillard) izpelje umor kralja Duncana (David Thewlis). S tem se začne njegov propad, ki ga pahne v popolno uničenje.


FILMSTART. RECENZIJA:

Dela Williama Shakespearea se upodabljajo v različnih vrstah umetnosti že vse od njihovega nastanka in film ni nikakršna izjema. Zagotovo je po tem najbolj poznan igralec in režiser Kenneth Branagh, ki pa se dosedaj na filmsko platno še ni odločil prenesti Macbetha. Se je pa to namenil storiti sicer širši javnosti dokaj neznani režiser Justin Kurzel. Projekt je doživel odličen odziv na festivalu v Cannesu, te dni pa smo si ga lahko ogledali tudi na letošnjem Liffu.

Za upodobitev naslovnega lika je izbral irsko-nemškega igralca Michaela Fassbenderja, medtem ko mu je ob bok postavil francosko oskarjevko Marion Cotillard (Izvor, Vzpon viteza teme). Pred igralsko zasedbo je bil velik izziv Shakespearovih dialogov, prežetih z arhaično angleščino, in ob tem se je potrebno prikloniti igralcem, ki so v svoje predstave vložili ogromno truda. Predvsem Cotillardova, kateri angleščina ni materni jezik, si zasluži posebno omembo. Tudi drugače se je celotna igralska zasedba odrezala izjemno. Michael Fassbender je izvrstno povzel celoten literarni lik, saj je bil odličen tako v prizorih vojne in nje posledicah, kot tudi ob trenutkih, v katerih je bil “njegov um poln škorpijonov”. Zanimivo je spremljati njegov in prehod iz dobrega v čisto zlo. Letošnje leto je res njegovo in povsem zasluženo bi lahko bil kar dvakrat nominiran za glavno moško vlogo na naslednji podelitvi oskarjev. Na drugi strani pa je, kot omenjeno, ravno tako odlična Marion Cotillard, pri kateri temačne in na nek način tudi zlobne vloge postajajo nekakšen zaščitni znak. Pohvaliti velja tudi ostalo zasedbo, v kateri so igralska imena kot sta David Thewlis (Legenda) in Sean Harris (Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija).

Macbeth-2015-review

Toda igralcem šov skorajda ukrade režiser Kurzel, ki poskrbi za neverjetno vizualno stran filma. Odlična atmosfera, prežeta s prelepo fotografijo meglic polnih škotskih višavij. Scenografija se zdi neverjetno resnična in na prvi pogled bi film zlahka označili za zgodovinskega. Tudi same bitke so izjemno dobro posnete in so polne vseh detajlov, medtem ko izstopa predvsem zadnji spopad med Macbethom in edinim možem, ki se mu upa zoperstaviti, Macduffom (Sean Harris). Goreča pokrajina jemlje dih in zagotovo lahko film uvrstimo k sami eliti filmov, ki letos izstopajo po vizualni plati.

Dandanes je film povečini le še industrija, toda peščica se ga še trudi ohranjati kot umetnost in ravno to Macbeth je. Film močno pričara občutke prebiranja domačega branja iz srednje šole, med čimer se zaveš, da imaš pred seboj delo, ki ga je zmožno napisati le nekaj živih primerkov celotne generacije in med izkušnjo pridobiš spoštovanje ter poizkušaš razumeti, kaj je avtor želel povedati. Ampak ponovnega branja se ne lotiš nikoli več. To seveda ne velja za cel razred, toda zagotovo za 98% le-tega (čeprav tista 2% za povprečni razred ne naneseta niti enega celega učenca). In ravno to je tista težava filma. Malo je ljudi na svetu, ki se bodo lotili ponovnega ogleda filma, saj je enostavno njegova atmosfera, ki je sicer ustvarjena izjemno, tudi preveč turobna in mračna za kakršen koli užitek. Tudi nekaj sitaucij med samim potekom zgodbe je malce nelogičnih oz. nenaravnih in tu se poraja vprašanje, če je umetnosti to bolj dovoljeno kot klasičnim filmskim zvrstem, ki so danes veliko bolj pogoste. Ampak to je vprašanje za kdaj drugič…

maxresdefault (7)

Na svetu so ljudje, ki radi gledajo filme in ljudje, ki imajo radi filme. Macbeth je priporočljiv predvsem za slednje. Je izjemen dosežek v svetu filma in lahko se le priklonimo ljudem, ki so stali tako pred, kot za kamero. Bodo pa vsi tisti, ki jim je bil ogled enostavno pretežak, zagotovo bolj zadovoljni z naslednjim projektov trojice Kurzel-Fassbender-Cotillard, saj se bo lotila adaptacije priljubljene serije videoiger Assasin′s Creed. Pričakovanja so zagotovo visoka.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me